Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο

Πώς να ξαλμυρίσετε σωστά τον μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος παστός Eurokinissi

25η Μαρτίου χωρίς μπακαλιάρο, δεν γίνεται. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για το σωστό ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου, που θα πρέπει να ξεκινήσει δύο, τουλάχιστον, ημέρες πριν από το μαγείρεμά του.

Χαρακτηριστικό φαγητό της ημέρας της 25ης Μαρτίου, που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση του 1821, είναι, φυσικά, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

Ενόψει, λοιπόν, της 25ης Μαρτίου, αφού ψωνίσουμε παστό μπακαλιάρο για το οικογενειακό τραπέζι, καλό είναι να ξέρουμε πώς να τον ξαλμυρίσουμε, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για το σωστό ξαλμύρισμα, που θα πρέπει να ξεκινήσει δύο, τουλάχιστον, ημέρες πριν από το μαγείρεμά του, είναι τα παρακάτω:

Ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο κάτω από τρεχούμενο νερό και απομακρύνουμε αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος, τρίβοντάς τον με τα χέρια μας.

-Τον κόβουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε (με την πέτσα να είναι προς τα πάνω) μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό.

-Προσέχουμε τα κομμάτια να είναι τοποθετημένα αραιά (μην είναι το ένα πάνω στο άλλο) και να είναι καλυμμένα πλήρως με νερό.

-Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε μέσα στο ψυγείο.

-Ανά 4 με 6 ώρες, δηλαδή περίπου 3 φορές τη μέρα (αν μπορούμε συχνότερα, τότε ακόμη καλύτερα), αλλάζουμε το νερό του μπολ με φρέσκο.

-Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να διαρκέσει 24 με 36 ώρες.

-Αφού τον ξαλμυρίσουμε, τον ξεπλένουμε καλά και τον αφήνουμε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει όλα τα υγρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα