Το αυθεντικό κρητικό φαγητό δεν συγκρίνεται με κανένα

Το αυθεντικό κρητικό φαγητό δεν συγκρίνεται με κανένα

Λίγα μέρη στην Ελλάδα διατηρούν τόσο μεγάλη διατροφική παράδοση όσο η Κρήτη. Και τώρα μπορείς να τη γευτείς με μια βόλτα στα ΑΒ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ το καλοκαίρι του 2009. Ένα καλοκαίρι σίγουρα πολύ διαφορετικό από αυτό που διανύουμε φέτος. Ξέγνοιαστο, χωρίς προβλήματα, στο οποίο κανείς δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί τι θα ζούσαμε 11 χρόνια μετά. Εκείνο τον Αύγουστο, λοιπόν, είχα ταξιδέψει για πρώτη φορά στην Κρήτη. Το γεγονός ότι ένας από τους κολλητούς μου είχε περάσει στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, έμοιαζε ως η κατάλληλη ευκαιρία για να περάσω αρκετές ημέρες διακοπών στο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Όντως τότε πρέπει να είχα καθίσει πάνω από δύο εβδομάδες στην Κρήτη. Νοικιάσαμε αυτοκίνητο και πραγματικά γυρίσαμε όλο το νησί. Από τα γραφικά ορεινά χωριά του, μέχρι τις φανταστικές παραλίες του. Η Κρήτη είναι ένα νησί-κόσμημα που αν δεν έχεις πάει μέχρι σήμερα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το βάλεις στην πρώτη θέση της ταξιδιωτικής σου λίστας. Κι αν δεν σε πείθουν τα απεριορίστου κάλλους μέρη της, τότε απλά δεν γίνεται να μην σε πείσουν οι γεύσεις της.

Έχουν γραφτεί μαντινάδες, ποιήματα, έχουν γυριστεί ταινίες και ντοκιμαντέρ ολόκληρα για το φαγητό της Κρήτης, το οποίο είναι ένα case study από μόνο του. Η πλούσια και λαχταριστή κουζίνα του νησιού περιλαμβάνει πιάτα που μπορεί να μην έχεις δοκιμάσει ποτέ, αλλά σίγουρα θα τα λατρέψεις. Πίσω από αυτά τα πιάτα, όμως, κρύβονται οι αγνές, αυθεντικές πρώτες ύλες που παράγονται από μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

Όπως για παράδειγμα το ανθότυρο από τα Λευκά Όρη ή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. που παράγεται στο Κολυμβάρι Χανίων απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Τι να σου λέω τώρα για το καυτερό μιτατοτύρι Γύπας, το οποίο (για όσους ξέρουν) αποτελεί την καλύτερη συνοδεία για την τσικουδιά ή το διάσημο κρητικό απάκι, για το οποίο κάποιοι κάνουν μέχρι και υπερατλαντικό ταξίδι για να το γευτούν.

Οι Κρητικοί ξέρουν να παράγουν και να απολαμβάνουν. Κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις από τη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Από τον πρώτο κιόλας ελληνικό καφέ Δάνδαλη (ο πιο διάσημος καφές της Κρήτης), που θα πιείς σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο, μέχρι το τελευταίο κριθαρένιο κρητικό παξιμάδι που θα φας λίγο πριν μπεις στο πλοίο για την επιστροφή. Ένα γευστικό ταξίδι, το οποίο δεν θέλεις με τίποτε να αποχωριστείς.

Γεύσεις Ελλάδας – Ταξιδεύουμε στην Κρήτη

Και γιατί να το αποχωριστείς εδώ που τα λέμε, έτσι; Όταν από τις 20 Αυγούστου έως και τις 16 Σεπτεμβρίου μπορείς να συνεχίσεις να το απολαμβάνεις απλά περνώντας μια βόλτα σε κάποιο κατάστημα ΑΒ;

Όλες οι αυθεντικές και εκλεκτές γεύσεις της Κρήτης που δοκίμασες εκείνο το καλοκαίρι που έκανες διακοπές στο νησί θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στα ράφια των ΑΒ. Ακόμη, όμως, κι αν δεν είχες μέχρι σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά την κρητική παράδοση και γεύση, είναι μια καλή αφορμή για να έρθετε πιο κοντά.

Κάθε κρητικό προϊόν που θα βρίσκεται από τις 20/8 μέχρι και τις 16/9 στα ράφια των ΑΒ κρύβει μέσα του και μια μεγάλη ιστορία και μια ακόμη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Γιατί “σαν το φαγητό τσι Κρήτης, δεν έχει”, που μου ‘λεγε και ο κυρ Στέλιος σε ένα παραδοσιακό ταβερνάκι έξω από το Ρέθυμνο εκείνο το καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα