Φθηνότερο το πασχαλινό τραπέζι

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ - ΨΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΣ ΑΓΟΡΑ - ΨΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. (PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ) PHASMA

Από 80 έως 145 ευρώ υπολογίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ότι θα κοστίσει, κατά μέσο όρο, το φετινό πασχαλινό τραπέζι, ενώ υπενθυμίζει ότι πέρυσι το μέσο κόστος κυμάνθηκε από 90 ως 150 ευρώ και όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι

Η ΕΣΕΕ με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αλλά και την τιμοληψία του ινστιτούτου ερευνών (ΙΝΕΜΥ) της συνομοσπονδίας σε σούπερ μάρκετ, κεντρικές και λαϊκές αγορές υπολογίζει ότι το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού, θα κυμανθεί από 80 έως 145 ευρώ, (90 ως 150 το 2010), και η τιμή του πασχαλινού οβελία θα διαμορφωθεί στα 8,5 έως 11 ευρώ στα συνοικιακά κρεοπωλεία, 7 έως 10 ευρώ στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και 7 έως 9 ευρώ στη Βαρβάκειο Αγορά για εγχώρια αμνοερίφια τα οποία, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα. Κατά την εκτίμηση της συνομοσπονδίας οι πληροφορίες από την πλευρά των χονδρεμπόρων κρέατος ότι φέτος το αρνί θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι δεν επαληθεύονται από τα στοιχεία των προμηθειών που έγιναν μέχρι το περασμένο Σάββατο. Τελικά εκτιμάται ότι η μέση τιμή του κιλού φέτος θα διαμορφωθεί οριακά φθηνότερα.

Το υπουργείο σε πρόσφατη ανακοίνωσή του με την οποία γνωστοποιεί τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, προ δεκαημέρου, ενδεικτικά ανέφερε ορισμένες τιμές οι οποίες προσομοιάζουν με τις τιμές που συνέλεξε η ΕΣΕΕ και από τις οποίες προκύπτει ότι το νωπό αρνί εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι που φθάνει το 13,48%, το νωπό κατσίκι μείωση 11,19%, το νωπό κοτόπουλο μείωση 28,8% ενώ αναφέρεται και τιμή χοιρινής μπριζόλας +0,18%.

Παράλληλα, οι τιμές στα λαχανικά παρουσίαζαν μειώσεις που φθάνουν και το 43%. Ωστόσο, ακριβότερη διαμορφώνεται η τιμή της πατάτας και της ντομάτας κατά 9% και 6,7% αντίστοιχα. Ειδικά δε η τιμή της εισαγόμενης πατάτας είναι ακριβότερη κατά περίπου 43%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς.

Όσον αφορά την κατηγορία των πασχαλινών δώρων, υπολογίζεται ότι το κόστος για την εφετινή περίοδο κυμαίνεται: λαμπάδες απλές σε πολυκαταστήματα 7,90 με 15, λαμπάδες απλές σε καταστήματα κέντρου Αθηνών και Πειραιώς 5,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - απλά 9,90, αυγά ελληνικής κατασκευής μεσαίο μέγεθος - διακοσμημένα 15 με 25 ευρώ, σοκολατένια αυγά 4 με 17 ευρώ και καλαθάκια 4 με 6 ευρώ.

Η παρούσα οικονομική συγκυρία υπολογίζεται από τους εμπόρους ότι θα προκαλέσει μείωση της ζητούμενης ποσότητας τόσο από την πλευρά των καταναλωτών, όσο και από αυτήν των λιανεμπόρων, με τους τελευταίους να εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας των ελληνικών νοικοκυριών, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας των παραγγελιών τους κατά περίπου 10% σε σύγκριση με παλαιότερα έτη.

SHARE:

24Media Network