Έπεσε η αυλαία στη ζωή του Β. Ανδρεόπουλου

Έπεσε η αυλαία στη ζωή του Β. Ανδρεόπουλου

Τέλος για πάντα έγραψε το φιλμ της ζωής του ηθοποιού Βασίλη Ανδρεόπουλου. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ο πρώην αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, λάτρεψε το θέατρο και πήρε μέρος σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές

Σε ηλικία 88 ετών έφυγε ο ηθοποιός αλλά και συγγραφέας Βασίλης Ανδρεόπουλος.

Η συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ, τον ακολούθησε στα βήματα όλης της διαδρομής του.

Ο Βασίλης Ανδρεόπουλος γεννήθηκε το 1923, στον Πλάτανο Αιγιαλείας.

Σε νεαρή ηλικία γνώρισε τη στέρηση της ελευθερίας από τους κατακτητές. Συνελήφθη στην κατοχή, πρώτα από τους Ιταλούς, από τους οποίους όμως δραπέτευσε και μετά από τους Γερμανούς και τους συνεεργάτες τους, οπότε και φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ.

Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, με την Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο και πολλά ΔΗΠΕΘΕ.

Το 1949 συνέβαλε στην ίδρυση του Ρεαλιστικού Θεάτρου-Βεάκης, το 1959 ίδρυσε τη Δωδέκατη Αυλαία και το 1964 συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση ενός από τους πρώτους εταιρικούς θιάσους, του Άρματος Θεάτρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ο Ανδρεόπουλος εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970. Μερικές από αυτές αναφέρονται εδώ ενδεικτικά.

Το 1962 μαζί με το Θανάση Βέγγο και το Βασίλη Διαμαντόπουλο στο "Ψηλά τα χέρια Χίτλερ", όπου ενσαρκώνει τον αντιστασιακό Γρηγόρη.

Το 1969 γίνεται ο "Ντίμης" στο Θου Βου φαλακρός πράκτωρ, επιχείρηση γης μαδιάμ

Το 1971 στο Εκείνο το Καλοκαίρι

Τρία χρόνια μετά κάνει τον ψυχίατρο στον Ένα νομοταγή πολίτη

Και το 1980 κάνει τον πρέσβη Πιουριφόι στον Άνθρωπο με το Γαρύφαλλο, ταινία εμπνευσμένη από τη ζωή του Νίκου Μπελογιάννη.

Ως συγγραφέας έγραψε για το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Πολλά θεατρικά του έργα παίχτηκαν από την Δωδέκατη Αυλαία, το Εθνικό Θέατρο και θιάσους του ελευθέρου θεάτρου:

Κομιστής ειδήσεων, Ε, νοικοκυραίοι, Κρεατομηχανή, Η κληρονομιά, Ως εδώ σύντροφοι, Άγρια παιχνίδια και Ζορμπάς -διασκευή από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

Βραβεύθηκε από τον Καλοκαιρίνειο διαγωνισμό και από τον ραδιοφωνικό σταθμό Μόσχας και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΗ και πολλών κρατικών καλλιτεχνικών επιτροπών.

Εμφανίστηκε και στην τηλεοπτική σειρά "Είσαι το ταίρι μου".

SHARE:

24Media Network