Στο εδώλιο νομάρχης και αντινομάρχες

Στο εδώλιο νομάρχης και αντινομάρχες

Τρεις πρώην αντινομάρχες αλλά και νυν αντιδήμαρχοι, παραπέμπονται στο δικαστήριο, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας στις οι πρώην αντινομάρχες Ηλείας και νυν αντιδήμαρχοι του Πύργου, Αντώνης Καράμπελας και Λεωνίδας Δημουλιάς μαζί με τέσσερις ακόμη υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ηλείας.

Σε δίκη που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, επειδή ο σχετικός φάκελος δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί από την Βουλή στην Εισαγγελία Πύργου, παραπέμπεται να δικαστεί και ο Ηλείος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχης Ηλείας Τάκης Δημητρουλόπουλος, μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας στις αρχές Μαρτίου.

Οι ίδιοι φέρονται να παρέβησαν τα καθήκοντά τους και να μην έπραξαν τα νόμιμα, για τρεις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν χωρίς τις απαιτούμενες άδειες και ρύπαιναν ανεξέλεγκτα το περιβάλλον στην περιοχή Χάβαρι Αμαλιάδας.

Πρόκειται για δύο εργοστάσια και ενός τυροκομείου για τα οποία 28 κάτοικοι της περιοχής, με αναφορά τους προς την νομαρχία και τον εισαγγελέα κατήγγειλαν ότι ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα με τα απόβλητά τους την περιοχή, καθιστώντας εφιαλτική την ζωή των κατοίκων με ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Εφτά χρόνια μετά την καταγγελία , στις 15.11.2007 ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδη έκθεσή του που στέλνει προς την νομαρχία Ηλείας επισημαίνει την αδράνεια ως προς τη συμμόρφωση με την νομιμότητα και την αποτροπή της ρύπανσης .

Αναφέρει μεταξύ άλλων και πράξεις κακοδιοίκησης και μη τήρησης των σχετικών διατάξεων που αφορούν την λειτουργία των μονάδων και την προστασία του περιβάλλοντος επικαλούμενος και τα σχετικά πορίσματα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ακόμα ότι οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, ότι δεν είχαν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (ανάκληση - αναστολή αδειών) , ενώ αναφέρει αδράνεια και μη ανταπόκριση συνεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας Ηλείας.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι δύο πρώην αντινομάρχες αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη ενώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες: «ουδέποτε απάντησαν στα ερωτήματα που ανάγονταν στην αρμοδιότητά τους σχετικά με τη νομιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων».

«Δεν διαπράξαμε κανένα αδίκημα , συνεργαστήκαμε πολλές φορές με τον Συνήγορο του Πολίτη και ενεργήσαμε πάντα με γνώμονα την νομιμότητα και το συμφέρον της Ηλείας » - δήλωσαν οι δύο πρώην αντινομάρχες και νυν αντιδήμαρχοι του Πύργου.

SHARE:

24Media Network