Όταν οι δημοσιογράφοι μεσολαβούν για να ελέγξουν οι πολίτες τους πολιτικούς

Όταν οι δημοσιογράφοι μεσολαβούν για να ελέγξουν οι πολίτες τους πολιτικούς

Μια εβδομάδα διαλόγου πολιτικών δημοσιογράφων και πολιτών. Συμπεράσματα και παρατηρήσεις. Διαβάστε το άρθρο

Βρισκόμαστε στο παρά πέντε των… εκλογών της 6ης Μαΐου. Αυτήν την ώρα δεν χρειάζονται νουθεσίες και συνθήματα , αλλά νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα γιατί σε αυτές τις εκλογές κάθε ψήφος ή συμπεριφορά (αποχή, λευκό, άκυρο) μετράει.

Η προεκλογική περίοδος έληξε και οι απαντήσεις σε όλους μας θα δοθούν αργά το βράδυ της Κυριακής.

Θα ήθελα όμως σήμερα να καταθέσω κάποιες δημοσιογραφικές παρατηρήσεις. Την τελευταία εβδομάδα των εκλογών είδαμε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων να προσπαθούν να πείσουν κυρίως τους αναποφάσιστους αλλά και τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.

Εδώ στο NEWS 247 προσπαθήσαμε να δώσουμε βήμα στους εκπροσώπους όλων κομμάτων με απώτερο σκοπό να ενημερωθούν για όλες τις προεκλογικές θέσεις και τις δεσμεύσεις όσων ζητούν τη ψήφο τους.

Κάποιοι ανταποκρίθηκαν κάποιοι όχι…

Στο τηλεοπτικό στούντιο του NEWS 247 φιλοξενήθηκαν με τη σειρά η πρόεδρος της ΔΗ. ΣΥ Ντόρα Μπακογιάνη, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός , οι εκπρόσωποι της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικκίλιας, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Μιλένα Αποστολάκη, ο εκπρόσωπος της Δράσης – Φιλελεύθερης Συμμαχίας Τάσος Αβραντίνης, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Θάνος Πλεύρης και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Μαρκάτος.

Για ευνόητους λόγους ειδικά σήμερα δεν θα σχολιάσω την παρουσία του καθενός, αλλά θα παραθέσω κάποια γενικά στοιχεία.

Κάποιοι παρουσίασαν τις προτάσεις του και τα σχέδια τους για τη διακυβέρνηση της 7ης Μαΐου (άσχετα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί μαζί τους), ενώ υπήρχαν και αυτοί που επέμεναν απλά στον καταγγελτικό λόγο και τα συνθήματα.

Όλοι τους εξέφρασαν την σιγουριά τους, ότι το πολιτικό σκηνικό που ξέραμε έκανε τον κύκλο του και το μέλλον απαιτεί συνεργασίες κομμάτων και ιδεών αλλά και νέα πρόσωπα .

Όλοι οι καλεσμένοι μας, δέχτηκαν αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη αλλά με ικανοποίηση να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αναγνωστών καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι και οι πολιτικοί φεύγοντας από το τηλεοπτικό στούντιο του NEWS 247 συνέχισαν τον διάλογο με τους αναγνώστες μας στο Twitter τους και γενικότερα στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τη γνώμη μου αυτό το “πείραμα ” πέτυχε και έδειξε το δρόμο ίσως και για το μέλλον… Εκεί όπου η δημοσιογραφία και οι πολιτικοί απέτυχαν να διοργανώσουν ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ κύρους έχοντας πληγεί η αξιοπιστία τους, αναλαμβάνει η κοινωνία των πολιτών.

Το διαδίκτυο, όπου σήμερα επιλέγει η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων για την ενημέρωση του, καθώς του παρέχει διαδραστικότητα, ίσως είναι το απόλυτο δημοσιογραφικό εργαλείο του μέλλοντος λόγω της δυναμικής του.

Οι πολιτικοί κατά κύριο λόγο αλλά και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παραμερίσουν και να δώσουν τη δυνατότητα στο πολίτη να έχει άμεση επαφή,  αλλά και να ελέγξει  την πολιτική εξουσία. Πάντα  με κανόνες δημοκρατικού διαλόγου και ευπρέπειας του λόγου. Άλλωστε και η πιο δύσκολη ερώτηση ή κριτική για τον κάθε πολιτικό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, όταν διέπεται από επιχειρηματολογία και όχι βρισιές .

Το μέλλον θα δείξει…Πάντως εδώ στο NEWS 247 είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να μεσολαβήσουμε ώστε ο πολίτης να αποκτήσει βήμα απέναντι στην πολιτική εξουσία.

Καλή ψήφο σε όλους μας …

*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον “Ταχυδρόμο” και στις εφημερίδες “Ελεύθερος” και “Αδέσμευτος Τύπος”, την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει “Ελληνικό πολιτισμό” στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα