Άδωνις προς ΚΙΝΑΛ: Να είστε περήφανοι για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου

default image

Μετά τον πρόεδρο της Ν.Δ, ο αντιπρόεδρος στέλνει τα δικά του μηνύματα στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το Κίνημα Αλλαγής, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ο αστάθμητος παράγοντας του πολιτικού σκηνικού το επόμενο διάστημα. Διαθέτει νέα ηγεσία με πρόεδρο εκλεγμένο με μεγάλη πλειοψηφία. Ξεκινά με «ισχυρούς» οιωνούς, αφού οι 270.000 πολίτες που μετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές προδιαθέτουν για αύξηση εκλογικών ποσοστών. Επίσης έχει μπροστά του μια εκλογική αναμέτρηση όπου κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Εγγύηση» γι αυτό το σύστημα της απλής αναλογικής που απαιτεί ποσοστά λίγο κάτω από το 50%.

Έτσι λοιπόν το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εδώ και καιρό – όταν ακόμη ήταν εν ζωή και πρόεδρος του κόμματος η Φώφη Γεννηματά – έχει δώσει ξεκάθαρα μηνύματα: Πρότεινε στο ΚΙΝ.ΑΛ, όπως και στα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, την δημιουργία μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Έναν πολιτικό στόχο στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, έχοντας καταθέσει ένα συγκεκριμένο «πακέτο» προγραμματικών αρχών. Σαφής πρόταση (και σε ένα βαθμό ακόμη αναπάντητη).

Η Νέα Δημοκρατία όμως, τι ακριβώς κάνει; Το ερώτημα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ιδίως όταν τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει σχόλια επ’ αυτού τόσο ο πρόεδρος της και πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της και υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία του συνέντευξη στον Αντέννα, ανέφερε για τον Νίκο Ανδρουλάκη πως «έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία». Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές» και εκτίμησε πως «η Νέα Δημοκρατία σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο.Δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί».

Στο θέμα όμως αναφέρθηκε χθες και ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην Βουλή. Με αφορμή την κριτική που ασκήθηκε στο νομοσχέδιο του για την Επιτροπή Ανταγωνισμού από το Κίνημα Αλλαγής. Εντόπισε πως «το σαράκι του λαϊκισμού έρχεται λίγο-λίγο» στο ΚΙΝΑΛ. Ενώ λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει πως «η Κυβέρνηση 2012-2014, συγκυβέρνηση ήταν. Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήταν. Μην ντρέπεστε για την ιστορία σας. Έχετε και εσείς μερίδιο και εσείς πρέπει να το υπερασπίζεστε».

Οι θέσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του κυβερνητικού κόμματος, μοιάζουν και ταυτόχρονα αποκλίνουν. Αμφότεροι με έμμεσο τρόπο καλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη να απομακρυνθεί από ό,τι …θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ. Είτε αυτό είναι αναφορές στην σοσιαλδημοκρατία είτε η κριτική στην κυβέρνηση (που αυτόματα είναι «λαϊκισμός»).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται όμως να μιλά στο όνομα ενός «μετριοπαθούς κέντρου». Σε αντίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη που προκρίνει το κοινό κυβερνητικό παρελθόν ως σημείο αναφοράς. Σε μια κυβέρνηση που ο πρόεδρός της, Αντώνης Σαμαράς, ουδέποτε αποκάλεσε «κεντρώα». Καθότι όπως έχει πει με τακτικές που θυμίζουν το, πάλαι ποτέ, «Ποτάμι» δεν εμπλέκεται.

Το που θα πάει η σχέση Ν.Δ – ΚΙΝ.ΑΛ ουδείς γνωρίζει. Όμως από ότι φαίνεται το κυβερνητικό κόμμα ρίχνει προς την Χαριλάου Τρικούπη πολλών ειδών «αγκίστρια» και «σινιάλα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα