Ο Μητσοτάκης φτιάχνει το κοινωνικό του προφίλ και “πετάει το γάντι” στον Ανδρουλάκη

Ο Μητσοτάκης φτιάχνει το κοινωνικό του προφίλ και “πετάει το γάντι” στον Ανδρουλάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas/ SOOC

Όχι σε εκλογές και ανασχηματισμό λέει ο πρωθυπουργός και βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας και της ακρίβειας την άνοιξη.

Η είδηση από τη χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ant1 ήταν βεβαίως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάϊου και το νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού λόγω κορονοϊού. Ενδιαφέρον όμως έχουν σε δεύτερη ανάγνωση και τα πολιτικά μηνύματα πίσω από τις γραμμές των λεγόμενων του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε για άλλη μία φορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές είτε στα τέλη της άνοιξης είτε στις αρχές του φθινοπώρου. Και “έκοψε τη φόρα” σε βουλευτές της ΝΔ, που προσδοκούν ανασχηματισμό και δη εκλογικό, δηλαδή έναν ανασχηματισμό με την τοποθέτηση στην κυβέρνηση προσώπων από τις περιφέρειες όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες δυσαρέσκειες.

Το “κοινωνικό προφίλ”

Ταυτόχρονα πάντως ο πρωθυπουργός αφενός φτιάχνει το “κοινωνικό προφίλ” του με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μάϊου και το νέο πακέτο στήριξης εστίασης και πολιτισμού λόγω κορονοϊού, αλλά και αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο συνέχισης της επιδότησης για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και μισάνοιχτο το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ για αντιμετώπιση της ακρίβειας, εφόσον διασφαλιστούν οι δημιοσιονομικοί στόχοι.

Και από την άλλη επιμένει στο “μεταρρυθμιστικό προφίλ”, προαναγγέλλοντας δραστικές αλλαγές στο ΕΣΥ μετά την πανδημία, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει βεβαίως αντιδράσεις για ξεπούλημα της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως έδειξε αισιόδοξος για αποκλιμάκωση της πανδημίας (εκτίμησε χαρακτηριστικά ότι δεν θα χρειαστούν μέτρα στήριξης της εστίασης για παραπάνω από δύο εβδομάδες), αλλά και του κύματος ανατιμήσεων μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να προκηρύξει εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όταν στηθούν κάλπες, αυτές θα είναι σίγουρα τουλάχιστον διπλές, λόγω απλής αναλογικής στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ. Πέταξε όμως το γάντι στο Νίκο Ανδρουλάκη και διεκδίκησε για τη ΝΔ το χώρο του κέντρου.

“Η ΝΔ σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές κέντρο. Και το εκφράζει με εφαρμοσμένες πολιτικές. Και δεν πιστεύω ότι η κυριαρχία μας σε αυτόν τον χώρο θα αμφισβητηθεί ουσιαστικά” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επανέλαβε την πρόθεση του να σχηματίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι “η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη ΝΔ”. Επισήμανε ότι ήδη έχει αξιοποιήσει στην κυβέρνηση πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη γαλάζια “κομματική μήτρα”. Και έτσι έκλεισε το μάτι σε στελέχη του σημιτικού κυρίως κέντρου.

“Καρφιά” για Ανδρουλάκη

Για τον κ. Ανδρουλάκη δήλωσε δε καυστικά: “Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε.”

Κάρφωσε δηλαδή τον κ. Ανδρουλάκη για πιθανή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας έτσι να διεκδικήσει για τη ΝΔ την ψήφο των αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώων. Και αυτό φαίνεται πως θα είναι πιθανότατα και το δίλημμα που θα θέσει στους κεντρώους ψηφοφόρους στις επόμενες εκλογές η ΝΔ, δηλαδή εάν θέλουν να δουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα