Αποκλείστηκαν (πάλι) τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Αποκλείστηκαν (πάλι) τα σενάρια πρόωρων εκλογών
"Θα εξαντλήσουμε την τετραετία" Eurokinissi

Όπως φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κουράζεται να απαντά με τον ίδιο τρόπο στην ίδια ερώτηση

Σε περίπτωση που δεν το παρατηρήσατε, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε για τις πυρκαγιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τόσο το Φθινόπωρο όσο και γενικώς. Δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν αφορά την δήλωση αυτή καθεαυτή, αλλά το ότι πρόκειται για την 7η ή την 8η φορά (ποιος μετράει πια;) που ο πρωθυπουργός, αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κουράζεται, ούτε απορεί με το ότι σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του πρέπει να λέει το ίδιο πράγμα.

Αυτά ενώ διανύουμε μία περίοδο που το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, τουλάχιστον τους φθινοπωρινούς μήνες, μοιάζει τρελό. Η πανδημία παίρνει τα πάνω της και όλα δείχνουν πώς πάμε σε 5 με 6 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως στο πιο ευνοϊκό σενάριο. Τα πλάνα του εμβολιασμού δεν βγήκανε, οπότε ο Σεπτέμβρης θα μπει «ζόρικος». Μικρομεσαίοι και μισθωτοί είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση της οικονομίας, ενώ η λαϊκή οργή από την διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών, είναι μάλλον απίθανο να σπρώξει την κυβέρνηση στο να πάρει μια τέτοια απόφαση.

Είναι δεδομένο ότι οι «πρόωρες εκλογές» αποτελούν ένα είδος δημοσιογραφικής εμμονής σε αυτή την χώρα, ίσως και το μόνιμο άγχος των πολιτικών συντακτών. Απότοκο μάλλον του γεγονότος ότι ελάχιστες κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια έχουν εξαντλήσει την 4ετή συνταγματική θητεία τους. Αρκεί όμως αυτό για να εξηγήσει το «κόλλημα» με την συγκεκριμένη κυβερνητική θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Δεν αρκεί. Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στην γενικευμένη αίσθηση που υπάρχει: Ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να κάνει εκλογές, λόγω των συνθηκών. Θα ήθελε όμως πολύ να μπορεί να τις κάνει.

Ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης, η πλειοψηφία όσων αναλύουν την πολιτική κατάσταση συγκλίνουν στα εξής δύο πράγματα: Πως η κυβέρνηση χρειάζεται νέο αφήγημα μια και δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό που της έδωσε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019. Επίσης στο ότι η απλή αναλογική που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016 είναι ο μεγάλος βραχνάς από τον οποίο θέλει να ξεφύγει.

Είναι βέβαιο πως πρόκειται για πολύ σημαντικά πολιτικά κίνητρα. Θεωρώντας δεδομένη την θέληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του στενού περιβάλλοντός του να διεκδικήσουν μία ακόμη κυβερνητική τετραετία. Τόσο σημαντικά που στο Μέγαρο Μαξίμου άπαντες θεωρούν βέβαιο πως τα εκλογικά σενάρια έχουν εδώ και καιρό φτιαχτεί και βρίσκονται «πάνω στο τραπέζι».

Με λίγα λόγια όσες φορές και να αρνηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πρόωρες εκλογές, άλλες τόσες το ερώτημα θα επανέλθει. Άλλωστε για την απάντηση που δίνεται κάθε φορά δεν ενδιαφέρονται μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Περισσότερο ίσως ενδιαφέρονται οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως αυτοί που δεν είναι βέβαιοι αν τους αφορά η όχι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα