Ήταν μεγάλη η “ατάκα” του Κ. Μητσοτάκη για την φθηνότερη ενέργεια

Ήταν μεγάλη η “ατάκα” του Κ. Μητσοτάκη για την φθηνότερη ενέργεια
Με ατάκα που ξεχώρισε το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Eurokinissi

Συμπύκνωσε πολλά νοήματα σε μία μόνον φράση ο πρωθυπουργός, ζητώντας από τους πολίτες να προχωρήσουν σε "μικρές αλλαγές στις συνήθειές τους".

«Η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται».

Ήταν μεγάλη «ατάκα» αυτή στο χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ξεχώρισε ως μια διαχρονική αναφορά, που ξεπερνά την τρέχουσα συγκυρία της ακρίβειας. Υπερκέρασε ακόμη και το επίδομα (έως) 600 ευρώ που υποσχέθηκε σε όσους έχουν «καεί» από τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ρεύματος.

Έτσι λοιπόν έχουμε την ευκαιρία (αν όχι την υποχρέωση) να ασχοληθούμε εκτενώς με αυτή. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να την επεκτείνουμε: Λέγοντας, για παράδειγμα, πως η φθηνότερη βενζίνη είναι αυτή που δεν θα μπει στο «ρεζερβουάρ» του αυτοκινήτου. Επίσης ότι τα φθηνότερα είδη στο «σούπερ-μάρκετ» είναι αυτά που δεν θα ψωνίσουμε. Πως το φθηνότερο ενοίκιο το έχει το σπίτι που δεν θα νοικιάσουμε.

Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την φράση ο πρωθυπουργός συμπύκνωσε αρκετά νοήματα. Έδωσε ταυτοχρόνως μαθήματα οικονομίας, οικολογικής συνείδησης, ολιγάρκειας και γιατί όχι πνευματικής ισορροπίας.

Μας ζήτησε «μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας». Τέτοιες που θα μειώσουν τους λογαριασμούς μας, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα περιορίσουν το άγχος που μας κατατρέχει στην καθημερινότητά μας.

Εδώ που τα λέμε αν είχαμε μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο τον χειμώνα που πέρασε, δεν θα γκρινιάζαμε για τις τιμές του φυσικού αερίου. Επίσης δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε το επερχόμενο καλοκαίρι αν μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε το μυαλό και το σώμα μας να αντέχει τα 40αρια του Ιουλίου και του Αυγούστου στην μεγαλούπολη.

Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός έβαλε τα πράγματα σε τάξη. Μας έδωσε την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας. Διότι βεβαίως υπάρχει διεθνής κρίση, υπάρχουν υπερκέρδη στις εταιρίες-παρόχους, υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής (που θα παραμείνει …επιδοτούμενη) όμως κι εμείς δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων.

Έχει ενδιαφέρον πάντως το πώς θα κρίνουν οι πολίτες όλα αυτά που άκουσαν. Αν δηλαδή θα πειστούν για τις καλές προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και όλες τις δικαιολογίες που επικαλέστηκε για όσα περνούν τους τελευταίους 9 μήνες.

Ιδίως στην προοπτική του να συνεχίσουν έτσι τα πράγματα. Μια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής, λέγοντας ότι καμμία κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να επαναφέρει τις τιμές της ενέργειας εκεί που βρίσκονταν.

Υπάρχει η πιθανότητα να σκεφτούν ότι … «ο πιο αξιόπιστος πρωθυπουργός είναι αυτός που δεν επανεκλέγεται».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα