Πίσω στη μιζέρια τώρα (και γρήγορα)

Πίσω στη μιζέρια τώρα (και γρήγορα)
Εξαιρετικό το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.... Eurokinissi

Όπως πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν οι «αισιόδοξοι» και οι «μίζεροι» στην πολιτική.

Το υπονοούμενο το πιάσαμε. Κι ας μήν ειπώθηκε αυτή την φορά από επίσημα χείλη. Όποιος τούτες τις μέρες των επετείων και των επισήμων επισκεπτών, μιλούσε για νοσοκομεία, ανεπάρκειες στις ΜΕΘ, απουσίες γιατρών, για ανεργία, φτώχεια, αβεβαιότητες, είναι «μίζερος». (Όπως ακριβώς έλεγε πριν λίγες μέρες ο Ά.Σκέρτσος για όσους αμφισβητούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας).

Ανήκει στην κατηγορία αυτή που δεν μπορεί να «σταθεί μια στιγμή» και να ατενίσει το εθνικό μας μεγαλείο. Να συνδέσει το 1821 με το 2021 με μια ενιαία ιστορική γραμμή και να αναλογιστεί την πρόοδο του έθνους. Να χαλαρώσει λίγο και να απολαύσει (στην τηλεόραση του ή το ιντερνετ) δείπνα, παρελάσεις, τελετές με σοπράνο και τόσα άλλα μεγάλα και θαυμαστά.

Πρόκειται για μία άποψη που έχει υπολανθάνοντα πολιτικό λόγο: Την πεποίθηση στην τρέχουσα πολιτικη πραγματικότητα από την μία υπάρχουν οι «αισιόδοξοι», οι«λαμπεροί» που «βλέπουν μπροστά».

Από την άλλη κάποιοι εκ φύσεως «γκρινιάρηδες», «απαισιόδοξοι» και «κολλημένοι στο παρελθόν». Λόγω της επετείου η αντίληψη αυτή «πασπαλίστηκε» και με μπόλικο πατριωτισμό.

Στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να «μεταφραστεί» ως εξής: Κάποιοι που εστιάζουν στα «τιγκαρισμένα» νοσοκομεία και στους ολοένα αυξανόμενους διασωληνωμένους. Αντί να βλέπουν ότι «λίγοι μήνες μείνανε» και πως φτάσαμε στο τέλος αυτής της ιστορίας. Με τα εμβόλια που θα μας απαλλάξουν από τον ιό και το Ταμείο Ανάκαμψης που θα μας σώσει από την οικονομική ύφεση.

Το πρόβλημα για τους οπαδούς της λεγόμενης «αισιοδοξίας» είναι πως πολλά ανάλογα αφηγήματα έχουν έως τώρα διαψευσθεί.

Όπως για παράδειγμα αυτό του περσινού καλοκαιριού περί του ότι «είμαστε μια χώρα covid free» ή αυτό του περασμένου φθινοπώρου που έλεγε πόσο τυχεροί είμαστε που «η Ευρώπη μας εξασφάλισε εμβόλια». Τι να πούμε άραγε για εκείνο της Άνοιξης του 2020 όπου «η ανάπτυξη θα είναι λίγο πάνω από το 0»; Έγινε αργότερα – αν θυμάστε «οικονομική κρίση με σχήμα V, ύφεση το 2020 μεγάλη ανάπτυξη το 2021» και ήδη διαψεύδεται.

Από τέτοιου είδους αισιόδοξα αφηγήματα ο κόσμος έχει χορτάσει. Όπως και από τις ηχηρές διαψεύσεις που τα ακολουθούν. Αυτό που δεν έχει δει είναι παραδοχές που να στηρίζονται σε αληθινά στοιχεία που κοινοποιουνται με διαφάνεια. Πράξεις συγκεκριμένες που – τουλάχιστον – να έχουν έναν λογικό ειρμό. Αν δεν μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που σωρρεύονται.

Γι αυτό το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι «αισιόδοξοι» των ημερών, ιδίως όταν κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι να γυρίσουν «πίσω στην μιζέρια». Σε πραγματικά προβλήματα δηλαδή, που απαιτούν παρεμβάσεις για να μην γίνουν εκρηκτικά και έξω από κάθε έλεγχο. Και να γυρίσουν πολύ γρήγορα…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα