Εισβολή στην Ουκρανία: Προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

Εισβολή στην Ουκρανία: Προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο
Στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία AP

Ο Γιάννης Αλμπάνης σχολιάζει τις γεωπολιτικές αλλαγές που επιφέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όλο και πιο πολύ γίνεται καθαρό ότι τι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αλλάζει μόνο το χάρτη της Ευρώπης, αλλά επαναδιαμορφώνει συνολικά τη γεωπολιτική όψη του κόσμου μας. Μια νέα εποχή έχει ξεκινήσει.

Με τα γεγονότα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε εν θερμώ τα πρώτα συμπεράσματα από τα τελευταία τραγικά γεγονότα.

  1. Οι σταθερές του παγκόσμιου συστήματος μοιάζουν θρυμματισμένες και καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι απρόσβλητη από τις κρίσεις αποσταθεροποίησης.

Στον νέο κόσμο που αναδύεται:

  • οι ΗΠΑ δεν έχουν το μονοπώλιο της ατιμώρητης κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς Δικαίου,

  • δεν υπάρχει κανένας συλλογικός μηχανισμός ασφάλειας,

  • η προσφυγή στην παράνομη στρατιωτική βία για την επίλυση διακρατικών διαφορών, “νομιμοποιείται” στην πράξη όλο και πιο πολύ,

  • οι διεθνείς συνθήκες και το απαραβίαστο των συνόρων τίθενται ολοένα και πιο πολύ υπό αίρεση.

2. Η Ρωσία του Πούτιν αναδεικνύεται μια παγκόσμια αυτοκρατορική δύναμη.

Οι αναθεωρητικές και αντισοβιετικές αναφορές του διαγγέλματος Πούτιν, καθώς και οι κινήσεις του ρωσικού στρατού στο πεδίο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επαναχάραξη των ρωσικών συνόρων ώστε να συμπεριλάβουν μεγάλους ρωσικούς πληθυσμούς που ζουν στα δυτικά της σημερινής Ρωσίας, Ταυτόχρονα, η χρησιμοποίηση της Λευκορωσίας ως εφαλτηρίου της ρωσικής επίθεσης, και διαφαινόμενη αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία δημιουργούν de facto έναν “ρωσικό χώρο” ευρύτερο από τα (διευρυμένα πια) σύνορα της Ρωσίας.

Το βασικό όμως είναι το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει η επίδειξη της ρωσικής ισχύος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την αγνόηση των δυτικών κυρώσεων. Στον 21ο αιώνα η Ρωσία είναι μια παγκόσμια δύναμη που κανείς δεν μπορεί να αψηφά ή, πολύ περισσότερο, να περιφρονεί.

3. Η Δύση εμφανίζεται αδύναμη και αμήχανη.

Μετά τον εξευτελιστική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και η ΕΕ υφίστανται μια σημαντική ήττα στην Ουκρανία. Δεν μπόρεσαν (δεν θέλησαν, δηλαδή) να προστατεύσουν ένα κράτος-πελάτη τους. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν, αγνοήθηκαν από τους Ρώσους. Για πολλοστή φορά οι ευρωπαϊκές χώρες λειτούργησαν με βάση τα ιδιαίτερα εθνικά συμφέροντά τους και όχι ως ενωμένη παγκόσμια δύναμη.

Για τη Δύση το πράγμα γίνεται χειρότερο από το ότι έχει ενεργή ανάμειξη (και γι’ αυτό ευθύνη) στην κλιμάκωση της έντασης, μέσω της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της στήριξης στην αδιαλλαξία του Κιέβου. Το ερώτημα είναι γιατί η Δύση επέλεξε να κλιμακώσει. “Διάβασε” λάθος τον Πούτιν ή εγκλωβίστηκε σε ένα πλαίσιο πολιτικής που οδηγούσε στο αδιέξοδο;

Όποια και αν είναι η απάντηση, το παγκόσμιο γόητρο της Δύσης έχει πληγεί, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται η γεωπολιτική επιρροή της στην Ανατολική Ευρώπη.

4. Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος

Το κλίμα πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραπέμπει σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Από τη μια μεριά η Δύση και από την άλλη το μπλοκ Κίνας-Ρωσίας. Προφανώς υπάρχουν δύο μεγάλες διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Το μπλοκ Κίνας και Ρωσίας δεν εκπροσωπεί ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο. Επιπλέον, οι οικονομίες όλων των χωρών διαπλέκονται στις παγκοσμιοποιημένες αγορές. Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον μια μόνο αδιαφιλονίκητη παγκόσμια δύναμη, αλλά διαμορφώνονται σφαίρες επιρροής κι εντείνεται ο ανταγωνισμός για την παγκόσμια ηγεμονία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα