Εμβόλιο Πολάκη: Ανοσία για Τσίπρα και παρενέργειες για την κυβέρνηση

Εμβόλιο Πολάκη: Ανοσία για Τσίπρα και παρενέργειες για την κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη στη Βουλή Eurokinissi

Ο εμβολιασμός Πολάκη παρέχει πολιτική ανοσία στον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις, η ζημιά που του έχει προκαλέσει δεν διαγράφεται. Την ίδια ώρα, προκαλεί αρνητική πολιτική παρενέργεια για την κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Πόπη Τσαπανίδου στο Κεντρικό Δελτίο του Open έδωσε την είδηση: Ο Παύλος Πολάκης εμβολιάστηκε. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δεν τον πίεσε. ”Ήταν δική του απόφαση”, είπε χαρακτηριστικά. Σε ανάλογο τόνο και η σχετική ανάρτηση του ίδιου του Παύλου Πολάκη: “Ξεκαθαρίζω άπαξ και δια παντός πως δεν πρόκειται για αποτέλεσμα πίεσης ή εκβιασμών αλλά για προσωπική μου επιλογή την οποία έχω ανακοινώσει εδώ και καιρό”.

Τι προηγήθηκε

Ανεξάρτητα από τις δηλώσεις, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι είχαν προηγηθεί:

-Η συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Παύλος Πολάκης βρέθηκε απομονωμένος για το θέμα του εμβολίου και ο Αλέξης Τσίπρας τον άφησε ακάλυπτο.

-Η δημόσια κόντρα του κ. Πολάκη με την εφημερίδα Εποχή και τον Παύλο Κλαυδιανό, ο οποίος του άσκησε σκληρή κριτική για τη στάση του. Μάλιστα, ο κ. Πολάκης χρησιμοποίησε απρεπείς εκφράσεις για τον κ. Κλαυδιανό, δηλαδή για ένα αριστερό που πέρασε τις “εξετάσεις της ιστορίας” στην οδό Μπουμπουλίνας την επταετία.

-Το τελευταίο διάστημα διογκωνόταν η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κ. Πολάκη. Η δυσαρέσκεια αυτή εκδηλωνόταν πια ανοιχτά στα social media.

Ανοσία

Ασφαλώς ο εμβολιασμός του Παύλου Πολάκη παρέχει πολιτική ανοσία στον… ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πια να ανέβει στη ΔΕΘ για να ασκήσει την κριτική του στην κυβέρνηση και να παρουσιάσει το πρόγραμμά του, χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ερώτημα “ο Πολάκης έχει κάνει το εμβόλιο;”. Από αυτή τη σκοπιά, ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος με την εξέλιξη.

Κατ’ αντανάκλαση, ο εμβολιασμός του κ. Πολάκη προκαλεί αρνητική πολιτική παρενέργεια για την κυβέρνηση. Οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλέον τη στάση του ως άλλοθι των δικών τους αστοχιών. Έτσι κι αλλιώς η πολιτεία του Παύλου Πολάκη εργαλειοποιείται από το κυβερνητικό επιτελείο για να διατηρείται το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, παρά τις ρωγμές που έχει υποστεί. Ειδικά για τον εμβολιασμό, από τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα εκτροχιάστηκε κι έγινε καταφανής η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, το “ο Πολάκης δεν έχει κάνει το εμβόλιο” μετατράπηκε στο βασικό κυβερνητικό επιχείρημα. Ένα επιχείρημα που στηρίζεται στη λογική του μικρότερου κακού. “Μπορεί εμείς να τα έχουμε πάει άσχημα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πήγαινε χειρότερα αν ήταν κυβέρνηση.”

Η ζημιά

Αν και ο κ. Τσίπρας απαλλάχτηκε από ένα μείζον πρόβλημα, εντούτοις, η ζημιά που του έχει προκαλέσει ο κ. Πολάκης δεν διαγράφεται. Γιατί είναι ζημιά (και μάλιστα μεγάλη) το να μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής ο εμβολιασμός του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Αντικειμενικά εγείρει ερωτήματα για την επάρκεια στη διαχείριση της πανδημίας μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για φανταστείτε μια κυβέρνηση στην οποία ο Ανδρέας Ξανθός ως υπουργός Υγείας να τάσσεται αναφανδόν υπέρ του εμβολίου και ο Παύλος Πολάκης ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας, να εκφράζει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού…

Σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και μοιάζει να χάνει τον έλεγχο, είναι μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά για τον κ. Τσίπρα να μην επαναληφθεί ένα σίριαλ σαν το εμβόλιο Πολάκη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα