Η “ομολογία” Μητσοτάκη θα επηρεάσει τις εκλογές;

Η “ομολογία” Μητσοτάκη θα επηρεάσει τις εκλογές;
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Μέχρι τώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών αποξένωσε τη Νέα Δημοκρατία από κεντρώα ακροατήρια κι ενίσχυσε την πεποίθηση στο χώρο της Αριστεράς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία.

Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate ότι οι υποκλοπές ήταν σκάνδαλο, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα τα κόμματα στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις τους. Η πρωθυπουργική αναφορά δημιούργησε πολιτικό ζήτημα κι επανέφερε στο προεκλογικό προσκήνιο τις υποκλοπές, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είχαν “θαφτεί”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε περάσει στα ψιλά ακόμα και η ιδιαίτερα επιβαρυντική για την κυβέρνηση έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA. Τώρα με ένα μπαράζ ανακοινώσεων και δηλώσεων οι υποκλοπές απασχολούν και πάλι.

Οι λέξεις

Γιατί όμως έχει πολιτική βαρύτητα ο χαρακτηρισμός “σκάνδαλο” που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός;

Πρώτον, γιατί οι λέξεις έχουν πολιτική σημασία. Η χρήση της λέξης σκάνδαλο για μια υπόθεση όπως οι υποκλοπές, σημαίνει την εμπλοκή της πολιτικής εξουσίας.

Δεύτερον, γιατί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο απέφευγαν μέχρι τώρα τον χαρακτηρισμό “σκάνδαλο” για τις υποκλοπές. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για σκάνδαλο και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, αλλά αυτή η αναφορά του είχε περάσει απαρατήρητη. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού εκλήφθηκε ως αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της παραδοχής περαιτέρω πολιτικών κι ενδεχομένως ποινικών ευθυνών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το μπλοκ της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ομολογία ενοχής και κάλεσε όχι μόνο για την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης, αλλά και για την πλήρη ποινική διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η προσπάθεια ανασκευής

Απέναντι στη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση, ο Άρης Σκέρτσος επιχείρησε να ανασκευάσει τα λόγια του πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης απλώς διάβαζε άρθρο του Economist το οποίος εμπεριείχε τη φράση “η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική βελτίωση στον δείκτη δημοκρατίας παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων”. Επομένως, ο χαρακτηρισμός “σκάνδαλο” δεν ήταν του κ. Μητσοτάκη αλλά του περιοδικού. Στην ουσία, ο κ. Σκέρτσος μιλάει για γκάφα του πρωθυπουργού.

Σε ανάλογο τόνο ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι “εγώ δεν χρησιμοποιώ τον όρο σκάνδαλο, διότι θεωρώ ότι το σκάνδαλο δεν έχει καμία απολύτως αξία ούτε πολιτική, ούτε ποινική”.

Προσέθεσε δε ότι “εκείνο που έχει αξία είναι ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία αντιθεσμικά, εξωθεσμικά κέντρα, έκαναν παρακολουθήσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών”.

Η παραδοχή

Ακόμα και αν αποδώσουμε την αναφορά Μητσοτάκη, όπως στην ουσία λένε οι κκ Σκέρτσος και Γεραπετρίτης, το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Όχι μόνο γιατί όσα δηλώνει ένας πρωθυπουργός (και μάλιστα στην κορυφαία ίσως στιγμή της προεκλογικής περιόδου) έχουν πολιτική σημασία και δεν διαγράφονται, αλλά και γιατί ο κ. Μητσοτάκης στο debate έκανε και μια δεύτερη μείζονα παραδοχή.

Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε κανένας “εθνικός λόγος” για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Με αυτήν την παραδοχή έδωσε τέλος στα σενάρια για Κινέζους, Ρώσους κτλ που διέρρεε ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός για να δικαιολογήσει την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Επιπλέον, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και η εποπτεύουσα εισαγγελέας Βλάχου, παραβίασαν τους κανόνες που διέπουν τις “νόμιμες” υποκλοπές. Κατά μία γραμμή ερμηνείας, αυτή η πρωθυπουργική αποστροφή ενδέχεται να αποτελεί τροχιοδεικτική βολή κατά του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Είναι βέβαιο ότι όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο debate θα αξιοποιηθούν στον νομικό αγώνα των θυμάτων των υποκλοπών.

Οι εκλογές

Από τη στιγμή που αναζωπύρωσε το ζήτημα των υποκλοπών, η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο debate δεν ωφέλησε την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Προκαλεί ζημιά σε ένα κόμμα να φέρνει το ίδιο στο προσκήνιο την ατζέντα των αντιπάλων του, και μάλιστα στο παρά πέντε των εκλογών. Θα επηρεάσουν όμως οι υποκλοπές τις επιλογές των πολιτών στις κάλπες; Αυτό δεν είναι σίγουρο.

Μέχρι τώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών αποξένωσε τη Νέα Δημοκρατία από κεντρώα ακροατήρια κι ενίσχυσε την πεποίθηση στο χώρο της Αριστεράς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ωστόσο, για σημαντική μερίδα πολιτών οι υποκλοπές δεν θεωρουνται ζήτημα αρκετά σημαντικό για να κρίνει την ψήφο τους. Η περιρρέουσα αντίληψη αυτής της μερίδας της κοινωνίας είναι ότι η εκάστοτε εξουσία κάνει παράνομες υποκλοπές με τον ίδιο τρόπο που κάνει οικονομικές ατασθαλίες.

Το κυνικό “αυτά γίνονται” συνιστά το ισχυρότερο στήριγμα της κυβέρνησης -γι’ αυτό άλλωστε το καλλιεργεί συστηματικά. Στην πραγματικότητα ο περιρρέων κυνισμός αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία. Γιατί αν θεωρείται κανονικό ότι “αυτά γίνονται”, τότε όλα επιτρέπονται στην εξουσία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα