Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και το… Survivor

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και το… Survivor
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου και την συγκρίνει με την παρουσία του Ατζούν Ιλιτζαλί.

Δεν ξέρω ποιός είναι πιο επικίνδυνος..! Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή Ατζούν Ιλιτζαλί! Ο προβληματισμός μου αυτός, εκτιμώ, ότι δημιουργεί απορίες…

Απορία πρώτη: Ποιός είναι αυτός, (ο Ιλιτζαλί, όχι ο Τσαβούσογλου); Για όσους το αγνοούν, πρόκειται για τον γνωστό καναλάρχη, ιδιοκτήτη του τουρκικού TV8, τηλεοπτικό παραγωγό του Survivor στην Ελλάδα και θαυμαστή του Προέδρου Ερντογάν και του τρόπου που κυβερνάει τη χώρα του:

“Μου αρέσει ο τρόπος που ασκεί την εξουσία ο Ταγιπ Ερντογάν. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά στην ηλικία μου, θυμάμαι καλά τι συνέβαινε στη χώρα από το 1980 ως το 2000. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη σύγκριση με το σήμερα για να δούμε πως έχει επέλθει σημαντική διαφορά” είχε δηλώσει το 2013 σε δημοσιογράφο του CNN Turk.

Απορία δεύτερη: Τι σχέση έχει με τα ελληνοτουρκικά; Φαινομενικά καμμία! Γιατί φαινομενικά; Γιατί αν και η επαγγελματική του ιδιότητα, «φαινομενικά», δεν έχει καμμία σχέση με τα ελληνοτουρκικά, αυτός αποφάσισε να τα μπλέξει! Πως; «Εξαφανίζοντας» το Αιγαίο σε μια ομιλία… μανιφέστο, στο πλαίσιο μιας έκτακτης εκπομπής του γνωστού ριάλιτι, (λίγα 24ωρα πριν έρθει στην Αθήνα ο Τσαβούσογλου), όπου έβαλε Έλληνες και Τούρκους, που βρίσκονται στον Άγιο Δομίνικο, να διαγωνιστούν μαζί.

Πως «εξαφάνισε» το Αιγαίο; Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα απο την τοποθέτησή του: «Ζω στην Τουρκία κι έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Αυτές οι δύο χώρες έχουν όμορφους ανθρώπους, μοιάζουν πολύ μεταξύ τους και συνεχώς όταν μιλώ με Έλληνα, νιώθω ότι μιλώ με Τούρκο. Οπότε αυτό σημαίνει ότι αυτή η θάλασσα μεταξύ μας δεν σημαίνει τίποτα. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτών των δύο χωρών μπορούν να είναι ζεστοί, ώστε να κάνουν την θάλασσα να εξαφανιστεί και μπορούμε να περάσουμε πολύ όμορφα μαζί» (sic).

Με λίγα λόγια: Γιατί να σκοτωνόμαστε Έλληνες και Τούρκοι για το Αιγαίο; Δεν πρέπει να σημαίνει τίποτα αυτή η θάλασσα για εμάς τους Έλληνες..! Άρα, ας τα βρούμε με τον φίλο του τον Ερντογάν, (που κυβερνάει μια χαρά τη Τουρκία) και να μοιράσουμε το Αιγαίο για να ζήσουμε εμείς καλά και αυτοί -φαντάζομαι- καλύτερα!!!

Απορία τρίτη: Γιατί ο… συμπαθέστατος -κατά τ’ άλλα- Ιλιτζαλί είναι πιο επικίνδυνος από τον Τσαβούσογλου, που πάει να βάλει «φωτιά» -ιδιωτικά- στη Θράκη και μετά να έρθει στην Αθήνα για να προσπαθήσει να πάρει τη ρεβάνς από τον Δένδια;

Γιατί απλά τον Τσαβούσογλου τον ξέρουμε! Είμαστε ανοικτοί σε κάθε διάλογο μαζί του, αλλά «κουμπωμένοι» για τις πραγματικές του προθέσεις και έτσι τον αντιμετωπίζουμε…

Όμως, την ύπουλη προπαγάνδα του Ιλιτζαλί, που μέσα από ένα πετυχημένο -εμπορικά- τηλεοπτικό προϊόν προσπάθεί να περάσει τεχνιέντως την τουρκική προπαγάνδα σε έναν κόσμο, ο οποίος, την ώρα που βλέπει το ριάλιτι, μόνο τα ελληνοτουρκικά δεν σκέφτεται, πως τον αντιμετωπίζεις;

Όταν ο Αγγελος Βλάχος, διπλωμάτης, πολιτικός και ποιητής, πριν από περίπου εκατό χρόνια έγραφε στο ποίημά του «Η γη της Ελλάδος»: «Ξεύρεις την γη όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα και κοκκινίζει η σταφυλή και θάλλει η ελαία;» σίγουρα δεν εννοούσε αυτό που εμείς θέλουμε να αποδώσουμε με τη φράση αυτή. Και σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του τον… Ιλιτζαλί και το… Survivor!

Να θυμίσω -με ταπεινότητα- σε όσους συμπατριώτες μου διαβάσουν το πόνημά μου αυτό, αλλά και στον Ιλιτζαλί, ότι ο Άγγελος Βλάχος εννοούσε αυτό που έγραφε παρακάτω, -και δεν ξέρω ποιοι το θυμούνται:

«Ω! δεν την αγνοεί κανείς, είναι η γη η Ελληνίς…»! Και η θάλασσά μας, το Αιγαίο, θα προσθέσω αυθαίρετα..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα