Αμνήμων ή λασπολόγος ο πρωθυπουργός;

Αμνήμων ή λασπολόγος ο πρωθυπουργός;
Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou/ SOOC

Ατύχησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρώντας να συνδέσει τα βρώμικα πάμπερς του ΄89 με "τις σακούλες του Καλογρίτσα" προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις σακούλες θα αποφανθούν τα δικαστήρια. Αλλά για την άθλια κατασκευή των πάμπερς έχουν μιλήσει αμετάκλητα και η Δικαιοσύνη και η ιστορία.

Στην πρόσφατη «μάχη» της Βουλής ο πρωθυπουργός επιχείρησε άτεχνα, λαϊκίστικα και προκλητικά να συνδέσει τα περιώνυμα πάμπερς του Βρώμικου ΄89 με τις δηλώσεις της γραμματέως του Καλογρίτσα για σακούλες χρημάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμνήμων ή απλώς υβριστής, προκειμένου να μεταθέσει τη συζήτηση από τις παρακολουθήσεις-για τις οποίες βρίσκεται δεινώς εκτεθειμένος- στην υπόθεση Καλογρίτσα; Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αμνήμων τυγχάνει και λασπολόγος εν προκειμένω.

Κι αν ο ίδιος δεν θυμάται-ή δεν θέλει να θυμάται- την αθλιότητα εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου με τα πάμπερς, δεν βρέθηκε κάποιος από το περιβάλλον του Μαξίμου να του θυμίσει ότι ο αείμνηστος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αθωωθεί για την υπόθεση αυτή;

Κι όχι απλώς είχε αθωωθεί. Ακόμη και ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, που άκουγε Παπανδρέου και τράβαγε πιστόλι, αναγκάστηκε αγανακτισμένος να αποπέμψει σκαιότατα τον μάρτυρα που υποτίθεται ότι μέσα σε κούτες από πάμπερς κουβαλούσε χρήματα του Κοσκωτά για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον απέπεμψε διότι έπεφτε σε αντιφάσεις που κατέδειχναν ότι η υπόθεση πάμπερς ήταν άθλια επινόηση, γελοία κατασκευή και φρικώδης επιχείρηση της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την οποία εκθύμως είχε υιοθετήσει και στηρίξει η Αριστερά των Κύρκου-Φλωράκη, προκειμένου να σβήσει από τον χάρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτό ήταν το «Βρώμικο ΄89». Ένα υπαρκτό σκάνδαλο για το οποίο φέρει ευθύνη ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξελίχθηκε σε θηριωδία με βρώμικες πτυχές και άθλιες μεθοδεύσεις.

Μία από αυτές ήταν η επινόηση για τα πάμπερς: οι βρώμικοι εγκέφαλοι ήξεραν ότι δεν αρκεί να εκτοξεύεται η κατηγορία για χρήματα του Κοσκωτά στον Α. Παπανδρέου. Έπρεπε να βρεθεί κάτι δυνατό επικοινωνιακά.

Κάτι – μιά λέξη-που θα εντυπωνόταν στην κοινή γνώμη και θα προκαλούσε οργή, αποστροφή και χλεύη. Κάτι που θα βρισκόταν συνεχώς στα πρωτοσέλιδα της εποχής και θα συμπύκνωνε το επιλήψιμον της σχέσης του Παπανδρέου με τον Κοσκωτά. Ε, η λέξη αυτή βρέθηκε. Η λέξη πάμπερς…

«Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες» του Καλογρίτσα είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, θέλοντας να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά τον Γιάννη Μαντζουράνη, δικηγόρο του Νίκου Παπά.

Εντάξει, αμνήμων ο πρωθυπουργός, αλλά κάποιοι παλιοί δημοσιογράφοι που βρίσκονται σήμερα στο Μαξίμου, θα μπορούσαν να τον προστατεύσουν. Και να του πούν, όταν μιλάει για εκείνη την δυσώδη εποχή, να μην αναφέρεται στον Καλογρίτσα.

Γιατί τότε, μία από τις εφημερίδες που πρωτοστατούσαν στην επιχείρηση Κων/νου Μητσοτάκη-Αριστεράς να εξοντωθεί πολιτικά ο Παπανδρέου, ήταν η εφημερίδα «Πρώτη». Του Καλογρίτσα!

Για το πώς στήθηκε η εφημερίδα αυτή και πως λειτουργούσε, θα μπορούσε να ερωτηθεί ο Μίμης Ανδρουλάκης. Ξέρει πολλά. Όπως και αρκετοί άλλοι μεγαλόσχημοι της Αριστεράς, που είχαν μόνιμη επικοινωνία και αγαστή συνεργασία με τη Ρηγίλλης και τους «κύκλους» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Έτσι για την ιστορία, αξίζει να υπομνησθούν επίσης ορισμένα στοιχεία για την δυσώδη εκείνη την περίοδο:

  • Ο Κίτσος Τεγόπουλος, γράφοντας το «Συνένοχος ή βλάξ;» δεν αναφερόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά στον αείμνηστο Δημήτρη Τσοβόλα.
  • Ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης, δεξί χέρι του Κων/νου Μητσοτάκη διαφωνούσε πλήρως με την επιχείρηση Πάμπερς εναντίον του Α.Παπανδρέου.
  • Όλα τα μίντια της εποχής(εφημερίδες, ραδιόφωνα, τιβί), με εξαίρεση το συγκρότημα Κουρή, είχαν στραφεί εναντίον του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας την ψευδώνυμη, καθεστωτικού χαρακτήρα, κάθαρση. Ετσι στρώθηκε ο δρόμος για την ανάρρηση του Κων. Μητσοτάκη στην εξουσία.
  • Η Αριστερά των Κύρκου-Φλωράκη με άλλοθι την κάθαρση, συντάχθηκε και συγκυβέρνησε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί πίστευε ότι θα ξεμπερδέψει οριστικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα καρπωνόταν τα οφέλη από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Και, δεύτερον, γιατί το κλίμα που είχε διαμορφωθεί(σκάνδαλο Κοσκωτά, πάμπερς, κάθαρση κλπ) την προστάτευε επικοινωνιακά από το μέγα, παγκόσμιο θέμα της εποχής εκείνης-την πτώση του «Υπαρκτού».

Αυτά. Κι αν υπάρχει αντίλογος, δεκτός…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα