Ανορθογραφίες, χορογραφίες στο χορτάρι και άλλα τινά…

Ανορθογραφίες, χορογραφίες στο χορτάρι και άλλα τινά…
Lamda Development © DBOX for Foster + Partners

Το Ελληνικό, η ποδοσφαιρική πανδαισία των ημερών, κάποια επιτελικά φάλτσα κι ένας γρίφος συγκροτούν το σημερινό σημείωμα

*Ανορθογραφίες(1): Ούτε θριαμβολογίες για το Ελληνικό ούτε αρές και  καταστροφολογία. Δεν πρόκειται για παραγωγική επένδυση από  αυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα, αλλά ούτε για έργο ήσσονος σημασίας.

Το Ελληνικό δεν  μπορούσε να γίνει πάρκο (τεράστια τα έξοδα συντήρησης), αλλά ούτε ήταν δυνατόν να μείνει απολίθωμα. Η τελική επιλογή-με το «γένοιτο» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- ήταν μιά κάποια λύση. Ισως όχι η καλύτερη…

Όμως αυτός ο ουρανοξύστης… Καρφί στο μάτι της Αττικής αυτό το κάθετο υπεροπτικό κτίσμα. Ένα αλαζονικό γιώτα κεφαλαίο, τραβηγμένο ως τον ουρανό, που πληγώνει την αλφαβήτα της παραλίας. Μια ανορθογραφία πρώτης τάξεως αυτό το κτίσμα.

Όχι επειδή υπερβαίνει καθ΄ ύψος ακόμη και την Ακρόπολη, αλλά διότι διαταράσσει την πολεοδομική συμμετρία της περιοχής και διασαλεύει την τάξη του τοπίου.

*Μπάλα: Παραδινόμαστε εθελουσίως στα κάλλη της εμείς οι παθιασμένοι της μπάλας. Μάγισσα, θεά, νεράιδα που μας κλέβει την ψυχή η μπάλα είτε κυλάει στα ξερά γήπεδα της μνήμης και στις αλάνες του παρελθόντος είτε χορεύει με τους αρτίστες του ποδοσφαίρου στα Γουέμπλεϊ και στα Μαρακανά της υφηλίου.

Euro και Copa America. Μαζί! Ευτυχήσαμε για ένα μήνα να υπάρχουμε εξαρτημένοι από την λαγνεία της μπάλας. Συνεχώς, αδιαλείπτως. Μερικές φορές καρφωμένοι μέχρι το πρωί στην οθόνη για να μη χαθεί ούτε λεπτό(και) από τις μαγγανείες στη Νότιο Αμερική.

Στη μπάντα, παρακαλώ, οι νυγμοί για την μεγάλη μπίζνα, στην άκρη οι παντοειδείς ενστάσεις. Τα ξέρουμε. Ετσι είναι. Αλλά το πάθος για το ποδόσφαιρο, για το υπέροχο  αυτό χοϊκό   παιχνίδι, τα εκμηδενίζει όλα.

Ένα μονάχα καταλογίζουμε στη μπάλα εμείς οι  μεγαλύτεροι που μπήκαμε στα χρόνια. Ότι δεν μπορούμε πιά να στήσουμε χορογραφίες στο χορτάρι όπως παλιά. Γι αυτό καμμιά  φορά  ξυπνάμε κάθιδροι στο ύπνο μας προσπαθώντας ματαίως να προλάβουμε μακρινές μπαλιές, να σηκωθούμε μέχρι τον ουρανό για κεφαλιά  ή να ντριμπλάρουμε στη γραμμή και να φύγουμε σαν βέλη προς την μικρή περιοχή. Όπως παλιά…

Παρεμπίπτον: Όταν οι μεγάλοι της Ευρώπης αποπειράθηκαν να φτιάξουν τη λίγκα των πλουσίων (και απέτυχαν), γράφτηκαν πολλά κείμενα. Ένα από αυτά, ίσως το καλύτερο, γράφτηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, και φιλοξενήθηκε εδώ, στο NEWS 24/7, στις 2.5.2021.

*Επαινος: Νεοφιλελεύθερος μέν, sui generis και τολμητίας δε. Για τον Στέφανο Μάνο, ο λόγος. Που έχει το θάρρος της γνώμης του και συχνά «τα λέει χύμα». Όπως τώρα, για τα 2 χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ(συνέντευξη στην Κατερίνα Ανέστη/iefimerida).

Ιδού, π.χ. τι λέει για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και για το Ελληνικό:

. «Δεν έπρεπε να πειραχτούν τα αρχαία. Διαφωνώ. Πιστεύω ότι είναι ιστορικό λάθος. Ήταν μια επιπολαιότητα του πρωθυπουργού, που στη συνέχεια δεν είχαν το θάρρος να την πάρουν πίσω».

. «Το Ελληνικό είναι μια ντροπή. Πρόκειται για μια επέμβαση που θα μπορούσε να είναι πολύ μεγάλης σημασίας πολεοδομικά για την Αθήνα, διότι επηρεάζει την εξέλιξη όλου του αστικού ιστού.

Θα περίμενε κανείς μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση, να μιλάμε πραγματικά για αριστεία, για κάτι ξεχωριστό. Και όλη η συζήτηση περιορίστηκε στο καζίνο, στο αν θα βάλουμε έξι πύργους των 200 μέτρων, αν θα γίνει εμπορικό κέντρο. Είναι μια μίζερη προσέγγιση».

*Ανορθογραφίες(2): Υπάρχει ή δεν υπάρχει Υπουργείο Υγείας; Κι αν ναι, πώς γίνεται να περιορίζεται σε ρόλο δεύτερο η ηγεσία του και να αλωνίζουν κάθε μέρα στα μίντια, μιλώντας για την πανδημία, ο Σκέρτσος και ο Γεραπετρίτης;

Κάποιες παρεμβάσεις τους είναι όντως απαραίτητες. Αλλά εδώ μιλάμε για κατακλυσμιαίες εμφανίσεις που βγάζουν ουσιαστικά εκτός  κάδρου τον Κικίλια και τον Κοντοζαμάνη. Από τα μυστήρια του επιτελικού κράτους και αυτό.

*Γρίφος: Μπέρδεψε πολύ κόσμο ο Αλέξης Τσίπρας με τα οδωνυμικά του(«Χρειάζεται να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο»). Εκ πρώτης όψεως φαίνεται γριφώδης η αναφορά αυτή. Και κατ΄άλλους πρόκειται για βλάβη στο πολιτικό του…GPS.

Είναι έτσι, όμως; Θα το δούμε σε προσεχές αναλυτικό σημείωμα.

*Απάντηση (φιλική): Κάποιοι στο Iskra, προσκείμενοι στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενοχλήθηκαν από την κριτική αναφορά μας στη ΛΑΕ ( Κείμενο υπο τον τίτλο «Στα αζήτητα η άλλη Αριστερά»-7.6.2021).

Ούτε λίγο ούτε πολύ είδαν στα γραφόμενα την…ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ από την παρουσία του Λαφαζάνη στην πολιτική σκηνή. Δίκιο έχουν : κατ΄ευθείαν από την Κουμουνδούρου μας ήρθαν οι σχετικές οδηγίες.

Αλλά οι μπαγάσηδες του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εντάξει. Ενώ εμείς πασχίζουμε-πολεμώντας ως ευπειθείς στρατιώτες τους επικίνδυνους εχθρούς των Συριζαίων- αυτοί όλο λόγια είναι. Καμμία ανταμοιβή για το έργο μας…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα