Ο ετοιμοπόλεμος εμπρηστικός λόγος και το εκτρωματικό σκηνικό που διαμορφώνει

Ο ετοιμοπόλεμος εμπρηστικός λόγος και το εκτρωματικό σκηνικό που διαμορφώνει
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αλέξης Τσίπρας (Αρχείο) EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ποτέ δεν έλειψαν οι κορόνες και η υψίσυχνη ένταση στην πολιτική αντιπαράθεση. Ποτέ! Όμως η κατάσταση υποτροπιάζει. Και προϊδεάζει για τα χειρότερα εν όψει παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Γιατί το Κοινοβούλιο θυμίζει συχνά παλαίστρα του Λας Βέγκας, ειδικά όταν συγκρούονται οι αρχηγοί των «μεγάλων»; Γιατί κακότεχνες εκφράσεις-οχήματα απαράδεκτων χαρακτηρισμών τύπου Βερναρδάκη- γίνονται αφορμή οργίλων γενικεύσεων παρ΄ότι το απαράδεκτον αφορά την συμπεριφορά ενός;

Πως είναι δυνατόν να μεταμφιέζεται το ασήμαντο σε σοβαρό και «λέξεις που έχουν ακόμη μια στάλα αίμα μέσα τους»(π.χ. υπευθυνότητα, πρόοδος, σοβαρότητα κ.α.) να παραδίδονται βορά στην κόλαση της υποκρισίας και της υψίσυχνης τυποποιημένης αντιμαχίας, με αποτέλεσμα να πολτοποιούνται και να χάνουν εντελώς τη σημασία τους;

Δεν αντιλαμβάνονται οι πρωταγωνιστές της άχυμης αντιπαράθεσης ότι η επανάληψη του εκτρωματικού σκηνικού στη Βουλή απωθεί, ειδικά τους νέους, και καθιστά την πολιτική αδιάφορη ή ανούσια διαδικασία που δεν τους αφορά;

Ασφαλώς και το αντιλαμβάνονται, αλλά ουσιαστικά δεν τους νοιάζει. Γι αυτούς προέχει το σκηνικό της έντασης που λειτουργεί συσπειρωτικά και διατηρεί σε εγρήγορση τους κομματικούς στρατούς και τους δεδομένους ψηφοφόρους.

Ετσι, ακόμη και η πιο κατασκευασμένη ανοησία, σαν κι αυτή του Μητσοτάκη για ΣΥΡΙΖΑ/εμπρησμό στο συγκρότημα Real, εκτοξεύεται αβασάνιστα από τον πρωθυπουργό της χώρας για να πληγεί ο αντίπαλος και να διατηρείται ετοιμοπόλεμος ο εμπρηστικός λόγος.

Ιδού η σχετική αποστροφή του Μητσοτάκη, για την οποία κάποτε ενδεχομένως να ντρέπεται:

«Εσείς δεν μας λέγατε κ. Φίλη ότι τα δύο παιδιά της Υπουργού θα θυμούνται πως κατέσφαξε 20.000 παιδιά. Τα τρία μέτρα κάτω από τη γη του κ. Πολάκη, η μητροκτονία του κ. Βερναρδάκη, όλα αυτά από ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ελευθεροτυπία σε μία ημέρα που μπήκαν βόμβες σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, που χθες κατέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη».

Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να βρίσκεται στον αντίποδα, με λόγο στιλπνό, ήρεμο και ουσιαστικό, βγαλμένο από την θάλασσα των ιδεών, λόγο υπεύθυνο και στιβαρό χωρίς φωτοβολίδες εντυπωσιασμού, επιλέγει την ηλεκτρισμένη αντιπαράθεση των υψηλών τόνων και του σαρωτικού καταγγελτισμού.

Επειδή ο λόγος αυτός ακούγεται παντού- και μέσα στη Βουλή-από τον Τσίπρα και τα επιφανή στελέχη, επενεργεί ως εξής στους φανατικούς ψηφοφόρους και οπαδούς του κόμματος: μεταβάλλει την λαχτάρα της εκλογικής επικράτησης σε καθαγιασμένο στόχο, για την επίτευξη του οποίου επιτρέπονται τα πάντα. Από κριτικές υπερβολές, μέχρι εξαλλοσύνες που υιοθετούν απαράδεκτη συνθηματολογία του τύπου «Μητσοτάκη γα@@@@αι».

Οσο για τα σόσιαλ μίντια αμφοτέρων(Ν Δ και ΣΥΡΙΖΑ), η κατάσταση όζει. Δεσπόζουν οι αφιονισμένοι. Με βαρύτατους, υβριστικούς χαρακτηρισμούς και ευτελή φρασεολογία που συχνά ξεπερνά το όριο του εξυπνακίστικου εμετού.

Πάντως, ουδέν αμιγές. Στο αυχμηρό τοπίο που συνδιαμορφώνουν οι δύο μονομάχοι, υπάρχει δυνατότητα χαμηλότονου, γόνιμου αντι-λόγου από την αντιπολίτευση, ιδία την προοδευτική.

Ο κόσμος- τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του-δείχνει ότι βαρέθηκε τον υποτροπιάζουσα φαντασμαγορία του κραυγαλέου Τίποτε που αδικεί την κοινή νοημοσύνη και αισθητική, αλλά αδικεί ταυτόχρονα και τον ουσιαστικό πολιτικό λόγου που ασφαλώς μπορούν να διατυπώσουν και οι δύο «μεγάλοι».

ΥΓ(1) Περί Λιγνάδη, δικαιοσύνης κλπ, η στήλη υιοθετεί πλήρως την δήλωση της δικηγόρου (πολιτική αγωγή στην υπόθεση αυτή) Μαρίας Κουρτέση:

«Οφείλουμε να σεβόμαστε την κρίση του δικαστηρίου. Οφείλουμε να σεβόμαστε το γεγονός, όσο κι αν ακούγεται οξύμωρο από το δικό μου στόμα, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί μια έφεση, που σημαίνει ότι θα ξανασυστήσω ψυχραιμία, υπομονή και την κοινωνία έτοιμη να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, όποιες κι αν είναι αυτές».

ΥΓ(2) Με αφορμή όσα είπε στη Βουλή για το Πολυτεχνείο ο Αγγελος Συρίγος και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν: Ναι, δεν αντιστάθηκε η πλειονότης στη χούντα. Ναι, οι εύψυχοι του Πολυτεχνείου και ο αγώνας τους κλόνισαν τη χούντα. Και αποτέλεσαν την αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της. Αλλά η χούντα έπεσε λόγω της Κυπριακής τραγωδίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα