21η Μαΐου: Τα δύο αποτελέσματα που βγάζουν κυβέρνηση…

21η Μαΐου: Τα δύο αποτελέσματα που βγάζουν κυβέρνηση…
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι αδύνατη. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ όχι αδύνατη, αλλά δύσκολα επιτεύξιμη.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι να μη γίνει εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης. Όμως, υπάρχουν και δύο αποτελέσματα που μπορεί να άρουν αυτό το διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Το πρώτο τέτοιο αποτέλεσμα είναι η αυτοδυναμία. Όμως, οι πάντες γνωρίζουν ότι είναι αδύνατη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περί αυτόν έλεγαν μέχρι πρόσφατα, με περισσή αλαζονεία, ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν καν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα πάρουν, με στόχο να γίνουν δεύτερες εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βεβαίως, εσχάτως άλλαξαν αυτό το τροπάριο της απαξίωσης των πρώτων εκλογών, φοβούμενοι ένα κακό αποτέλεσμα. Δηλαδή, αν κάποιοι ψηφοφόροι, εν δυνάμει δικοί τους, πουν «δεν θα έχουμε κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, ας μην πάμε να ψηφίσουμε»(χαλαρή ψήφος),τότε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεων.

Ουσιαστικά ο νυν πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν έχει συμμάχους για κυβέρνηση συνεργασίας. Κι αν υποχρεωθεί από το αποτέλεσμα και καταφέρει να βρει σύμμαχο για να τη σχηματίσει, θα είναι διαρκώς υπό αμφισβήτηση, αλλά και δεν είναι μέσα στο δικό του τρόπο διακυβέρνησης. Διανοείται κανείς τι θα συμβεί αν, για παράδειγμα, ο πιθανός συνεταίρος του, το ΠΑΣΟΚ, προτείνει για αντιπρόεδρο και υπουργό(Εξωτερικών, Οικονομικών κτλ) τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Το σύστημα διακυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως το είδαμε την παρελθούσα τετραετία, δεν θα υφίσταται. Η «Μητσοτάκης Α.Ε», που έλεγε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, θα διαλυθεί. Έτσι, η μόνη περίπτωση για να ελπίζουν η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ανανεώσουν τη θητεία τους είναι να πάρουν στις πρώτες εκλογές υψηλό ποσοστό, περί το 35%, ώστε να δώσουν στις δεύτερες με αξιώσεις τη μάχη της αυτοδυναμίας. Οτιδήποτε άλλο δεν τους διασφαλίζει τίποτα.

Το δεύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαίου. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται να συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Και αν συμβεί, θα θεωρηθεί έκπληξη πρώτου μεγέθους. Όμως, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα αλλάξει τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο-και λόγω των υποκλοπών- να δεχθεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, θα «απελευθερωθεί». Δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει πιθανή άρνησή του να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΥΠ του οποίου δεν παρακολουθούσε τον αρχηγό του. Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης και οι δικοί του γνωρίζουν ότι, αν σε τέτοιες συνθήκες οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα «ξεπουπουλιαστεί». Θα χάσει αριστερόστροφους (ή αντιδεξιούς) ψηφοφόρους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιόστροφους προς τη ΝΔ. Θα έχει, λοιπόν, κάθε λόγο να τις αποφύγει και να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές οι δύο εκδοχές εκλογικού αποτελέσματος είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης στις 21 Μαΐου. Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι αδύνατη. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ όχι αδύνατη, αλλά δύσκολα επιτεύξιμη. Εκτός αν το εκλογικό σώμα έχει αποφασίσει να «σπρώξει» προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα που θα αλλάξει τα(σήμερα) προβλεπόμενα. Εν ολίγοις, οι ψηφοφόροι θα πουν αν ασπάζονται τη θεωρία του κ. Μητσοτάκη «αυτοδυναμία(δική του) ή καταστροφή». Ή αν, αντίθετα, θα πουν στους άλλους «η σειρά σας, συνεργαστείτε».

Πού καταλήγουμε; Ίσως σ’ αυτό που έχει πει ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρέι Μπράντμπερι: «Δεν προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον, προσπαθώ να το επινοήσω»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα