Αντιφατικές αποφάσεις, κακά μαντάτα κι ακόμα είναι Ιούνιος…

Αντιφατικές αποφάσεις, κακά μαντάτα κι ακόμα είναι Ιούνιος…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τον εφησυχασμό που παρατηρείται στην κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία παρά το γεγονός ότι όλα τα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Στις αρχές Ιουνίου ο πρωθυπουργός έκανε μια αισιόδοξη δήλωση: « Η Ελλάδα-είπε-υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού και οπλισμένη με το δόρυ του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης».

Ας αφήσουμε το δεύτερο, είναι μακροχρόνιο. Θα δούμε σε μερικά χρόνια αν ήταν «δόρυ» ή στρακαστρούκα. Αλλά το πρώτο είναι άμεσο, επείγει. Είναι όντως θωρακισμένη η Ελλάδα ή απλώς είναι μια δήλωση με πολιτική ή και οικονομική σκοπιμότητα; Η πρώτη(«όλα καλά τα κάνουμε») είναι απαράδεκτη, η δεύτερη(τουρισμός γαρ) θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να είναι θεμιτή.

Ας δούμε ορισμένα από τα αντιφατικά των ημερών:

Πρώτον, η πανδημία έχει μπει για τα καλά στις μυλόπετρες του οικονομικού ανταγωνισμού. Η Ελλάδα επιτρέπει ελεύθερα την είσοδο σχεδόν σε όλους τους τουρίστες, αφού από το τουριστικό προϊόν εξαρτώνται σημαντικό μέρος του εθνικού της προϊόντος και η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ετσι, δέχεται ελεύθερα όλους τους εμβολιασμένους, ακόμα και με μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση εμβόλια. Αλλες χώρες της Ευρώπης, οι κυρίαρχες, που δεν είναι τόσο εξαρτημένες από τον τουρισμό, αντιδρούν. Ακόμα και για τους τουρίστες από τη Βρετανία φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που έχει κυριαρχήσει εκεί. Τελικά, ποια επιλογή έχει κάνει η κυβέρνηση; «Πρώτα η δημόσια υγεία», όπως διατείνονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ή «νυν υπέρ πάντων ο τουρισμός;».

Δεύτερον, η κυβέρνηση αποφάσισε την σχεδόν ολοκληρωτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σχεδιάζει «προνόμια» για τους εμβολιασμένους. Όμως, έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ) και λέει ότι πρέπει να συνεχιστεί η χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους.

Τρίτον, ο εμβολιασμός είναι μεν ο μοναδικός τρόπος προστασίας, αλλά φαίνεται ότι οι διαβεβαιώσεις ότι με αυτόν λύνεται και το πρόβλημα είναι μύθος. Διότι τα στοιχεία δείχνουν ότι, ακόμα και σε χώρες που πρωτοπορούν στους εμβολιασμούς και μάλιστα με το θεωρούμενο ως πιο αποτελεσματικό εμβόλιο της Pfizer(πχ Ισραήλ), τα μισά κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σε πλήρως εμβολιασμένους. Επιπλέον, ανακύπτει τώρα πρόβλημα με όσους έχουν κάνει μονοδοσικά εμβόλια, καθώς εμφανίστηκαν επιστήμονες που είπαν ότι είναι λιγότερο προστατευμένοι απέναντι στη μετάλλαξη αυτή και συνιστούν να κάνουν και δεύτερη δόση, αυτή τη φορά με άλλο εμβόλιο(mRNA).

Όλα αυτά δημιουργούν κλίμα σύγχυσης και ανασφάλειας τους πολίτες, που ακούνε αντιφατικά πράγματα. Οι πολιτικοί τούς λένε να χαλαρώσουν, ιδίως οι εμβολιασμένοι. Όμως, οι ειδικοί τούς αντικρούουν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ούτε οι εμβολιασμένοι μπορούν να είναι ήσυχοι. Το πάθημα των χωρών που τα πήγαιναν πολύ καλά(Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία) δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.

Κάτι τέτοιο-εφησυχασμός-φαίνεται ότι τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, μολονότι αριθμός των εμβολιασμένων υπολείπεται ακόμα πολύ του αντίστοιχου των χωρών αυτών. Κάτι τέτοιο είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Οι αισιόδοξες δηλώσεις διαδέχονταν τις αντιφατικές αποφάσεις. Ηδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε με βεβαιότητα: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ». Τώρα το λέει αλλιώς(«είμαστε οχυρωμένοι»).

Ας ελπίσουμε ότι βλέπει καλά και όχι με τα γυαλιά της σκοπιμότητας. Ας ελπίσουμε, δηλαδή, ότι δεν ισχύει αυτό που έχει πει ο Αμερικανός πολιτικός Μπάρι Κόμονερ: «Αν μπορείτε να δείτε φως στην άκρη του τούνελ, είναι επειδή κοιτάτε προς τη λάθος κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα