Ελλάς Ελλήνων Παρακολουθουμένων…

Ελλάς Ελλήνων Παρακολουθουμένων…
ΙΝΤΙΜΕ

Η "βόμβα" του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη για τις παρακολουθήσεις, το τεράστιο νομικό και πολιτικό θέμα που δημιουργεί και το έγκλημα με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Ο ασκός του Αιόλου, που άνοιξε με την αποκάλυψη-ομολογία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά οι άνεμοι που απελευθέρωσε σαρώνουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αποπέμφθηκε επειδή παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Ο νέος διοικητής Θεμιστοκλής Δεμίρης, τους οποίου ο διορισμός εγκρίθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, «με το καλημέρα» πέταξε στη συνεδρίαση μια «βόμβα», η οποία επιβεβαίωσε τις φήμες των τελευταίων ημερών και τις υποψίες της αντιπολίτευσης. Στις ερωτήσεις βουλευτών αν η Υπηρεσία του παρακολουθεί και άλλους δημοσιογράφους και βουλευτές, πλην του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Δεμίρης το επιβεβαίωσε απολύτως: « A priori δεν εξαιρείται κανείς», είπε μπροστά στους βουλευτές.

Στις απανωτές διευκρινιστικές ερωτήσεις ο νέος διοικητής απέφυγε να δώσει εξηγήσεις. Βουβός έμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο παριστάμενος υπουργός Γ. Γεραπετρίτης.

Η δήλωση αυτή του κ. Δεμίρη δημιουργεί τεράστιο νομικό και πολιτικό θέμα:

Νομικό θέμα επειδή επιβεβαιώνει ότι μπορεί να παρακολουθούνται από την ΕΥΠ και κορυφαία πολιτικά πρόσωπα(για παράδειγμα αρχηγοί της αντιπολίτευσης), με κριτήρια αυθαιρεσίας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαίτερη προστασία που έχουν από το Σύνταγμα. Μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι χαρακτήρισαν το γεγονός παράνομο. Ενδεικτικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε: «. Δεν μπορεί να παρακολουθείται βουλευτής ή ευρωβουλευτής και κατά μείζονα λόγο αρχηγός κόμματος για λόγους «εθνικής ασφαλείας» ενδογενείς ή πολύ περισσότερο «εισαγόμενους». Τέτοιες δικαιολογίες είναι εξίσου κακές και βλαπτικές με την πράξη καθεαυτήν».

Το πολιτικό θέμα που προκαλείται είναι ακόμη μεγαλύτερο. Διότι ο νέος διοικητής δείχνει ότι έχει νοοτροπία παρόμοια με του προηγούμενου, τον οποίο αντικατέστησε. Αν πιστέψουμε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Κοντολέων παρακολούθησε «νομίμως» τον κ. Ανδρουλάκη χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Αυτό ήταν το «λάθος» του, που υποχρέωσε τον κ. Μητσοτάκη να τον αποπέμψει. Τώρα έρχεται ο νέος διοικητής και δηλώνει ότι από τις παρακολουθήσεις «δεν εξαιρείται κανείς».

Αλήθεια, η δήλωση αυτή ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και την ενέκρινε; Ή ο κ. Δεμίρης έκανε του κεφαλιού του;

Αν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, σημαίνει ότι η ΕΥΠ επί Κοντολέοντος παρακολουθούσε πολιτικούς χωρίς-κατά τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού- να τον ενημερώνει και επί Δεμίρη θα μπορεί να κάνει το ίδιο(«a priori δεν εξαιρείται κανείς»), μόνο που ενδέχεται ο νέος διοικητής να ζητεί την(πολιτική) έγκριση του πρωθυπουργού.

Όμως, έτσι η πολιτική ζωή της χώρας οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς, επιστρέφοντας σε παλιές, σκοτεινές, εποχές, κατά τις οποίες οι κυβερνήσεις, δια των παρακολουθήσεων, επιχειρούσαν να εξουδετερώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Η δήλωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ είναι επικίνδυνη. Και η κυβέρνηση πρέπει να την αποδοκιμάσει. Διότι η μυστική υπηρεσία της χώρας πρέπει να προστατεύει την εθνική ασφάλεια και όχι να αυθαιρετεί παρακολουθώντας πολιτικά πρόσωπα, με βάση προτεραιότητες και κριτήρια που εξυπηρετούν το συμφέρον των εκάστοτε κυβερνώντων.

Ο πρωθυπουργός έχει μεγάλη ευθύνη. Αν η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν-κατά τη δική του διατύπωση –«λάθος», η συνέχιση της πρακτικής αυτής, με θύματα άλλα πολιτικά πρόσωπα, είναι έγκλημα με ποινικές και πολιτικές διαστάσεις. Και το έγκλημα αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ, πριν η πολιτική ζωή γίνει ζούγκλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα