ΕΥΠ: Ομολογία Δεμίρη για παρακολουθήσεις – Είπε “κανείς δεν εξαιρείται” και δεν έδωσε διευκρινίσεις

ΕΥΠ: Ομολογία Δεμίρη για παρακολουθήσεις – Είπε “κανείς δεν εξαιρείται” και δεν έδωσε διευκρινίσεις
Θεμιστοκλής Δεμίρης, υποψήφιος διοικητής ΕΥΠ intime

Κεκλεισμένων των θυρών η ακρόαση του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων απλώς συνεχίζονται.

Ξεκίνησε με… παραδοχές η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση και διατύπωση γνώμης στον διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπό το βάρος των εξελίξεων αυτής της εβδομάδας για τις υποκλοπές.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το εάν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη, ο κ. Δεμίρης φέρεται να απάντησε:

“Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται…”. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε αναστάτωση, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ανακοίνωση – ομολογία του κ. Δεμίρη πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Σε απανωτές ερωτήσεις ο κ. Δεμίρης δεν προχώρησε σε καμία διευκρίνιση ή διάψευση.

Κατρούγκαλος: Η σήψη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι:

Συνεχίστηκε και σήμερα η προσπάθεια συγκάλυψης και υπεκφυγής από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα κόμματα (της αντιπολίτευσης) είχαν ζητήσει να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση των πολύ πραγματικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, πέραν από την προσχηματική κλήση σε ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ, η πλειοψηφία πέταξε για ακόμη μια φορά τη μπάλα στην εξέδρα. Η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε αποφασίσει να γίνει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σήμερα ακούσαμε με έκπληξη ότι περιμένουμε τη ΝΔ να συμφωνήσει ή να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για να γίνει η συνεδρίαση αυτή.

Η παρουσία του διορισμένου διοικητή της ΕΥΠ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποτέλεσε έναν νέο εμπαιγμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Όχι απλώς η κυβέρνηση δεν επιχείρησε συναινέσεις για να διορθωθούν τα θεσμικά κενά, αλλά με την ΠΝΠ πρώτα διόρισε τον διοικητή και μετά τον έφερε εντελώς προσχηματικά για να εκμαιεύσει εκ των υστέρων τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν είναι επομένως απορίας άξιο ότι όλα τα κόμματα καταψήφισαν την επιλογή αυτή. Ακόμα και κόμματα που παραδοσιακά ψηφίζουν “λευκό”.

Τέλος, ακόμα και από αυτήν την προσχηματική διαδικασία, όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν οι βεβαιότητες που έχει πια ο μέσος Έλληνας ότι παρακολουθούνται και πολιτικοί και δημοσιογράφοι.

Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να δραπετεύσει. Θα ζητήσουμε και θα επιμείνουμε να έρθουν και οι φυσικοί αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων. Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και έμπιστος του, αλλά και θα επιμείνουμε ώστε να φτάσει η έρευνα στον πυρήνα της υπόθεσης. Δεν δικαιούται κανένας να αμαυρώνει την εικόνα της χώρας. Η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times ότι υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τις ευθύνες του.”

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να παραιτηθεί

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν στη συνέχεια ότι: “Μετά τη χθεσινή άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να διαψεύσει πως παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σήμερα ο κ. Δεμίρης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επιβεβαίωσε ακόμα πιο εμφατικά το παρακράτος Μητσοτάκη.”

Και υποστήριζαν πως: “Το μόνο που έχει να κάνει πλέον ο κ. Μητσοτάκης είναι να πει δημοσίως ποιους ακόμα βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθεί, για ποιους ακριβώς λόγους και εν συνεχεία να παραιτηθεί. Τα «δεν ήξερα» και «φταίει ο ανιψιός μου για το λάθος» τελειώσανε. Τίποτα δεν θα μείνει στο σκοτάδι.”

Καστανίδης: Μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης δήλωσε:

“Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αρνήθηκε να παράσχει θετική γνώμη στο νέο εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη για την θέση του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και αυτό γιατί διανύουμε μία περίοδο θεσμικής εκτροπής με όσα τρομερά έχουν συμβεί στην προσβολή της Δημοκρατίας και το κράτος δικαίου και συνεπώς θα έπρεπε ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενδιαφέρεται να διορθώσει τα λάθη του και τα ημαρτημένα, να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης να οριστεί πρόσωπο που να έχει ευρύτερη συμφωνία και στήριξη για να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Πριν παρέλθει η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προέκυψε μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο προτεινόμενος για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ. Δεμίρης σχετικά με την παρακολούθηση πιθανόν και αυτήν τη στιγμή πολιτικών προσώπων.

Το μείζον αυτό πολιτικό θέμα αποκτά βαρύνουσα σημασία και έχει απόλυτη προτεραιότητα στη διερεύνησή του. Γι’ αυτό ακριβώς και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμενο στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων, με αίσθηση εθνικού καθήκοντος και θεσμικής ευθύνης, ζητά να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να προσέλθει εκ νέου και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ να δώσει εξηγήσεις για αυτό που αποκαλέσαμε μείζον πολιτικό θέμα.

Διαφορετικά, η συζήτηση της Παρασκευής, χωρίς να γνωρίζουμε πρόσωπα παρακολουθούμενα, πώς, υπό ποιες συνθήκες και γιατί, θα αποτελέσει αφορμή μιας στείρας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας. Και κυρίως δεν θα καθοδηγεί η αλήθεια τα πολιτικά κόμματα. Εμείς πάντως αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή να προχωρήσουμε σε θεσμικές αποφάσεις που θα διορθώνουν τη λειτουργία τα ΕΥΠ και θα την τοποθετούν στη βάση της συνταγματικής τάξης και της νομιμότητας.”

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει την απάντηση Δεμίρη – Δεν θα μας σταματήσουν οι “πολακισμοί”

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε σχόλιο της αναφέρει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέπεσε σήμερα σε διπλό ατόπημα. Η αγωνία του να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη, τον έσπρωξε στην παραβίαση του απορρήτου και στον ευτελισμό μιας εξόχως σημαντικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας όπως αυτή της ακρόασης του Πρέσβη κ. Δεμίρη για τον διορισμό του στη θέση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με διαρροές από τη συνεδρίαση.

Το μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε από τις διαρροές του σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αποσπάσματα τοποθετήσεων βουλευτών του ενώ η απόρρητη συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, ήταν να κατασκευάσει ένα νοσηρό αφήγημα.

Το δεύτερο σοβαρό ατόπημα, είναι ότι προκειμένου να υπηρετήσει το αφήγημά του, διαστρεβλώνει την απάντηση του Διοικητή της ΕΥΠ, καθώς ούτε η απάντηση του ούτε τα πρακτικά μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κυβέρνηση μάλιστα έχει εκφράσει επι του θέματος σαφή θέση.

Η προκλητική και πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά στάση του, τον καθιστά αναξιόπιστο συνομιλητή σε μια κορυφαία διαδικασία που αφορά τη θεσμική θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ενέκρινε τον Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέο Διοικητή της ΕΥΠ. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης είναι αποφασισμένη να διορθώσει παθογένειες και διαχρονικές αδυναμίες και δεν πρόκειται να τη σταματήσουν κανενός είδους «πολακισμοί».”

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Δεμίρη με τις ψήφους της ΝΔ

Καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει την πλειοψηφία εγκρίθηκε πάντως η τοποθέτηση του κ.Δεμίρη στην ΕΥΠ, ωστόσο όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν επίσης το αίτημα του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να συγκληθεί πρώτα η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και μετά να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Στη συνεδρίαση για την ακρόαση του κ. Δεμίρη, παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Θυμίζουμε πως ο κ. Γεραπετρίτης στις 29 Ιουλίου έλεγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής πως δεν παρακολουθείται από την ΕΥΠ κανένας πολιτικός. Κάτι ανάλογο είχε ισχυριστεί και ο παραιτηθείς πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων.

Στην ακρόαση δίνουν το “παρών” και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κώστας Τζαβάρας, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρά την όποια φημολογία που είχε προηγηθεί. Ο μεν βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, είχε χαρακτηρίσει τις παρακολουθήσεις ως “ντροπή για τη Δημοκρατία”, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη είχε στείλει ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης της από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εν μέσω της αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές.

Υπενθυμίζεται πως τη Παρασκευή 26 Αυγούστου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συνεδριάσει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Αντικείμενο της Εξεταστικής είναι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Θεμιστοκλής Δεμίρης Eurokinissi

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία”.

Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.

To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.

Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β’.

Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.

Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον Άγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.

Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’. Τον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα