Κωμωδία ή τραγωδία; Ο αρχικοριός δρούσε – λένε – ανεξέλεγκτος…

Κωμωδία ή τραγωδία; Ο αρχικοριός δρούσε – λένε – ανεξέλεγκτος…
Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του "δεν ήξεραν" και ο διοικητής έδρασε "νόμιμα". Μένει να το αποδεχθούν και οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση.

Η μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε έναν ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό. Μόλις αποκαλύφθηκε, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν το γνώριζα». Και απέδωσε την πολιτική ευθύνη στον γραμματέα του υποχρεώνοντάς τον να παραιτηθεί.

Ο γραμματέας αυτός πήγε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και πρωταγωνίστησε σε ένα σύντομο έργο, που ξεκίνησε σαν κωμωδία και καταλήγει σε τραγωδία, αν πιστέψουμε όσα είπε.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης αυτή τη φορά πήγε στη Βουλή πολύ καλά δασκαλεμένος. Δεν επικαλέστηκε το «απόρρητο για λόγους εθνική ασφαλείας», όπως έκανε την προηγούμενη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αλλά και πάλι δεν είπε τίποτα που να ρίχνει φως στο σκάνδαλο. Ή μάλλον είπε κάτι που είναι για γέλια, αλλά, αν το καλοσκεφθούμε, είναι και για κλάματα: Δεν γνώριζε για τη «νόμιμη επισύνδεση» του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρόκειται για καταφανές ψέμα. Και αυτή είναι η καλή εκδοχή. Γιατί η άλλη, δηλαδή το ενδεχόμενο να μη γνώριζε, είναι πολύ χειρότερη.

Αν ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο γραμματέας του γνώριζαν την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τότε ανακύπτουν δύο καίρια-και απολύτως συναφή μεταξύ τους- ερωτήματα:

Πρώτον, είναι δυνατόν ο διοικητής της ΕΥΠ να αποφασίζει μόνος του να παρακολουθεί πολιτικά πρόσωπα χωρίς να ενημερώνει κανέναν; Και

Δεύτερον, είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να έχει εκχωρήσει τέτοια εξουσία σε έναν μετακλητό υπάλληλο; Και εντέλει ποιος έχει τον πολιτικό έλεγχο της ΕΥΠ; Σύμφωνα με όσα είπε ο Δημητριάδης, ουδείς!

Πρόκειται για απίστευτο ισχυρισμό, που εμπεριέχει μεγάλη πονηριά. Αφού ο Δημητριάδης «δεν γνώριζε», δεν έχει και καμιά ευθύνη. Αυτό επιδιώκουν όσοι τον δασκάλεψαν να πει όσα είπε. Επομένως, τη «δουλειά» έκανε μόνος του ο Παναγιώτης Κοντολέων. Αυτός, όμως, δεσμεύεται από το «απόρρητο», η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν «νόμιμη επισύνδεση» και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ετσι, δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί έγινε η συγκεκριμένη παρακολούθηση και ο δράστης «θα τη βγάλει καθαρή».

Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του «δεν ήξεραν» και ο διοικητής έδρασε «νόμιμα». Μένει να το αποδεχθούν και οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση. Και να μη βρουν κανένα στοιχείο για τη δράση του Predator, για το οποίο ο Δημητριάδης επίσης «δεν γνωρίζει».

Αφού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο, η εισαγγελική έρευνα είναι η μόνη πλέον που μπορεί να ρίξει φως. Υπό την προϋπόθεση ότι οι εισαγγελείς, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του ανώτατου προϊσταμένου τους κ. Ντογιάκου, «ερευνούν σε βάθος και προς κάθε κατεύθυνση» και δεν κλωθογυρίζουν, όπως είπε ο βουλευτής κ. Τζαβάρας.

Διαφορετικά, θα ισχύει αυτό που έχει γράψει ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης: «Δεν κατηγορώ αυτούς που ασκούν την εξουσία, αλλά αυτούς που είναι πρόθυμοι να υπακούσουν»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα