Κουρελιάζουν το Σύνταγμα, ηρωοποιούν και “φουσκώνουν” τους Κασιδιάρηδες…

Κουρελιάζουν το Σύνταγμα, ηρωοποιούν και “φουσκώνουν” τους Κασιδιάρηδες…
Ολομέλεια της Βουλής (φωτογραφία αρχείου) ARIS OIKONOMOU/ SOOC

Για να εμποδίσει τον Κασιδιάρη, η κυβέρνηση ψήφισε (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) διάταξη, με την οποία επιχειρεί να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη, "διαγράφοντας" την πρόβλεψη για αμετάκλητη καταδίκη.

Στην πρώτη φάση της γιγάντωσης της Χρυσής Αυγής η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (Σαμαρά) αντιμετώπιζε την επέλαση των νεοναζί «χαλαρά». Προφανώς για να μη δυσαρεστήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, στο πλαίσιο των «συμβουλών» του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού-και συνομιλητή του Κασιδιάρη- Τάκη Μπαλτάκου(σημερινού προέδρου της ΕΠΟ). Έτσι φτάσαμε στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα(2013), για να υποχρεωθούν κυβέρνηση και δικαστικές αρχές να πάρουν δραστικά μέτρα, να συλληφθούν και να δικαστούν οι χρυσαυγίτες.

Έχουν περάσει σχεδόν δέκα χρόνια και ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει η υπόθεση, αφού δεν έχει γίνει η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό. Και τώρα, εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης καθυστέρησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει σε αντισυνταγματικές διατάξεις, για να απαγορεύσει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Το Σύνταγμα(άρθρο 51) δεν απαγορεύει τη συμμετοχή οποιουδήποτε κόμματος στις εκλογές. Το είπε καθαρά ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος: «Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει σε φασίστες να πολιτεύονται».

Το μόνο που προβλέπει το Σύνταγμα είναι να μην ανακηρύσσονται υποψήφιοι όσοι έχουν «αμετάκλητη ποινική καταδίκη για ορισμένα εγκλήματα». Δηλαδή, με βάση το Σύνταγμα, ο Κασιδιάρης δεν μπορεί να αποκλειστεί από τις εκλογές, αφού δεν έχει ακόμα αμετάκλητη καταδίκη.

Για να εμποδίσει τον Κασιδιάρη, η κυβέρνηση ψήφισε (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) διάταξη, με την οποία επιχειρεί να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη, «διαγράφοντας» την πρόβλεψη για αμετάκλητη καταδίκη. Η διάταξη είναι προδήλως αντισυνταγματική. Όμως, οι πάντες-συνταγματολόγοι και πολιτικοί- σιωπούν, στο πλαίσιο του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Τουτέστιν, για να αποκλειστεί ο Κασιδιάρης από την επόμενη Βουλή, ας παραβιάσουμε και το Σύνταγμα.

Χτες η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα μια μεθόδευση. Κατέθεσε προς ψήφιση νέα διάταξη, η οποία –λίγο πριν από τις εκλογές- αλλάζει τη σύνθεση του Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο θα αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Οι μεθοδεύσεις αυτές συνοδεύτηκαν από μια πρωτοφανή δήλωση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη: “Η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος και δεν αποτελεί λύση και δεν παράγει ουσιαστικά προτάσεις και χρήζει πολιτικής αντιμετώπισης”!

Πρόκειται για δήλωση που υποδηλώνει αντιδημοκρατική νοοτροπία. Ο κ. Βορίδης εμφανίζεται ως αυθεντικός κριτής της ψήφου των πολιτών και, όταν δεν του αρέσει ή δεν συμφέρει το κόμμα του, θέλει να την «αντιμετωπίσει πολιτικά» δηλαδή να την εξουδετερώσει.

Κι εδώ κρύβεται η ουσία των μεθοδεύσεων που βλέπουμε. Το 2012 η και τότε κυβερνώσα ΝΔ «χάιδευε» την Χρυσή Αυγή και την άφηνε ασύδοτη να επελαύνει στους δρόμους, για να μη δυσαρεστήσει τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Μόνο όταν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς(δολοφονία Φύσσα), παρενέβη. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα, επειδή φοβάται ότι, αν το κόμμα Κασιδιάρη μπει στη Βουλή, η ΝΔ θα αποχαιρετήσει οριστικά κάθε πιθανότητα να κυβερνήσει ξανά. Με εφτά κόμματα στη Βουλή είναι αδύνατη η αυτοδυναμία.

Αυτή είναι η μη ομολογημένη επιδίωξη των τελευταίων μεθοδεύσεων. Η κυβέρνηση κουρελιάζει το Σύνταγμα για να έχει εκλογικό όφελος. Άφησε τον Κασιδιάρη να κάνει εκστρατεία μέσα από τη φυλακή και, όταν είδε την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, θορυβήθηκε. Ουσιαστικά τον έχει ηρωοποιήσει. Ακόμα κι αν το κόμμα του αποκλειστεί σήμερα από τις εκλογές, τα ποσοστά του έχουν «φουσκώσει». Και θα τα βρούμε μπροστά μας σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση με άλλη μορφή ή και με άλλον ως «μπροστινό».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα