“Κυβέρνηση ηττημένων” δεν υπάρχει, όποιοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα είναι νικητές…

“Κυβέρνηση ηττημένων” δεν υπάρχει, όποιοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα είναι νικητές…
Εκλογές eurokinissi

Μέχρι τις εκλογές κ. Μητσοτάκης και οι περί αυτόν θα εύχονται απλώς να μη συμβεί αυτό που εννοεί η ρήση του παλιού ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: "Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν"

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω την πολιτική ζωή, το φάντασμα της «κυβέρνησης των ηττημένων». Είναι μια (άστοχη) έκφραση που χρησιμοποίησε προ μηνών ο Αλέξης Τσίπρας και έκτοτε επανέρχεται στην συζήτηση των μετεκλογικών σεναρίων.

Εσχάτως την επανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με προφανή στόχο να «τρομάξει» τους ψηφοφόρους, αν και το ενδεχόμενο σχηματισμού τέτοιας κυβέρνησης είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

Ας προσπαθήσουμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι και να δούμε όλα τα ενδεχόμενα:

  1. Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, γεγονός που δεν καθιστά το πρώτο κόμμα αδιαφιλονίκητο νικητή των εκλογών, αφού υπάρχει ενδεχόμενο να μη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Το πρώτο κόμμα θα έχει τον πρώτο λόγο, αλλά μπορεί να μην έχει και τον τελευταίο για το σχηματισμό κυβέρνησης. Και αυτό διότι το σύστημά μας είναι κοινοβουλευτικό και κυβέρνηση θα σχηματίσει όποιος ή όποιοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία 151 βουλευτών.

  2. Βεβαίως, το πρώτο κόμμα, που θα έχει εκλέξει τους περισσότερους βουλευτές, θα μπορεί ευκολότερα να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργαζόμενο, για παράδειγμα, με το τρίτο. Και για να η μιλάμε αφηρημένα: αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το τρίτο κόμμα, που εικάζεται βασίμως ότι θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

  3. Όμως, αν για οποιονδήποτε λόγο αυτή η συνεργασία δεν γίνει (πχ επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν θα θέλει να συνεργαστεί με αυτούς που παρακολουθούσαν τον Νίκο Ανδρουλάκη), μπορεί να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, μαζί με ένα μικρότερο, αν όλα μαζί συγκεντρώνουν 151 βουλευτές. Φυσικά, θα πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση, μάλλον για ακραίο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας μίλησε για «κυβέρνηση ηττημένων», στην οποία δεν ποντάρει. Προσβλέπει μόνο στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

  4. Περιέργως, το σενάριο της «κυβέρνησης ηττημένων» επανέφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός και μάλιστα δύο φορές: τις προάλλες μιλώντας στην Κοζάνη και χτες το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Θεωρητικά το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η αναφορά αυτή φανερώνει έναν φόβο από τον οποίο διακατέχονται ο ίδιος και το επιτελείο του: το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι τέτοιο που να επιτρέπει σε κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές. Και να ματαιώσουν έτσι το σχεδιασμό της ΝΔ για προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, με στόχο την αυτοδυναμία.

  5. Για να συμβούν όλα αυτά, πρέπει το αποτέλεσμα να είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό που παρουσιάζουν οι ευνοϊκές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις. Πρέπει, δηλαδή, η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων να είναι πολύ μικρή. Για να το πούμε με παραδείγματα: αν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξεως των τουλάχιστον πέντε μονάδων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις(πχ ΝΔ 35%, ΣΥΡΙΖΑ 30%), το σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν θα υφίσταται. Θα γίνουν δεύτερες εκλογές και η αυτοδυναμία θα είναι σχεδόν σίγουρη. Αν, όμως, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρή (πχ περί τις δύο μονάδες), τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φυσικά, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας κομμάτων της σημερινής αντιπολίτευσης (πχ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) θα διευκολυνθεί πολύ αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα έστω με μια ψήφο, διότι τότε θα έχουν ανατραπεί όλες οι προβλέψεις.

Συμπέρασμα πρώτο: όλα θα κριθούν στις πρώτες εκλογές.

Συμπέρασμα δεύτερο: δεν υπάρχει «κυβέρνηση ηττημένων». Όποιος ή όποιοι σχηματίσουν κυβέρνηση θα είναι νικητές. Η αναφορά σε «κυβέρνηση ηττημένων» είναι άστοχη από πλευράς Τσίπρα. Και η αναφορά σ’ αυτήν από τον κ. Μητσοτάκη προδίδει ανησυχία.

Συμπέρασμα τρίτο: αν η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης πιστεύουν στην, εκπεμπόμενη εδώ και καιρό, εικόνα άνετης νίκης τους, τότε καμιά «κυβέρνηση ηττημένων» δεν θα σχηματισθεί. Αντίθετα, αν η εικόνα αυτή είναι πλασματική και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ριζικά διαφορετικό, ο φόβος του σημερινού πρωθυπουργού θα αποδειχθεί πραγματικός. Η «παράδοση» των τελευταίων 14 χρόνων θα συνεχιστεί και θα έχουμε άλλη κυβέρνηση.

Μέχρι τις εκλογές κ. Μητσοτάκης και οι περί αυτόν θα εύχονται απλώς να μη συμβεί αυτό που εννοεί η ρήση του παλιού ηθοποιού Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα