“Κυβέρνηση ηττημένων”: Τα ξόρκια του Τσίπρα και οι φόβοι του Μητσοτάκη…

“Κυβέρνηση ηττημένων”: Τα ξόρκια του Τσίπρα και οι φόβοι του Μητσοτάκη…
Κυριάκος Μητσοτάκης sooc

Στην πραγματικότητα ενδεχόμενο κυβέρνησης ηττημένων δεν υπάρχει. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τους λόγους του να επαναφέρει συνεχώς το σενάριο.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την πολιτική ζωή, το φάντασμα της «κυβέρνησης των ηττημένων». Κι ένας φόβος κυριαρχεί στο στρατόπεδο της ΝΔ: μπας και οι αντίπαλοί της καταφέρουν να σχηματίσουν εκείνοι κυβέρνηση μετά τις πρώτες εκλογές και όλα τα σχεδιαζόμενα ανατραπούν.

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο όρος «κυβέρνηση ηττημένων» είναι η απατηλή περιγραφή μιας εκδοχής που δεν υπάρχει. Αυτοί που θα κυβερνήσουν θα είναι νικητές. Πολύ σωστά το είπε ο Τσακαλώτος κι ας το μάζεψε αργότερα χάριν της κομματικής γραμμής: μια πλειοψηφία συνεργαζομένων κομμάτων, που θα έχουν συγκεντρώσει 47% και πάνω (τόσο απαιτείται για να έχουν πλειοψηφία στη Βουλή), είναι ασφαλώς πολύ ισχυρότερη από ένα 37%, στο οποίο μπορεί να στηρίζεται μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όμως, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, χωρίς ένα από αυτά να είναι πρώτο, είναι περίπου απίθανο. Και για να μην θεωρητικολογούμε, τέτοια κυβέρνηση μπορούν να σχηματίσουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει urbi et orbi ότι δεν θα μετάσχει σε καμιά κυβέρνηση.

Το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη έχει αποκλείσει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, διότι δεν θεωρεί ότι θα είναι προοδευτική κυβέρνηση. Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το κόμμα Βαρουφάκη. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες.

Τι απομένει; Ουσιαστικά μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Όμως, για να γίνει δυνατός ο σχηματισμός της, πρέπει να πληρούται μια απλή προϋπόθεση: τα δύο κόμματα να συγκεντρώνουν μαζί 151 βουλευτές. Και για να συμβεί αυτό πρέπει και τα δύο κόμματα να πάρουν υψηλά ποσοστά, τα οποία αθροιζόμενα να φτάνουν το 47%. Αν αυτό συμβεί(πχ 35% και 12% ή 34% και 13% ή 33% και 14% ή 32% και 15%), τότε πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα έχει πάθει εκλογική συντριβή και όλα θα έχουν ανατραπεί.

Αυτά είναι γνωστά στους πάντες και, φυσικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους περί αυτόν. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι σενάριο για «κυβέρνηση ηττημένων» ουσιαστικά δεν υφίσταται. Είναι σχεδόν αδύνατο. Τότε τι είναι αυτό που τον κάνει να το επαναφέρει αυτός στο προσκήνιο κάθε τρεις και λίγο, ενώ αυτοί που(υποτίθεται ότι) το ετοιμάζουν το απορρίπτουν;

Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει δύο σκέλη:

Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του δεν πιστεύουν στην εκπεμπόμενη εδώ και πολύ καιρό εικόνα άνετης νίκης τους. Αν την πίστευαν, δεν θα ανησυχούσαν για καμιά «κυβέρνηση ηττημένων». Αντίθετα, αν η εικόνα αυτή είναι πλασματική και το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό, τότε μόνo ο φόβος του πρωθυπουργού μπορεί να αποδειχθεί πραγματικός.

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ επιδιώκουν να τρομάξουν τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που σκέπτονται να αποδοκιμάσουν τη ΝΔ στις πρώτες εκλογές είτε απέχοντας είτε ψηφίζοντας άλλο κόμμα. Προβάλλοντας τον μπαμπούλα μιας κυβέρνησης που είναι σχεδόν απίθανο να σχηματισθεί, θέλουν να περιορίσουν- και ει δυνατόν να μηδενίσουν-τις πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ή έστω το αποτέλεσμα να έχει τα χαρακτηριστικά «ισοπαλίας».

Η ΝΔ θα έχει ισχυρές πιθανότητες να ξαναγίνει κυβέρνηση μόνο αν προηγηθεί με σημαντική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο αν το ποσοστό της είναι τέτοιοιο που θα επιτρέπει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία σε δεύτερες εκλογές, δηλαδή περί το 35%.

Εν κατακλείδι, «κυβέρνηση ηττημένων» δεν υπάρχει. Αν σχηματισθεί, ηττημένοι θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως, για να σχηματισθεί, θα χρειαστεί οι ψηφοφόροι να «σπρώξουν» τα κόμματα που σήμερα την αρνούνται. Ο Αλέξης Τσίπρας την ξορκίζει και προτάσσει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, για να μη δοθελι η εντύπωση ότι διακατέχεται από ηττοπάθεια.

Πάντως, είναι ανεξήγητο γιατί τα κόμματα που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής αρνούνται την κυβέρνηση συνεργασίας. Ουσιαστικά έτσι παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ, η οποία είναι το μόνο κόμμα που θέλει ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα