Ο Συρίγος έπαθε Άδωνι: Ο μύθος του Πολυτεχνείου ερεθίζει τους “μοντέρνους” δεξιούς…

Ο Συρίγος έπαθε Άδωνι: Ο μύθος του Πολυτεχνείου ερεθίζει τους “μοντέρνους” δεξιούς…
Ο Αγγελος Συρίγος Eurokinissi

Αν ο Συρίγος έπαθε Άδωνι, ας φροντίσει να…ξεπάθει. Διαφορετικά, ας πει ένα «έκανα λάθος» και ας αφήσει τα δικολαβίστικα.

Ο Άγγελος Συρίγος είναι ένας νεόκοπος πολιτικός της Δεξιάς. Και όπως όλοι οι νεόκοποι, πασχίζει να πει κάτι «πρωτότυπο» για να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Αντί, λοιπόν, να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου του για τα Πανεπιστήμια, το είδε σύγχρονος ιστορικός και εκτόξευσε μια «εξυπνάδα» για το «μύθο του Πολυτεχνείου» μετά το 1974.

Οσα είπε ο υφυπουργός Συρίγος δεν είναι καινούργια. Κατά καιρούς τα έχουν πει και άλλοι πολιτικοί της ευρείας Δεξιάς, προσπαθώντας να υποβαθμίσουν ή και να απαξιώσουν γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας, όπως το Πολυτεχνείο, που έχουν ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση. Του Συρίγου έχει προηγηθεί ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Η παράταξη της Δεξιάς έχει ένα κόμπλεξ απέναντι σε ιστορικά γεγονότα από τα οποία ήταν απούσα ή και απέναντί τους. Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό. Το 1982 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε στη Βουλή το εμβληματικό νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης εναντίον των Γερμανών κατακτητών.

Μετά την ομιλία του, η οποία ήταν ένα μνημείο εχθροπάθειας και αντικομμουνιστικού λόγου, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Ευάγγελος Αβέρωφ έδωσε το σύνθημα για αποχώρηση από τη Βουλή. Στα δεξιά έδρανα του Κοινοβουλίου έμεινε μόνο μια φιγούρα. Αυτή του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ο οποίος, αφού αναγνώρισε το λάθος που έκανε το κόμμα του με την αποχώρηση, είπε: «Αν αναγνωρίσουμε όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το ΕΑΜ, που ήταν η μεγαλύτερη».

Η ΝΔ μετά το 1974 προσπάθησε να «αποκαταστησει» τις σχέσεις της με γεγονότα όπως το Πολυτεχνείο. Και το Νοέμβριο του 2004 η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή οργάνωσε εκδήλωση για τιμήσει την επέτειο.

Όμως, στην πορεία η ΝΔ καλοδέχτηκε στους κόλπους της τα «παιδιά του Καρατζαφέρη»- Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη- που βγάζουν φλύκταινες και μόνο στο άκουσμα της λέξης Πολυτεχνείο.

Τι στόχο είχε ο «μοντέρνος» δεξιός Αγγελος Συρίγος με όσα είπε στη Βουλή; Το πιο αθώο θα ήταν να πούμε ότι ήθελε να πει μια «εξυπνάδα» για να τραβήξει την προσοχή. Χωρίς να καταλάβει ότι τα περί «μύθου του Πολυτεχνείου» είναι αναμάσημα όσων εχθρεύονται κάθε λαϊκή εξέγερση απέναντι στις τυραννίες.

Πράγματι, το Πολυτεχνείο είναι μύθος. Διότι αποτελεί μια από τις φωτεινές στιγμές τις νεότερης ελληνικής ιστορίας. Και αυτόν το μύθο (χωρίς εισαγωγικά) δεν μπορούν να τον αμαυρώσουν οι σύγχρονοι «αναθεωρητές»-τρομάρα τους…- της ιστορίας.

Αν ο Συρίγος έπαθε Άδωνι, ας φροντίσει να…ξεπάθει.

Αλλιώς ας πει ένα απλό «έκανα λάθος» και ας αφήσει τα δικολαβίστικα. Το Πολυτεχνείο δεν έχει ανάγκη τη δική του «αξιολόγηση»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα