Ο Βενιζέλος “συμβουλεύει” τον Μητσοτάκη: Διώξε την υπουργό σου…

Ο Βενιζέλος “συμβουλεύει” τον Μητσοτάκη: Διώξε την υπουργό σου…
Εγκαίνια του νέου αναβατορίου της Ακρόπολης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τη στάση της Λίνας Μενδώνη και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση Λιγνάδη και υπενθυμίζει ένα άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου περί πολιτικής ευθύνης.

Η υπουργός (ακόμα…) Λίνα Μενδώνη γνώριζε αυτό που ερχόταν. Κι αν δεν το γνώριζε, της το είπαν άλλοι από την κυβέρνηση, που το γνώριζαν. Γι’ αυτό και η υπουργός έσπευσε(ή της το επέβαλαν άλλοι) να δώσει συνέντευξη Τύπου και να αποκηρύξει τον Λιγνάδη.

Η υπουργός (ακόμα…) Μενδώνη είχε, στη συνέντευξη αυτή, μια μεγάλη ευκαιρία. Παράλληλα με την αποκήρυξη του Λιγνάδη, να ζητήσει συγγνώμη, εκ μέρους της Πολιτείας, από τα θύματά του και, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, να υποβάλει την παραίτησή της. Δεν το έκανε, υποκρινόμενη ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει πολιτική ευθύνη. Κακό του κεφαλιού της.

 Αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό της. Οι υπουργοί είναι μέλη συλλογικού οργάνου, του υπουργικού συμβουλίου και υπόκεινται στον έλεγχο του πρωθυπουργού. Ο οποίος, εφόσον ένας εκτεθειμένος υπουργός δεν παραιτείται, έχει την ευθύνη να τον αποπέμψει.

 Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι καλύπτει την κυρία Μενδώνη. Προφανώς θεωρεί ότι δεν έχει πολιτική ευθύνη για τον Λιγνάδη, επειδή δεν γνώριζε τη δράση του, που ήταν προγενέστερη του διορισμού του σε θέση ευθύνης στο Εθνικό Θέατρο. Ο πρωθυπουργός-και όσοι τον συμβούλευσαν έτσι- κάνει λάθος. Στην πολιτική δεν μετράει ο ισχυρισμός «δεν γνώριζα». Οι υπουργοί ευθύνονται για όσα κάνουν συνεργάτες και άλλοι υφιστάμενοί τους. Είναι η έννοια της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης.

 Ιδού ο ορισμός της: . «H αντικειμενική πολιτική ευθύνη συνδέεται με το γεγονός πως κάποιος ασκεί την συγκεκριμένη πολιτική αρμοδιότητα και έχει εξ ορισμού και, ανεξαρτήτως των τυχόν πράξεων ή παραλείψεών του, εξ αντικειμένου ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στον τομέα της πολιτικής του αρμοδιότητας, όπως απολαμβάνει και το πολιτικό όφελος από τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν στον ίδιο τομέα».

 Αυτά δεν τα λέει κάποιος ΣΥΡΙΖΑίος ή άλλος αντιπολιτευόμενος τη σημερινή κυβέρνηση. Τα έχει πει πριν από 16 χρόνια ο υπεράνω υποψίας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έγραψε τότε ένα άρθρο για την έννοια της πολιτικής ευθύνης, που σήμερα γίνεται πολύ επίκαιρο. Ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος καθιστά σαφές ότι « η πολιτική ευθύνη είναι προφανές ότι μεταβιβάζεται ως το τελικό επίπεδό της, αυτό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης συλλογικά, εφόσον δεν εξατομικεύεται είτε θεσμικά είτε πολιτικά σε χαμηλότερο επίπεδο».

  Με απλά λόγια λέει ότι, αν ο πρωθυπουργός δεν καταλογίσει την πολιτική ευθύνη  στον υπουργό, την αναλαμβάνει ο ίδιος και η κυβέρνηση συλλογικά. Βεβαίως, ο Βενιζέλος τα έλεγε το 2004 για την τότε κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά δεν αλλάζει τίποτα ούτε για την σημερινή κυβέρνηση.

 Αν ο κ. Μητσοτάκης «ακούσει» τον κ. Βενιζέλο, θα ζητήσει την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη ή θα την αποπέμψει. Αν δεν το κάνει, η ευθύνη είναι δική του.

  Δεν τον συμφέρει. Διότι, όπως απέδειξαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το τσουνάμι των καταγγελιών δεν μπορεί  να ανακοπεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα