Οι εκλογές-ντέρμπι, ο αόρατος Σλούκας και το μαγικό 35%…

Οι εκλογές-ντέρμπι, ο αόρατος Σλούκας και το μαγικό 35%…
Κάλπη Dimitris Kapantais / SOOC

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά ότι, αν οι εκλογές αποδειχθούν ντέρμπι, θα έχει ηττηθεί. Διότι θα έχει ανατραπεί όλη η καλά φιλοτεχνημένη εικόνα για άνετη νίκη.

Μια που οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί… ποδοσφαιροποιούν και μπασκετοποιούν τις εκλογές, ας το κάνουμε κι εμείς. Με μια βασική επισήμανση εξαρχής. Αν οι εκλογές είναι ντέρμπι, όπως λένε Μητσοτάκης και Τσίπρας, τότε μπορεί να κριθούν από ένα buzzerbeater στην κάλπη της μεθεπόμενης Κυριακής, αρκεί να υπάρχει ο (εκλογικός) Σλούκας. Και δεν τον βλέπουμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε τις προάλλες ότι «κάθε εκλογή είναι ντέρμπι» και «ξεκινάμε πάντα από μηδέν-μηδέν(0-0)». Ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με ικανοποίηση έναν ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «βάλτο στο τέλος όπως ο Σλούκας για να τους τελειώσεις» και του απάντησε «μου δίνεις ιδέες».

Όμως, ανεξάρτητα από όσα λένε οι πολιτικοί και δη στην προεκλογική περίοδο, έχουμε τα εξής δεδομένα:

Πρώτον, σπανιότατα οι εκλογές είναι ντέρμπι. Στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης μόνο μια εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε έτσι. Αυτή του 2000, όταν κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, φυσικά δεν αποκλείεται μια επανάληψη. Όμως, το «ντέρμπι» θα είναι καταστροφικό για τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Αντίθετα, θα ευνοήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Γιατί;

Τρίτον, σε περίπτωση «ισοπαλίας» ή έστω μικρού προβαδίσματος και μάλιστα με ποσοστά περί το 30%-33% , θα ανατραπούν όλοι οι σχεδιασμοί. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας (δεν θα φτάνουν τα «κουκιά» και το ΠΑΣΟΚ θα είναι αρνητικό) και το ρίσκο των δεύτερων εκλογών, προς αναζήτηση της αυτοδυναμίας, θα είναι πολύ μεγάλο. Διότι οι δεξαμενές, από τις οποίες θα μπορεί να αντλήσει ψηφοφόρους, θα είναι μισοάδειες. Χωρίς 35% στις πρώτες εκλογές, όλα θα είναι δύσκολα για τη ΝΔ.

Τέταρτον, αντίθετα μια «ισοπαλία» ή, ακόμα καλύτερα, ένα δικό του προβάδισμα έστω με μια ψήφο, θα είναι σημαντικό επίτευγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια ανέλπιστη, με τα σημερινά δεδομένα, νίκη, η οποία θα κάνει ευκολότερη τη συνέχεια. Διότι θα καταστήσει ευκολότερη τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και προς τούτο θα χρειαστεί και το ΠΑΣΟΚ να έχει ποσοστό υψηλότερο του 10%, ώστε «να βγαίνουν τα κουκιά». Τότε θα είναι πολύ δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ να αρνηθούν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, διότι η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές δεν τους συμφέρει έτσι κι αλλιώς.

Πέμπτον, παρόλα αυτά, αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με αυτές τις συνθήκες, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πλεονέκτημα. Πέρα από το ψυχολογικό αβαντάζ της πρωτιάς, θα έχει και μεγαλύτερες δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων.

Συμπέρασμα: ο κ. Μητσοτάκης ξέρει πολύ καλά ότι, αν οι εκλογές αποδειχθούν ντέρμπι, θα έχει ηττηθεί. Διότι θα έχει ανατραπεί όλη η καλά φιλοτεχνημένη εικόνα για άνετη νίκη, που θα ανοίγει το δρόμο για αυτοδυναμία. Βεβαίως, το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα περί «ντέρμπι» και «μηδέν-μηδέν», ο νυν πρωθυπουργός τα λέει για να ξορκίσει τον εφησυχασμό και τη χαλαρότητα και για να μη βρεθεί προ εκπλήξεων το βράδυ της 21ης Μαίου. Όμως, έτσι κι αλλιώς, γνωρίζει ότι, αν το βράδυ εκείνο το ποσοστό ης ΝΔ κινηθεί περί το 30% και όχι περί το 35%, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου καλά γι’ αυτόν.

Αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι, αν δεν είναι πρώτο κόμμα ή έστω αν η ήττα τους δεν είναι με μικρή διαφορά και(το χειρότερο) αν η ΝΔ κινηθεί περί το 35%, όλα θα είναι αρνητικά γι’ αυτούς.

Αλλά για τους σχεδιασμούς και τους υπολογισμούς, ο Αμερικανός πρωτοπυγμάχος Μάικ Τάισον το έχει πει έτσι: «Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε την πρώτη μπουνιά στη μούρη». Το βράδυ της 21ης Μαίου θα δούμε πού θα πέσει η πρώτη μπουνιά…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα