Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση ή ψεύδεται ασύστολα ή έχει χάσει κάθε έλεγχο…

Παρακολουθήσεις: Η κυβέρνηση ή ψεύδεται ασύστολα ή έχει χάσει κάθε έλεγχο…
Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Eurokinissi

Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει πάση θυσία η υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αυτή την εντύπωση ή και βεβαιότητα σχημάτισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ακούγοντας τους υπουργούς Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη και το διοικητή της ΕΥΠ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Είναι απολύτως λογικό μετά την παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ ότι η υπηρεσία του παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Ο κ. Κοντολέων, μετά από ερωτήσεις των βουλευτών Χάρη Καστανίδη και Γιώργου Κατρούγκαλου, είπε η ΕΥΠ παρακολουθούσε το δημοσιογράφο κατόπιν αιτήματος «συνεργαζομένων μυστικών υπηρεσιών», τις όποιες δεν κατονόμασε. Η παρακολούθηση αυτή -την οποία είχε αρνηθεί το περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση– και η εκ των υστέρων παραδοχή της αφήνει εντελώς ανοικτό το ενδεχόμενο κάτι ανάλογο να συμβαίνει και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πληρώνουμε τις μυστικές υπηρεσίες για να μας παρακολουθούν ή για να λένε ότι δεν μας παρακολουθούν».

Ορισμένα γεγονότα με χρονολογική σειρά είναι αποκαλυπτικά:

  • Στις 11 του περασμένου Απριλίου κι ενώ είχε ξεσπάσει η υπόθεση της παρακολούθησης Κουκάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε πει ότι το παράνομο λογισμικό Predator το χρησιμοποιούν ιδιώτες, υπονοώντας έτσι ότι τον δημοσιογράφο δεν παρακολουθούσε κρατική υπηρεσία.
  • Στις 18 Απριλίου, ο κ. Οικονόμου τα μπέρδεψε περισσότερο, λέγοντας ότι «θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό να γνωρίζει η κυβέρνηση», αφού οι παρακολουθήσει γίνονται με έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα.
  • Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, όλο αυτό το κυβερνητικό αφήγημα έγινε κομμάτια και θρύψαλα. Ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε ότι η υπηρεσία του παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Γεννώνται δύο ερωτήματα:

Πρώτον, δεν γνώριζε τίποτα η κυβέρνηση, όπως είπε ο εκπρόσωπός της τον περασμένο Απρίλιο; Αυτό προϋποθέτει τη παραδοχή ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται στον πρωθυπουργό, κάνει του κεφαλιού της και δεν ενημερώνει.

Δεύτερον, αφού το λογισμικό, μέσω του οποίου έγινε η παρακολούθηση του δημοσιογράφου, είναι το ίδιο μέσω του οποίου έγινε η απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, ποιος εγγυάται ότι δράστης της παρακολούθησης δεν είναι ο ίδιος; Στην περίπτωση Κουκάκη ξέρουμε ότι δράστης ήταν η ΕΥΠ, το ομολόγησε ο διοικητής της με καθυστέρηση τριών μηνών. Στην περίπτωση Ανδρουλάκη πόσος καιρός θα χρειαστεί για να το μάθουμε; Ή δεν θα το μάθουμε ποτέ;

Συμπέρασμα: Ή η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα ή δεν ξέρει τι της γίνεται. Το ένα είναι χειρότερο από το άλλο…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα