Παρακολουθήσεις: Πώς (δεν) θα πέσει ο Μητσοτάκης και “η πρώτη μπουνιά στη μούρη”…

Παρακολουθήσεις: Πώς (δεν) θα πέσει ο Μητσοτάκης και “η πρώτη μπουνιά στη μούρη”…
Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Τι συμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας μετά τη σύγχυση από την υπόθεση των υποκλοπών και η κάθαρση του σκανδάλου στις προσεχείς εκλογές.

Όταν η πολιτική ζωή κινείται γύρω από δυσώδεις υποθέσεις, συνήθως επικρατεί σύγχυση και για το τι έγινε και, κυρίως, για το τι μέλλει γενέσθαι. Ας προσπαθήσουμε να τα ξεκαθαρίσουμε.

Πρώτον, εκεί που η κυβέρνηση πορευόταν, παρά τις δυσκολίες, με σχετική άνεση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε την προοπτική να ξαναγίνει πρωθυπουργός μετά τις προσεχείς εκλογές, τού έσκασαν οι παρακολουθήσεις. Και όλα στράβωσαν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, μαζί με τα φιλικά τους ΜΜΕ, το θέμα δεν υποχωρεί. Η ζημιά που έχει κάνει στο κυβερνών κόμμα είναι δεδομένη.

Δεύτερον, παρόλα αυτά, όποιοι φαντάζονται ότι θα πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας των υποκλοπών, καλά θα κάνουν να ξυπνήσουν ή να αλλάξουν πλευρό. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Διότι, για να συμβεί, πρέπει να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση οκτώ(8) βουλευτές της ΝΔ, ώστε να χάσει τη «Δεδηλωμένη». Και δεν θα το κάνουν. Εκτός εάν-λέμε ένα παράδειγμα- βγει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και πει ότι παρακολούθησε τον Νίκο Ανδρουλάκη με εντολή Μητσοτάκη. Τότε ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να σταθεί. Όμως, αυτό κινείται στη σφαίρα της(προχωρημένης) φαντασίας.

Τρίτον, ουδείς από τη ΝΔ-ούτε ο Κώστας Καραμανλής, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς– θα ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν το μπορούν και δεν ξέρουμε αν το θέλουν κιόλας. Ο Καραμανλής πέταξε τα καρφιά του από τα Ανώγεια, αυτά πόνεσαν τον Μητσοτάκη, αλλά παραπέρα δεν θα έχει.

Τέταρτον, στη μεταπολιτευτική πολιτική μας ιστορία μόνο μια κυβέρνηση έπεσε από την αποχώρηση βουλευτή της πλειοψηφίας( η κυβέρνηση Μητσοτάκη-πατρός- το 1993, που ηττήθηκε και στις εκλογές). Όλες οι άλλες, που αντιμετώπισαν σκάνδαλα, ηττήθηκαν στις εκλογές: η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, του Κώστα Σημίτη το 2004 , του Κώστα Καραμανλή το 2009.

Έτσι θα γίνει και με τη σημερινή κυβέρνηση. Η κάθαρση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων θα επέλθει στις προσεχείς εκλογές. Αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να ξαναγίνει πρωθυπουργός, το σκάνδαλο θα τελειώσει την ίδια μέρα. Αν όχι, τότε μπορεί να έχουμε συνέχεια, πολιτική και δικαστική.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι ο κ. Μητσοτάκης να ηττηθεί. Και η ήττα γι’ αυτόν μπορεί να έχει δύο όψεις. Η πρώτη θα είναι να χάσει τις εκλογές, δηλαδή η ΝΔ να έρθει δεύτερο κόμμα. Οπότε όλα τελειώνουν: κυβέρνηση θα σχηματίσουν τα άλλα κόμματα και η ΝΔ θα αναζητήσει άλλον αρχηγό. Υπάρχει και μια δεύτερη όψη ήττας. Η ΝΔ να έρθει μεν πρώτο κόμμα, αλλά με χαμηλό ποσοστό(περί το 30%) και να μη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα επαναληφθεί το 2012, όταν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σήμερα η προοπτική αυτή δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, την «σκότωσαν» οι κοριοί που έβαλε η ΕΥΠ στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Επομένως, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει συγκυβερνήτη στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος(ακροδεξιά) με αμφίβολα αποτελέσματα. Και όλα θα μπερδευτούν και μάλιστα καθόλου γλυκά…

Το συμπέρασμα είναι εύλογο: η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ανέτρεψε το μέχρι πρότινος ευνοϊκό για τον κ. Μητσοτάκη σκηνικό. Τώρα είναι όλα πιο δύσκολα για τον πρωθυπουργό. Και η ήττα του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έρχεται όλο και πιο κοντά.

Κι επειδή το ενδεχόμενο της ήττας δεν υπήρχε μέχρι πρότινος στους υπολογισμούς του πρωθυπουργού και των δικών του, γι’ αυτό η υπόθεση των παρακολουθήσεων τους εκνευρίζει, τους πονάει και τους πανικοβάλλει. Άλλα υπολόγιζαν και σχεδίαζαν και άλλα τους βγήκαν.

Εδώ είναι που ταιριάζει γάντι αυτό που έχει πει ο Αμερικανός πυγμάχος Μάικ Τάισον: «Όλοι έχουν κάποιο σχέδιο, μέχρι να φάνε την πρώτη μπουνιά στη μούρη»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα