Τα “αδέλφια” των δολοφόνων προκαλούν επαίσχυντα…

Τα “αδέλφια” των δολοφόνων προκαλούν επαίσχυντα…
ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ Eurokinissi Sports

Ο Γιώργος Καρελιάς με αφορμή το πανό στον αγώνα ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ με το σύνθημα "Αδέρφια κρατάτε γερά", αφιερωμένο στους δολοφόνους του Άλκη εξηγεί το πώς έχει παγιωθεί το αίσθημα της ατιμωρησίας των παρανομούντων χούλιγκαν.

Πριν από 25 μέρες η χώρα συγκλονιζόταν από τον θάνατο του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έπεσε νεκρός από δολοφονικά χτυπήματα μιας συμμορίας χούλιγκαν.

Από τότε μεσολάβησαν τρία γεγονότα:

Πρώτον, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να θέσει τέρμα στην οπαδική βία με απανωτές δηλώσεις του πρωθυπουργού και υπουργών.

Δεύτερον, εκδόθηκε η απόφαση για την εισβολή που είχε κάνει το 2018 στο γήπεδο της Τούμπας ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης απειλώντας οπλισμένος θεούς και δαίμονες. Πρώτη παρατήρηση: χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να εκδικαστεί μια πολύ απλή και καθαρή υπόθεση. Άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεύτερη παρατήρηση: ο παρανομήσας ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ουσιαστικά δεν έχει καμιά επίπτωση. Γιατί να μην το επαναλάβει με την πρώτη ευκαιρία; Τρίτη παρατήρηση – ερώτημα: αυτή η συμπεριφορά του ποδοσφαιροπαράγοντα πόσο συνέβαλε στην όξυνση της οπαδικής βίας, με δεδομένο ότι η δολοφονία του Άλκη δεν ήταν το μόνο επεισόδιο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια;

Τρίτο (και χειρότερο), στον προχτεσινό αγώνα ΠΑΟΚ-Μίντιλαντ, στο ίδιο γήπεδο όπου είχε γίνει η εισβολή Σαββίδη, οπαδοί του ΠΑΟΚ ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό με το ανατριχιαστικό σύνθημα “Αδέρφια κρατάτε γερά”. Με τη λέξη “αδέρφια” αναφέρονταν στους δολοφόνους του Άλκη που είναι προφυλακισμένοι.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποδοκίμασε την ανάρτηση του πανό. Ωστόσο, δεν έχει απαντηθεί ένα διπλό ερώτημα που ανακύπτει: γιατί επέτρεψαν σε οπαδούς της ομάδας να περάσουν μέσα στο γήπεδο με το πανό αυτό και μάλιστα σε ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας;

Προφανώς, διότι δεν γίνεται ούτε στοιχειώδης έλεγχος κατά την είσοδο. Και, επιπλέον, γιατί επέτρεψαν να μείνει το πανό αναρτημένο χωρίς να γίνει καμιά προσπάθεια να κατεβεί; Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση.

Οι τύποι που κατέφυγαν σ’ αυτήν την ακραία πρόκληση, ενώ ακόμα είναι νωπό το αίμα του δολοφονημένου Άλκη, έδειξαν ότι γράφουν στα παλιότερα παπούτσια τους τις προειδοποιήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για αυστηρές ποινές, για διάλυση των συνδέσμων και τα παρόμοια; Άραγε, αισθάνονται τόσο δυνατοί; Ή απλώς πιστεύουν ότι κι αυτή τη φορά θα περισσέψουν τα λόγια και το “μαχαίρι (της Πολιτείας) δεν θα φτάσει στο κόκαλο”; Άραγε θα τα τολμούσαν να το κάνουν αυτό αν ήξεραν ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδο στο γήπεδο με το επαίσχυντο πανό τους;

Η χρόνια ανοχή -αν όχι και συμμετοχή- των ιδιοκτητών των ομάδων (δεν είναι μόνο ο ΠΑΟΚ), η αναποφασιστικότητα της Πολιτείας και οι ποινές – χάδι που επιβάλλονται έχουν παγιώσει το αίσθημα της ατιμωρησίας των παρανομούντων χούλιγκαν.

Όπως το έχει πει εδώ και 27 αιώνες ο αρχαίος Αίσωπος: “Το κατ’ αρχάς κακόν μη κολαζόμενον επί μείζον αύξεται” (τα κακό που δεν τιμωρείται από την αρχή μεγαλώνει περισσότερο).

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα