“Θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ” ή “ο Τσίπρας ζει σε εικονικό κόσμο”;

“Θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ” ή “ο Τσίπρας ζει σε εικονικό κόσμο”;
Από την ομιλία του Α. Τσίπρα Eurokinissi

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει στο NEWS 24/7 για την ομιλία Τσίπρα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και το σχόλιο της ΝΔ περί "εικονικής πραγματικότητας".

Το ερώτημα του τίτλου ανέκυψε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όταν τελείωσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ και την σχολίασε η ΝΔ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως στόχο «τη νίκη στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν»(εδώ ολόκληρη η ομιλία του). Και η ΝΔ τον κατηγόρησε ότι «ζει σε μια δική εικονική πραγματικότητα».

Πέρα από τις συνήθεις κομματικές αψιμαχίες, η σημερινή αναδεικνύει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία άξια σχολιασμού:

Πρώτον, ο κ. Τσίπρας, μολονότι συμπληρώνονται οσονούπω δύο χρόνια θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αποφεύγει να ζητήσει ευθέως την προσφυγή στις κάλπες.

Δεύτερον, θέτει μεν το κόμμα του σε «εκλογικό συναγερμό», λέγοντας ότι οποτεδήποτε μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά γνωρίζει ότι πιθανότατα αυτό δεν θα συμβεί φέτος. Η υγειονομική κατάσταση της χώρας το απαγορεύει και, επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πιέζεται, έχει ευχέρεια κινήσεων.

Τρίτον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «εκλογική νίκη έστω και μια ψήφο», επιδιώκει να βγάλει το κόμμα του από τον κύκλο της εσωστρέφειας, που το κρατά καθηλωμένο τα τελευταία δύο χρόνια. Επιπλέον, φαίνεται ότι επιδιώκει να ξορκίσει το ενδεχόμενο νέας εκλογικής ήττας. Και γι’ αυτό γνωρίζει ότι δεν του αρκεί να προβάλει ως στόχο μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με αμφίβολη την πιθανότητα ή και τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για να επιτευχθεί αυτή η κυβερνητική συνεργασία, πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα «έστω και μια ψήφο», όπως είπε ο κ.Τσίπρας. Διαφορετικά, αν είναι πρώτη η ΝΔ, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας από την αντιπολίτευση. Επομένως, ο στόχος «να νικήσουμε» αποτελεί- εκτός από μέθοδο κομματικής συσπείρωσης- και ουσιαστική συνθήκη κυβερνητικής αλλαγής μετά τις επόμενες εκλογές. Η απλή αναλογική πιθανότατα δεν(θα) φτάνει.

Τούτων δοθέντων ποιο από τα δύο ερωτήματα του τίτλου είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα; Με βάση τα σημερινά δεδομένα, πράγματι η συζήτηση για εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει βγαλμένη από εικονικό κόσμο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει άνετη δημοσκοπική πρωτιά και το κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να επιβάλει τη δική του πολιτική ατζέντα στα περισσότερα θέματα. Η δικαιολογία ότι έχει απέναντί του τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, που στηρίζουν την κυβέρνηση, είναι μεν υπαρκτή αλλά όχι και αρκετή. Πρώτον, σε μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος συντηρείται ακόμα το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Δεύτερον, οι αρνητικές πλευρές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεχαστεί. Τρίτον, οι συμπεριφορές ορισμένων στελεχών του-από προκλητικές έως αφελείς- αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας και δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, που θα  διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την κυβερνητική εξουσία. Τέταρτο-και σημαντικότερο- η κυριαρχία της πανδημίας ευνοεί την κυβέρνηση. Η σχεδόν μονοθεματική ενασχόληση με την πανδημία από τη μια της επιτρέπει να περνάει άνετα ακόμα και τα πιο σκληρά νομοσχέδια(πχ εργασιακό), που σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο και από την άλλη υποβαθμίζει ή και «εξαφανίζει» από την επικοινωνιακή ατζέντα οτιδήποτε άλλο που θα έπληττε την κυριαρχία της.

 Με τα σημερινά-επαναλαμβάνουμε- δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης δεν ανησυχεί. Από την άλλη γνωρίζει ότι η πολιτική κυριαρχία δεν είναι αιώνια και στην πολιτική καμιά φορά «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος». Αλλωστε, στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η δυσαρέσκεια εξαπλώνεται σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί. Και στις νεότερες γενιές είναι πασιφανής. Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελα να προλάβει μια πιθανή γενίκευση της δυσαρέσκειας, που θα τον βάλει σε εκλογικούς μπελάδες, αλλά του είναι σχεδόν αδύνατο να βγει τον Δεκαπενταύγουστο και να προκηρύξει εκλογές για το φθινόπωρο.

 Αυτή η πραγματικότητα βολεύει τον κ. Τσίπρα, ο οποίος χρειάζεται χρόνο για να καταστήσει το κόμμα του ικανό να υπολογίζει ότι μπορεί και να διεκδικήσει την εκλογική νίκη «έστω και με  μια ψήφο». Η πιθανότητα αυτή φαίνεται σήμερα πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη, κάτι σαν εικονική πραγματικότητα. Όμως, στην πολιτική αρκετές φορές έχει αποδειχθεί ότι η σημερινή σιγουριά μπορεί να μην υπάρχει αύριο.

 Εν κατακλείδι, στο ερώτημα του τίτλου «θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», που λέει ο Τσίπρας ή «ο Τσίπρας ζει σε εικονικό κόσμο», που λέει η ΝΔ, μια απάντηση αποτελεί αυτή η ατάκα του Αμερικανού κινηματογραφικού παραγωγού Σαμ Γκόλντγουιν: «Θα σου δώσω ένα οριστικό ‘ισως’»!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα