Το παιχνίδι Μητσοτάκη με την ακροδεξιά: Διπλό κέρδος ή διπλή ζημιά;

Το παιχνίδι Μητσοτάκη με την ακροδεξιά: Διπλό κέρδος ή διπλή ζημιά;
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Μετά την καταδίκη της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίστεψε ότι η Χρυσή Αυγή "ξεπουπουλιάστηκε". Αποβλέποντας στην προσέλκυση των ψηφοφόρων της, απέφυγε να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό για να τους "ξεδοντιάσει" στην πράξη.

Μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, το μεγάλο κόμμα της παραδοσιακής Δεξιάς, η ΝΔ, είχε σχέσεις αγάπης και μίσους με το ακραίο (δεξιό) κομμάτι της. Άλλοτε το ενσωμάτωνε και άλλοτε αυτό εκφραζόταν αυτόνομα.

Στις εκλογές του 1977 η χουντοβασιλική Εθνική Παράταξις πήρε σχεδόν 7% και εισήλθε στη Βουλή. Αλλά τρία χρόνια μετά διαλύθηκε, καθώς ορισμένοι από τους βουλευτές της ψήφισαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τρεις και πλέον δεκαετίες (2009) αργότερα η ακροδεξιά εισήλθε στη Βουλή με τη μορφή του ΛΑ.ΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Τρία χρόνια μετά (2012) ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά «ξεπουπούλιασε» το ΛΑ.ΟΣ, ενσωματώνοντας τρία από τα «πουλέν» του (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης), τα οποία έκτοτε δίνουν τον τόνο στην πολιτική ζωή.

Την ίδια περίοδο εκτοξεύθηκε το πιο ακραίο τμήμα της ακροδεξιάς, με τη μορφή της Χρυσής Αυγής και εκπροσωπήθηκε στη Βουλή μέχρι και το 2015 με υψηλά ποσοστά. Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η προφυλάκιση της ηγετικής της ομάδας την άφησαν εκτός Βουλής στις εκλογές του 2019.

Μετά την καταδίκη και τη φυλάκισή τους (2020), η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίστεψε ότι η Χρυσή Αυγή «ξεπουπουλιάστηκε» και το φαινόμενο των νεοναζί τελείωσε. Αποβλέποντας στην προσέλκυση των ψηφοφόρων της, απέφυγε να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό για να τους «ξεδοντιάσει» στην πράξη. Ο Κασιδιάρης έκανε ανενόχλητος προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Και όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το κόμμα του θα περνούσε ξανά το κατώφλι της Βουλής, πανικοβλήθηκε και άρχισε να φέρνει τη μια διάταξη μετά την άλλη, για να το απαγορεύσει. Αυτό έγινε με τη χτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου.

Και τώρα; Ποιες θα είναι οι συνέπειες;

1. Ο κ. Μητσοτάκης και οι περί αυτόν προσδοκούν διπλό κέρδος. Πρώτον, να αποτραπεί η (θεωρούμενη ως) βέβαιη είσοδος ενός έβδομου κόμματος στη Βουλή, κάτι που θα καθιστούσε την αυτοδυναμία σχεδόν αδύνατη. Δεύτερον, με την πολυδιάσπαση που παρατηρείται στο χώρο της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής δεξιάς και την αναταραχή στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, μπορούν να προσδοκούν ότι και το κόμμα αυτό ενδέχεται να μη συγκεντρώσει το 3% στις 21 Μαίου ή στις 2 Ιουλίου. Με πέντε κόμματα στην επόμενη Βουλή το ποσοστό της αυτοδυναμίας κατεβαίνει στο 36%.

2. Όμως, αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι, μπορεί η ΝΔ θα πάθει διπλή ζημιά. Και αυτό θα συμβεί αν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του αποκλεισθέντος κόμματος Κασιδιάρη στραφούν προς το νεόκοπο και συγγενικό κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην εισαγγελέα Αναστάσιου Κανελλόπουλου και το οδηγήσουν στη Βουλή. Αν, ταυτόχρονα, το κόμμα του Βελόπουλου αντέξει, τότε ο στόχος για πεντακομματική Βουλή θα αποτύχει. Η επόμενη Βουλή (από εξακομματική σήμερα) μπορεί να γίνει επτακομματική και αυτό θα σημαίνει «αυτοδυναμία τέλος».

Έτσι, αν στις 21 Μαΐου ο «διάδοχος» του κόμματος Κασιδιάρη πάρει τις ψήφους του και μπει από το παράθυρο στη Βουλή, οι υστερόβουλοι υπολογισμοί θα πάνε στράφι. Και το σχέδιο για διπλό κέρδος θα καταλήξει σε διπλή ζημιά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα