Σύννεφα με παντελόνια

Σύννεφα με παντελόνια

Ο Γιώργος Νέρης ανακαλύπτει τα μυστήρια των εκλογών και εξηγεί γιατί είμαστε ηλίθιοι και την ίδια στιγμή υπέροχοι

Κατά την κβαντική φυσική, ένα στοιχειώδες σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε δυο θέσεις ταυτόχρονα. Όχι ή εδώ ή εκεί, αλλά και εδώ και εκεί.

Αυτό, κατά τη γνώμη μου, εξηγεί πολλά από τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης. Μπορούμε να αγαπάμε και την ίδια στιγμή να μισούμε, να κλέβουμε και να χαρίζουμε, να πράττουμε το καλύτερο και το χειρότερο.

Εξηγεί νομίζω και το χαρακτήρα μας, ως λαού. Την ίδια στιγμή είμαστε οι πιο φιλόξενοι και ταυτόχρονα οι πιο ξενόφοβοι. Την ίδια στιγμή οι πιο καχύποπτοι και οι πιο εύπιστοι. Οι πιο φανατικοί και οι πιο αδιάφοροι.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Έλληνες ψήφισαν χρυσή αυγή. Πάνω από δυο εκατομμύρια ψήφισαν δυνάμεις που ουσιαστικά επανέλαβαν το “λεφτά υπάρχουν”, επιμένοντας αντιμνημονιακά. Και πάνω τρία εκατομμύρια δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι άνθρωποι, μπορούν να είναι οι πιο γενναίοι, οι πιο πνευματώδεις, οι πιο δημιουργικοί, οι πιο εύστροφοι. Είναι αυτοί που μας κάνουν να είμαστε ερωτευμένοι με την Ελλάδα, είναι αυτοί που είναι ερωτευμένοι με την Ελλάδα, είναι η Ελλάδα.

Δεν αλλάξαμε σε μια βραδιά, δε γίναμε φασίστες ή αφελείς ή ανεύθυνοι σε μια εκλογική περίοδο. Πάντα έτσι ήμασταν, μόνο που τώρα φανήκαμε. Όπως είμαστε κι αλλιώς, μόνο που τώρα δε φαίνεται.

Είμαστε ηλίθιοι και είμαστε υπέροχοι. Αυτή είναι η Ελλάδα.

Ο Μανιαδάκης, υπουργός του Μεταξά (και άσχετος με την κβαντική φυσική), είχε πει ότι η Ελλάδα είναι σκατά και σύννεφα. Ταυτόχρονα. Και είχε δίκιο.

Τώρα εμείς, ο καθένας μας, πρέπει να διαλέξει για μια ακομη φορά, ποιος θα ασχοληθεί με τα σκατά και ποιος θα φορέσει στα σύννεφα τα παντελόνια.

*Ο Γιώργος Νέρης είναι Δικηγόρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτισμού Σύνθεση που διαχειρίζεται το Δίκτυο Athens Fringe Network (www.fringenet.gr) και το Χώρο Τέχνης και Δράσης “Βρυσάκι” (www.vryssaki.gr).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα