Η βάση κάηκε, αρχηγοί και υπουργοί στις θέσεις τους-φεύγει ο (άσχετος) Μηταράκης…

Η βάση κάηκε, αρχηγοί και υπουργοί στις θέσεις τους-φεύγει ο (άσχετος) Μηταράκης…
Ο Νότης Μηταράκης SOOC

Ο πρωθυπουργός θίγεται από τις διακοπές του Μηταράκη και του ζητάει να παραιτηθεί αλλά δεν ανησυχεί καθόλου από αυτό που έγινε στη Νέα Αγχίαλο, αφού διατηρεί στις θέσεις τους όλους τους υπεύθυνους.

Απ’ όποια σκοπιά και να το δούμε η καταστροφή στην πολεμική βάση της Νέας Αγχιάλου είναι συγκλονιστικό γεγονός. Και-εξυπακούεται-πολύ ανησυχητικό.

Τα ερωτήματα έχουν ήδη διατυπωθεί και δεν έχει νόημα η επανάληψή τους. Όταν η φωτιά μπαίνει σε μια τέτοια εγκατάσταση και ακολουθούν όσα είδαμε στις οθόνες μας, καμιά δικαιολογία δεν χωρεί και κανένας προπαγανδιστικός αντιπερισπασμός δεν μπορεί να σβήσει τις ευθύνες.

Σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις η ανάληψη της ευθύνης είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητη. Στις κανονικές χώρες, αλλά όχι και στην Ελλάδα του τρύπιου «επιτελικού κράτους», το οποίο φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες τρύπες στις πιο κρίσιμες δομές του, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αντί, λοιπόν, να αναληφθεί αμέσως η ευθύνη για το αδιανόητο αυτό γεγονός, είδαμε και μάθαμε άλλα πράγματα:

  1. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διέταξε «κατεπείγουσα ΕΔΕ». Και δήλωσε: «Αν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν στο ακέραιο». Πρόκειται για αδιανόητη δήλωση. Είναι δυνατόν να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ύπαρξη ευθυνών; Πώς, λοιπόν, ο υπουργός χρησιμοποιεί το «αν» στη δήλωσή του;
  2. Αν ένας κατώτερος αξιωματικός ή απλός στρατιώτης χάσει ένα όπλο, θα του επιβληθεί τιμωρία. Τώρα που τινάχθηκε στον αέρα η αποθήκη πυρομαχικών και κινδύνεψαν με καταστροφή πολεμικά αεροπλάνα, δεν φταίει κανένας; Τότε γιατί έχουμε ηγεσίες; Ο αρχηγός της Αεροπορίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έχουν καμία ευθύνη; Αισθάνονται καλά στις θέσεις τους;
  3. Απο κυβερνητικές πηγές διοχετεύθηκε ότι ο πρωθυπουργός «περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του» τους αρχηγούς. Θαυμάσια. Τότε δεν έχουν καμιά ευθύνη για την καταστροφή που συνέβη στο «σπίτι τους». Επομένως, ποια ευθύνη θα καταλογίσει ο υπουργός Άμυνας; Δεν μπορεί, ο πρωθυπουργός του το «απαγορεύει».

Για μια τέτοια καταστροφή θα τιμωρηθεί ο τοπικός διοικητής. Πολιτική ευθύνη καμία. Άπαντες στις θέσεις τους. Πλην του (άσχετου) Μηταράκη, ο οποίος «έσωσε» την κυβερνητική τιμή παραιτούμενος επειδή έλειπε σε διακοπές.

Ο αντιπερισπασμός είναι τέλειος. Ο πρωθυπουργός θίγεται από τις διακοπές του Μηταράκη και του ζητάει να παραιτηθεί. Αλλά δεν ανησυχεί καθόλου από αυτό που έγινε στη Νέα Αγχίαλο, αφού διατηρεί στις θέσεις τους όλους τους υπεύθυνους, αρχηγούς και υπουργούς. Και κανένας από αυτούς δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει «έχω ευθύνη, παραιτούμαι» (εντάξει, για το στρατηγό Φλώρο δεν είχαμε καμιά αμφιβολία: εδώ και ένα χρόνο σέρνεται η αποκάλυψη της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ και δεν τρέχει τίποτα…).

Σε όλες τις θέσεις της δημόσιας ζωής οι ηγέτες δεν (πρέπει να) κρύβονται. Αναλαμβάνουν την ευθύνη. Το έχει πει πολύ καλά ο Αμερικανός πρόεδρος και στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: «Ηγετική ικανότητα σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη όταν τίποτα δεν πάει καλά και να αποδίδεις τα εύσημα στους υφισταμένους σου όταν τα πράγματα πάνε καλά»…

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα