Ιερατείο

Ιερατείο

Η διαπίστωση από όλο και περισσότερους ότι η ΕΕ ορκίζεται στη Δημοκρατία, αλλά αποφασίζει με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα, μπορεί να βάλει την Ευρώπη σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Η επεισοδιακή επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς ομοφωνία, έδωσε ένα ακόμα επιχείρημα στη ρητορική των ακροδεξιών και των ευρωσκεπτικιστών, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Η απουσία ομοφωνίας σε αυτή την περίπτωση είναι το λιγότερο. Η κριτική που ασκείται εδώ και χρόνια στην ΕΕ περί “ιερατείου” και περί αποφάσεων, που λαμβάνονται για τους πολίτες, χωρίς τους πολίτες βρίσκει τη δικαίωσή της στο χειρότερο χρονικό σημείο.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, η ενόχληση για της Βρυξέλλες που αποφασίζουν υπήρχε, αλλά αφενός η ευμάρεια και αφετέρου η μη κυριαρχία μιας μόνο χώρας, η οποία επιβάλλει και τη λιτότητα, περιόριζε τη συζήτηση αυτή σε θεωρητικό επίπεδο.

Τώρα όμως η ενόχληση, έχει γίνει οργή και τέτοιες αποφάσεις, όπως η επιλογή ενός Πολωνού πολιτικού, που δεν τον στηρίζει η κυβέρνηση της χώρας του ή οι πολίτες της, θα γίνει σίγουρα παντιέρα των αντιευρωπαϊστών.

Με τις ολλανδικές εκλογές μπροστά μας και την εκπεφρασμένη βούληση του κ. Ντάισελμπλουμ να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup, ακόμα και αν δεν είναι υπουργός Οικονομικών στη χώρα του, το πλήγμα για την εικόνα της ΕΕ, μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο αν έχουμε μια επανάληψη της υπόθεσης Τουσκ.

Διότι, μπορεί η αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά να είναι υπαρκτή, αλλά σε περίοδο κρίσης, αυτό αλλάζει, έστω και με στρεβλό τρόπο και η διαπίστωση από όλο και περισσότερους ότι η ΕΕ ορκίζεται στη Δημοκρατία, αλλά αποφασίζει με βάση συγκεκριμένους στόχους (στην εποχή μας ταυτίζονται με τη στρατηγική της Γερμανίας), αγνοώντας αντιδράσεις και εκλογικά αποτελέσματα, μπορεί να βάλει την Ευρώπη, σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια και μάλιστα σε  σύντομο χρονικό διάστημα.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα