Και στο προσφυγικό, είναι η εφαρμογή ανόητε

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016.
(EUROKINISSI/'The European Union')
Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/'The European Union') EUROKINISSI

H διχασμένη Ευρώπη και η μαύρη συμμαχία κατά των προσφύγων και της Ελλάδας. Για άλλη μια φορά η λύση δεν θα έρθει μέσα από τη συνεννόηση

Λέγαμε πριν λίγες μέρες ότι “οποιαδήποτε αλλαγή του status quo στα εθνικά θέματα, την περίοδο που οικονομικά είμαστε στο καναβάτσο, θα είναι επιζήμια και πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο, που έχει η χώρα στη διάθεσή της”.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι την ώρα που η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δέχεται μάλιστα εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, από τη μια η Τουρκία, δρα αποκλειστικά με στόχο την καθιέρωση γκρίζων ζωνών και από την άλλη μια μαύρη συμμαχία, στοχεύει στον αποκλεισμό της χώρας μας, αλλά και χιλιάδων προσφύγων σε αυτή. Απελπισμένων ανθρώπων, που θέλουν να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι οι φανατικοί της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, δεν θα πειστούν ούτε με συστάσεις, ούτε με παρακλήσεις και δεν πρόκειται να φοβηθούν τη δίκαιη οργή της Ελλάδας.

Σε αυτή την Ευρώπη, που η ενοποίησή της περιορίζεται στο νόμισμα και όποτε πρέπει να λάβει μια πολιτική απόφαση, διχάζεται και εξευτελίζεται, δεν υπάρχει λύση μέσω της συνεννόησης, αλλά δυστυχώς μέσω της πίεσης. Είναι μια σκληρή διαπίστωση, αλλά αληθινή.

Όταν γίνονται συμφωνίες και απλώς καταπατούνται λίγες μέρες μετά, η αξιοπιστία αυτών των συμφωνιών, είναι τελικά ανύπαρκτη.

Εφόσον, λοιπόν η Γερμανία, ισχυρίζεται ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν, ίσως θα πρέπει να πει δυο λόγια σε ανεκδιήγητους τύπους όπως ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος δήλωσε το εξής, ειρωνευόμενος τη χώρα μας: "δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή".

Μάλλον ήρθε η ώρα το “είναι η εφαρμογή ανόητε”, να το ακούσουν και άλλοι στην Ευρώπη.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: