Κόκκινα χαμόγελα

Joint press conference by the Financial Minister Euclid Tsakalotos, Economy Minister Giorgos Stathakis and Labour Minister George Katrougalos about the negotiation of the Greek government with troika in Athens, Greece on April 12, 2016. /      ,     ,     ,   12  2016.
Joint press conference by the Financial Minister Euclid Tsakalotos, Economy Minister Giorgos Stathakis and Labour Minister George Katrougalos about the negotiation of the Greek government with troika in Athens, Greece on April 12, 2016. / , , , 12 2016. SOOC

Τα λίγα και "καλά" λόγια του Σταθάκη και τα πράσινα δάνεια, που ίσως καούν μαζί με τα κόκκινα για να κλείσει η συμφωνία

Στη συνέντευξη τύπου για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μίλησε λιγότερο από όλους. Ήταν φανερό ότι δεν είχε πολλά να πει για τα “κόκκινα δάνεια”, ίσως το δυσκολότερο από τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων όμως, μια απάντησή του, ήρθε να επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του NEWS 247, αλλά και να εντείνει τις ανησυχίες όλων για το πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

“Στο τραπέζι της συζήτησης, έχουν τεθεί και τα ενήμερα δάνεια”, είπε ο κ. Σταθάκης. Λίγες λέξεις, μεγάλη ανησυχία.

Εδώ και πολύ καιρό οι θεσμοί πιέζουν στην πλήρη απελευθέρωση της πώλησης όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη, χωρίς κανέναν περιορισμό, με σαφή στόχο τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην αγορά και διαχείριση όσων δανείων οι Τράπεζες προσπαθούν να “ξεφορτωθούν”, για να μπορέσει να επιστρέψει στην ομαλότητα το τραπεζικό σύστημα.

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμβιβασμός, ωστόσο η κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει τους όρους και το ποιοι θα προστατεύονται.

Ο ελληνικός λαός έχει ανεχθεί πολλά, αλλά αν ξαφνικά πέσουν χιλιάδες πολίτες, που δεν πληρώνουν επειδή δεν μπορούν και όχι επειδή είναι λαμόγια, στα νύχια διαφόρων, που θα λειτουργούν με το “ήθος” των εισπρακτικών -δηλαδή με το ήθος του μαυραγορίτη- η αντίδραση θα είναι τέτοια, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να την αντέξει.

Ας το έχουν κατά νου τους αυτό όσοι διαπραγματεύονται ή όσοι δέχονται με το χαμόγελο στα χείλη ότι μαζί με τα ξερά (κόκκινα δάνεια), θα καούν και τα χλωρά (πράσινα δάνεια).

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

SHARE: