Οι οικοδεσπότες της ακροδεξιάς

Οι οικοδεσπότες της ακροδεξιάς

Οι ακροδεξιοί δεν ήρθαν χωρίς πρόσκληση. Ο εκλογικός κύκλος, απλώς θα αποτυπώσει αυτό που ήδη έχει συμβεί στην Ευρώπη

(Φωτογραφία: AP/Martin Meissner)

Ο εκλογικός κύκλος που άνοιξε σήμερα στην Ολλανδία και θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο στη Γερμανία, λέγεται ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, με την ενίσχυση της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών.

Η αλήθεια είναι πώς δεν χρειάζονται οι εκλογές γι’ αυτό. Έχει ήδη γίνει. Οι ηγεσίες της ΕΕ από τη μια με την εμμονή στη λιτότητα και την απέχθεια προς την εμβάθυνση της ενοποίησης και από την άλλη με την υιοθέτηση της ατζέντας της ακροδεξιάς, ουσιαστικά άνοιξαν μόνες τους τον ασκό του Αιόλου.

Σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το μείγμα λιτότητας, λαϊκισμού και απλουστευτικών ερμηνειών, έφτιαξαν το περιβάλλον για να ανθίσει η ρητορική του μίσους.

Οι ακροδεξιοί δεν ήρθαν χωρίς πρόσκληση. Ο εκλογικός κύκλος, απλώς θα αποτυπώσει αυτό που ήδη έχει συμβεί.

Το δυστύχημα είναι, ότι τα κόμματα εξουσίας στην Ευρώπη, θεωρούν ότι η τάση αυτή θα ανακοπεί με μερικούς καυγάδες σαν αυτόν του Ρούτε με τον Ερντογάν και χωρίς να ασχοληθούν με τις πραγματικές αιτίες ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών.

Έτσι, παραμένουν καλοί οικοδεσπότες της ακροδεξιάς. Μέχρι οι ακροδεξιοί να καταλάβουν το σπίτι. Τότε θα είναι αργά και για δάκρυα και για λύσεις και για βολικούς καβγάδες.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα