Τα δεδομένα μιας δύσκολης απόφασης

Τα δεδομένα μιας δύσκολης απόφασης

Ο στόχος για επιστροφή στην κανονικότητα, δεν έχει αλλάξει και περνάει μέσα από επώδυνες αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν άμεσα

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

H αναφορά του πρωθυπουργούτ το μεσημέρι της Τετάρτης, στο ενδεχόμενο να χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup της Μάλτας, προκάλεσε αρχικά σύγχυση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με τα καταστροφολογικά σενάρια να βγαίνουν από το συρτάρι.

Γρήγορα ξαναμπήκαν στο συρτάρι, καθώς και πρόταση προς συζήτηση για την εξεύρεση λύσης υπάρχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το βράδυ της ίδιας μέρας, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί έκτακτη Σύνοδος.

Τα δεδομένα είναι γνωστά. Ο χρόνος τελειώνει. Η χώρα χρειάζεται χρηματοδότηση και επενδύσεις. Θέληση για λύση υπάρχει, όπως και συμφωνία στα περισσότερα.

Δεδομένο είναι επίσης ότι κανείς δεν επιθυμεί και δεν πρέπει να επιθυμεί επανάληψη του 2015.  Η χώρα δεν αντέχει ούτε παρόμοιες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ούτε έναν ακόμα διχασμό.

Αν κάποιος το αντιλαμβάνεται αυτό καλύτερα από όλους, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που είχε και τότε πάρει μια απόφαση με μεγάλο πολιτικό κόστος.

Ο στόχος για επιστροφή στην κανονικότητα, δεν έχει αλλάξει και περνάει μέσα από δύσκολες αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος, αλλά για να είναι συμβιβασμός δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει υποχωρήσεις μόνο από τη μία πλευρά, αλλά και από τους “αμετακίνητους”, που συνομιλούν, παίζοντας με το χρόνο και φτάνοντας τη διαπραγμάτευση στα όρια του εκβιασμού.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα