Τον Μάιο θα είναι αργά για όλους

Τον Μάιο θα είναι αργά για όλους
NIKOS LIBERTAS / SOOC

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε την (πικρή) αλήθεια. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, την ώρα που οι δανειστές καθυστερούν. Μόνη λύση, η φυγή προς τα εμπρός, χωρίς αυτό να σημαίνει παράδοση άνευ όρων

“Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο καήκαμε”, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η σκέψη όλων πήγε στην περιπέτεια του περασμένου Ιουλίου.

Αντέχουμε να την ξαναζήσουμε; Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αντέχει η Ευρώπη να ξαναδεί στο τραπέζι το σχέδιο του Grexit;

ADVERTISING

Ο κ. Τσακαλώτος έχει δίκιο. Τον Μάιο θα είναι πολύ αργά και όσοι θεωρούν ότι αυτό αφορά μόνο την Ελλάδα κάνουν πολύ μεγάλο λάθος.

Οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες είναι ήδη πολλές για να προστεθεί ακόμα ένα ελληνικό δράμα.

Οι κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία (τιμές του πετρελαίου, Κίνα, Βραζιλία και στο βάθος οι φόβοι για την Deutsche Bank) σε συνδυασμό με το προσφυγικό, δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης από την πλευρά μας αρκεί να γίνει με σχέδιο, με αντίληψη του τι συμβαίνει έξω από τον μικρόκοσμό μας και με τα αυτιά και τα μάτια στην ελληνική κοινωνία.

Αν οι δανειστές, θέλουν να μεταθέσουν τη διαπραγμάτευση μέχρις ότου η Αθήνα αρχίσει να έχει ξανά πρόβλημα ρευστότητας, η ελληνική πλευρά πρέπει να κάνει σαφές ότι δεν μπορεί πια να υποχωρήσει πέραν ορισμένων κόκκινων γραμμών.

Και για να το κάνει αυτό θα πρέπει, στις καθυστερήσεις των δανειστών να απαντά γρήγορα και με προτάσεις και όχι να αναλώνεται σε σκιαμαχίες και τσαμπουκάδες άνευ ουσίας.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, αλλά η συνειδητοποίηση ότι αυτό ισχύει και για τους εταίρους μας, είναι ίσως το “κλειδί” για να κλείσει η αξιολόγηση τάχιστα, αλλά χωρίς μια παράδοση άνευ όρων, που δεν θα την αντέξει όχι η κυβέρνηση των 153, αλλά ούτε και μια κυβέρνηση συνεργασίας ή η πολυσυζητημένη και πολύφερνη οικουμενική.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE:

24Media Network