Ανάγκη για μια ανάσα

default image

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, με τον κρατικό προϋπολογισμό να περιλαμβάνει αισιόδοξα και βάσιμα σενάρια για οριακή ανάπτυξη τη χρονιά που έπεται, η αξιολόγηση της Moody’s λειτουργεί ως «βάλσαμο»

Δειλά – δειλά και σταθερά, μπαίνουν οι τράπεζες σε μία πορεία εξισορρόπησης, κάτι που έχουν ανάγκη τόσο οι ίδιες, όσο και όλη η αγορά!

Η τελευταία έκθεση της Moody’s ήταν ότι πραγματικό χρειαζόταν ο τραπεζικός τομέας: ένα θετικό μήνυμα, μια καλή είδηση, από έναν διεθνή επενδυτικό οίκο, ο οποίος δεν δίστασε να είναι αμείλικτος όταν χρειάστηκε, καταποντίζοντας στα τάρτραρα τους ελληνικούς μετοχικούς τίτλους, ως αντανάκλαση μιας οικονομίας που «φλέρταρε» με το γκρεμό…..

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2016, με τον κρατικό προϋπολογισμό να περιλαμβάνει αισιόδοξα και βάσιμα σενάρια για οριακή ανάπτυξη τη χρονιά που έπεται, η αξιολόγηση της Moody’s λειτουργεί ως «βάλσαμο». Μπορεί να εκληφθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» που θα πρέπει να κερδίσουν οι τράπεζες ή μάλλον να διατηρήσουν και να ενισχύσουν. Μια ελπίδα για απαρχή θετικών εκτιμήσεων για τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία, εδώ που τα λέμε , αντανακλούν ήδη το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας, όπως φάνηκε στα πρώτα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για το τρίτο τρίμηνο του έτους, με φανερά σημάδια κερδοφορίας.

Κεφαλαιακά ισχυρές, τουλάχιστον με τα δεδομένα του αναβαλλόμενου φόρου, οι ελληνικές τράπεζες, δίνουν εκ νέου το παρόν, με απαρχή κερδοφορίας και με σημαντική βελτίωση στα «κόκκινα δάνεια», που συνεχίζει και θα συνεχίσει για χρόνια ακόμη να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του τραπεζικού συστήματος.

Ομως, και ενώ ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί και ενώ παραμένουν ανοιχτά μέτωπα και δύσβατα μονοπάτια, η αγορά έχει ανάγκη για μια ανάσα… Να αναπνεύσει λίγο «ούριο άνεμο» από το διεθνές περιβάλλον, προσβλέποντας σε δεύτερη φάση και στην επενδυτική στήριξη ξένων οίκων, για να επανέλθει η ομαλή , έστω και βραδεία, επαναφορά στις ράγες της ανάπτυξης.

Με τη Μoody’s να μιλά για επάνοδο σε κερδοφορία και το κυριότερο, να σβήνει το «αρνητικό» outllok (προοπτικές) με ένα πολή ευπρόσδεκτο «σταθερό», θα ξεκινήσει μια νέα σκυταλοδρομία εκθέσεων και από άλλους οίκους, που θα ρίξει φως στις τράπεζες της χώρας, προκαλώντας πιθανότατα συστάσεις αγορών μετοχών και επί της ουσίας, ξαναβάζοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο χάρτη του διεθνούς ενδιαφέροντος.

*Η Λίλυ Σπυροπούλου είναι δημοσιογράφος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα