Είναι ελληνικό προνόμιο να ‘κολλάνε’ τα πάντα;

Είναι ελληνικό προνόμιο να ‘κολλάνε’ τα πάντα;
Κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, από μέλη της Λαϊκής Ενότητας καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς, κινήματα, συλλογικότητες και πολίτες, προκειμένου να αποτρέψουν πλειστηριασμούς σε βάρος πρώτων κατοικιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. (EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΡΗ) eurokinissi

Μόνος κερδισμένος είναι ο στρατηγικός κακοπληρωτής

Καινούργια εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών με συνέπειες ασυνέπειας, προέκυψε ξαφνικά χθες το απόγευμα. Πάνω που κινητοποιήθηκε το σύστημα για την εφαρμογή των πλειστηριασμών, ως έσχατο μέσο είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, πέφτει πάλι η αυλαία.

Προφανώς και όχι αναίτια, οι συμβολαιογράφοι φοβήθηκαν το αυτονόητο, με αφορμή τις πρόσφατες επιθέσεις σε συμβολαιογραφικά γραφεία από τραμπουκισμούς που είχαν ως στόχο να μπλοκάρουν τη διενέργεια πλειστηριασμών. Και έτσι αποφάσισαν για άλλη μια φορά, να κατέβουν σε μια δίμηνη απεργία.

Όμως ως αποτέλεσμα, ο μόνος κερδισμένος είναι ο στρατηγικός κακοπληρωτής. Αυτός που έχει ένα ακριβό ακίνητο να χάσει, επειδή δεν πλήρωσε -και δεν είχε και καμία διάθεση να ρυθμίσει – ένα παλιό του δάνειο . Διότι όπως είναι γνωστό, ο στόχος των πλειστηριασμών είναι τα  ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ.

Φτάσαμε λοιπόν, ένα δίμηνο πριν το τέλος του έτους, να παγώνει κάτι πριν καν ….αρχίσει. Αν θυμάστε, τώρα ήταν που θα δινόταν έμφαση στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για τους οποίους το θεσμικό πλαίσιο λειτούργησε μετά το καλοκαίρι. Και μάλιστα, λόγω του χρονικού ορίζοντα των διαδικασιών και του διμήνου που απαιτείται από την αναγγελία, δεν θα μπορούσε να  διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός πριν τις αρχές του 2018. Διάστημα, κατά το οποίο μέχρι και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, ο οφειλέτης θα μπορούσε αν πλήρωνε την οφειλή να αντιστρέψει την προγραμματισμένη πορεία.

Και τώρα οι τράπεζες θα πρέπει να….αναλάβουν τις ευθύνες τους- ευθύνες βέβαια που διόλου τους αναλογούν. Θα εμφανισθούν ασυνεπείς στους θεσμούς που τις επιτηρούν, αδυνατώντας να τηρήσουν τις μνημονιακού  χαρακτήρα δεσμεύσεις τους. Πως θα επηρεάσει αυτό το σκηνικό τους στόχους των κόκκινων δανείων ; Μάλλον με τον χειρότερο τρόπο. Και τη χειρότερη στιγμή. Λίγο πριν τα stress tests του ’18 που θα κρίνουν την ανάγκη των τραπεζών  για νέα κεφάλαια και πόσα. Λίγο μετά την τεράστια προσπάθεια να πείσουν το ΔΝΤ ότι θα τα καταφέρουν. Δεσμευόμενες στους ξένους θεσμούς ότι ναι, η ώρα των πλειστηριασμών άργησε μεν, αλλά ήρθε.

Αντιδράσεις υπήρξαν και σε άλλες χώρες. Ομως, με φόρμουλες, τροποποιήσεις και μέτρα, οι πλειστηριασμοί ως μέθοδος όχι μόνο λειτούργησε, αλλά απέδωσε και τα προσδοκώμενα. Στην Ελλάδα, έχουμε ένα κόλλημα με τα…κολλήματα και τα…κωλύματα. Ενα βήμα μπρος, τρία πίσω.

Ίσως γι αυτό και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έκανε λόγο για εξέλιξη που υπονομεύει τη Δημοκρατία και αντίκειται στο Σύνταγμα.

Τώρα που το ξανσκέφτομαι. και λίγα είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα