Είσαι ένας αριθμός, μην τους αφήσεις να σε κάνουν νούμερο

Είσαι ένας αριθμός, μην τους αφήσεις να σε κάνουν νούμερο

Οι "τυφλές" περικοπές εν μέσω κρίσης, τα ταλαντούχα άτομα που βλέπουν τον δρόμο της εξόδου και το πείσμα που πρέπει να έχουν για να βγουν νικητές και να λάμψουν ξανά

“Καλημέρα, με απολύσανε τελικά”, μου είπε η κολλητή μου και πριν προλάβω να το επεξεργαστώ με παίρνει τηλέφωνο ένας φίλος μου για να μου πει το ίδιο. “Δε θα το πιστέψεις είμαι στα δύο άτομα που τελικά φεύγουν από τη δουλειά λόγω περικοπών. Εγώ που είχα θυσιάσει τα πάντα και έλεγα σε όλα ναι, να το ευχαριστώ”.

Πάγωσα γιατί είναι δύο άτομα άκρως εργατικά, με ενδιαφέρον για τη δουλειά τους και διατεθειμένα να παραμερίσουν τα πάντα για αυτή.

Και όμως απολύθηκαν, είδαν τη πόρτα της εξόδου γιατί έπρεπε να γίνουν περικοπές, και οι περικοπές πολλές φορές δεν γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Στο βωμό της κρίσης δυστυχώς θυσιάζονται και άνθρωποι με προσόντα, όπως ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός Δημήτρης Σακατζής, κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού, ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε για τον θεσμό της “Αριστείας καλών πρακτικών και καινοτόμων δράσεων στην Εκπαίδευση”, μπήκε στο καθεστώς κινητικότητας και ακόμη περιμένει να τακτοποιηθεί.

Ο καθηγητής σήκωσε με το ένα χέρι το βραβείο του, που είχε πάρει πέρυσι στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού, και με το άλλο το χαρτί της διαθεσιμότητάς του, ανέβηκε στο βήμα της αίθουσας του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια τελετής βράβευσης και άφησε άφωνο το κοινό.

Η πραγματικότητα είναι, πως είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε όλοι ένας αριθμός. Από τη στιγμή που ερχόμαστε στον κόσμο, μας βάζουν ένα βραχιολάκι με το επώνυμο του πατέρα μας και παίρνουμε μια θέση στον θάλαμο νεογνών, είμαστε το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο κτλ παιδί των γονιών μας.

Έπειτα, περνάς σε μια σχολή, είσαι πχ. ο αριθμός “118” της Παντείου, ενώ αργότερα είσαι το 56ο άτομο που προσέλαβε η επιχείρησή σου και το πρώτο που φεύγει, έχεις πρώτη θέση στην καρδιά κάποιου, μετά υποβαθμίζεσαι, ο ένας και μοναδικός ώμος που θα κλάψει η κολλητή σου και ούτω καθεξής.

Μπορεί να μην μπορείς να αλλάξεις το γεγονός ότι είσαι ένας αριθμός αλλά είναι στο χέρι σου να επιλέξεις ποιος αριθμός θα είσαι σε πολλές περιπτώσεις.

Μπορεί να σε βλέπουν σαν ένα αριθμό αλλά μην τους αφήσεις ποτέ να σε κάνουν “νούμερο”. Δείξε επιμονή και υπομονή, πείσμωσε και γίνε ολοένα και καλύτερος, αυτό θα τους λυγίσει. Η γνώση είναι το καλύτερο όπλο σου.

Θα έρθουν κάποτε έτσι τα πράγματα που αν είσαι ικανός και με προσόντα δεν θα πας χαμένος, κάποιος μέσα στο βούρκο θα δει τη λάμψη σου.

Μπορεί οι φελλοί να επιπλέουν όπως και άλλα πράγματα, αλλά τα μαργαριτάρια είναι στον βυθό και όποιος θέλει να τα δει θα τα δει και θα τα αξιοποιήσει, έστω και αν αυτό απαιτεί χρόνο.

*Η Μαρίνα Χατζηδημητρίου είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Υπηρεσιών με ειδίκευση στην Διοίκηση Οργανισμών Μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας. Το 2010 εντάχθηκε στο προσωπικό της 24 Μedia και είναι Senior Editor του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα