Σε πολλές δόσεις η αποπληρωμή του τέλους ακινήτων το 2012

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ    (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΔΕΗ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών. Πειθαρχικές ευθύνες σε δήμους που δεν πληρώνουν. Άμεσα οι διορθώσεις στον υπολογισμό του τέλους. Και τα ΚΕΠ στη μάχη επίλυσης προβλημάτων. Διαβάστε στο NEWS 247 όλες τις αποφάσεις

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στην σύσκεψη, με αφορμή τις αντιδράσεις απλών πολιτών και ολόκληρων δήμων, εξετάστηκε η εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της ΓΓΠΣ, προκειμένου να δοθεί λύση στα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον προσδιορισμό του τέλους ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα έστειλε αυστηρό μήνυμα για εφαρμογή του νόμου, με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, ενώ απείλησε με πειθαρχικές ευθύνες όσους δημάρχους αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε ευπαθείς και μη ομάδες για εξόφληση του τέλους σε περισσότερες δόσεις, κατά το έτος 2012.

Ακόμα στο τραπέζι τέθηκαν υπό συζήτηση:

* Η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

* Κρίθηκε πως η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας έχει εκδοθεί καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, και κατά συνέπεια το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες«προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

* Αποφασίστηκε η ΔΕΗ να στείλει στους οικείους δήμους - με ένα αντίγραφο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων - όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί, διευκρινίζεται, θα γίνουν στις επόμενες δόσεις.

* Παράλληλα, δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε, όπως αναφέρεται, "να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες".

* Ζητήθηκε από τον υπουργό όπως η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.

* Σε κάθε περίπτωση επισημάνθηκε ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.

* Τέλος, η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms, μπορούν να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Όπως επίσης αποφασίστηκε, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε "μεμονωμένες περιπτώσεις" δημάρχων που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, "θέλουν να εμφανίζονται ως ηγέτες ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου".

Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Δήμαρχο Καλλιθέας κ. Ασκούνη, τον γενικό γραμματέα Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Κοιμήση και τον γενικό διευθυντή κ. Τάκη Βασιλείου. Μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: "Σωστή η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά"

Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να μην κόβεται το ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων.

"Επειδή η δράση μας δεν χαρακτηρίζεται από εμπάθεια αλλά βασίζεται στις προτάσεις μας και τις αρχές του συνδικαλιστικού κινήματος και παρά την αντίθεσή μας στις θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Σαμαράς για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και τους χαρακτηρισμούς του εναντίον μας, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι η πρότασή του προς τη νέα κυβέρνηση είναι πέρα για πέρα σωστή", σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.

* Ο Σταμάτης Κυρζόπουλος είναι ιατρός καρδιολόγος, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και συγγραφέας του βιβλίου "Μονόδρομοι και αδιέξοδα: Πολιτών υπέρβαση". Εκτός από το News247 αναλύει και εκφράζει τις σκέψεις του μέσα από το προσωπικό του blog sxoliopoliti.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αποκατάσταση των λαθών στο χαράτσι της ΔΕΗ και με νόμο

Η δύναμη των λέξεων

Πρωτοβουλία των Δήμων Αττικής για το χαράτσι

SHARE:

24Media Network