Μοντάρουν, μπαζώνουν, κουκουλώνουν: Έρχεται η μομφή, αλλά όχι από τη Βουλή…

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Aris Oikonomou / SOOC

Σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών πλήττει καίρια την κυβέρνηση και ανοίγει ακόμα και κυβερνητικά στόματα, η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση απλώς θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Τι μάθαμε από το δημοσίευμα του “Βήματος” για “μονταζιέρα στα Τέμπη”; Απλώς επιβεβαιώσαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε τα πάντα για να κουκουλώσει και την τραγωδία στα Τέμπη. Ουδεμία έκπληξη. Ακριβώς το ίδιο έκανε και με το προηγηθέν σκάνδαλο των υποκλοπών.

Εννιά μήνες μετά τη θριαμβευτική επανεκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τη μπάλα. Την έχουν πάρει από κάτω τα γεγονότα, χωρίς να έχει πίεση από την αντιπολίτευση. Και αυτή είναι η παγίδα στην οποία έχουν πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ. Είχαν πιστέψει ότι, επειδή οι εκλογές του περσινού Ιουνίου δεν ανέδειξαν ισχυρό κόμμα της αντιπολίτευσης, αυτοί θα συνέχιζαν να κυβερνούν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι. Είχαν πιστέψει ότι, επειδή οι ψηφοφόροι στις εκλογές “αγνόησαν” την τραγωδία των Τεμπών και ανανέωσαν τη θητεία τους, θα μπορούσαν να συνεχίσουν στο μοτίβο της πρώτης τετραετίας: κουκούλωμα, όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών και περιφρόνηση των αντιδράσεων. Η αλαζονεία της εξουσίας τους όπλισε με την αίσθηση της παντοδυναμίας.

‘Όμως, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Και κάποια στιγμή παίρνουν την εκδίκησή τους. Χάρη στις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες συγγενών των θυμάτων, το έγκλημα των Τεμπών δεν ξεχάστηκε. Συνέβαλε σ’ αυτό και η κοροϊδία με τον τότε αρμόδιο υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο οποίος παραιτήθηκε την επομένη του δυστυχήματος και μετά από ενάμιση μήνα ήταν ξανά υποψήφιος. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε το λάθος να του το επιτρέψει, χωρίς να λάβει υπόψη του ότι η υποψηφιότητά του έσβησε την αρχική ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Η κυβερνητική προπαγάνδα δεν είναι πλέον ικανή να κατατροπώσει τα γεγονότα. Η ζημιά αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και η αγωνία στο μέγαρο Μαξίμου για την κατρακύλα του ποσοστού της ΝΔ είναι έκδηλη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντέχει την κριτική, τις παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων, τις αποκαλύψεις. Επιτέθηκε στη ευρωπαία εισαγγελέα, επειδή δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εμποδίζει την έρευνα. Και τώρα βλέπει ότι πίσω από τις νέες αποκαλύψεις (“μονταζιέρα”) κρύβονται “οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα“.

Τα γεγονότα, λοιπόν, είναι αυτά που έχουν πάρει την κυβέρνηση από κάτω. Και οι επικείμενες ευρωεκλογές θα επιβεβαιώσουν ότι η περίοδος της άνεσης και της κυριαρχίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Η στάση της αντιπολίτευσης -και μετά τις χτεσινές αποκαλύψεις για τα Τέμπη- δεν είναι σοβαρή.

Η “απαίτηση” του Στέφανου Κασσελάκη να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός και να γίνουν εκλογές με παρουσία διεθνών παρατηρητών είναι ανάλογη της σοβαρότητας των αναρτήσεων στο TikTok.

Αλλά και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας αποβλέπει μόνο στον εντυπωσιασμό. Είναι αλυσιτελής. Και το μόνο που θα πετύχει θα είναι η συσπείρωση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι φυσικά θα στηρίξουν την κυβέρνησή τους. Εννιά μήνες μετά τις εκλογές και το 41% δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο.

Σε μια στιγμή που η τραγωδία των Τεμπών πλήττει καίρια την κυβέρνηση και ανοίγει ακόμα και κυβερνητικά στόματα (ήδη ένας υπουργός και βουλευτές βάλλουν εναντίον του Κώστα Αχ. Καραμανλή), η πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση απλώς θα συσπειρώσει την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η “μομφή” για την κυβέρνηση και τη ΝΔ δεν θα έρθει από τη Βουλή. Θα έρθει από τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Και τότε, (ότ)αν η κυβέρνηση θα είναι πληγωμένη και αδύναμη, θα είχε νόημα μια πρόταση δυσπιστίας, η οποία θα επιδείνωνε περαιτέρω τη θέση της. Αλλά δεν θα μπορεί να κατατεθεί, διότι δεν θα έχουν περάσει έξι μήνες από την προηγούμενη, δηλαδή αυτή που θα κατατεθεί αύριο.

Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν στη Βουλή από προτάσεις δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. Συνήθως εμφανίζονται ενισχυμένες, αφού παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης. Η αντιπολίτευση ας αφήσει στην άκρη τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού, είναι άσκοπες. Τα γεγονότα κάνουν καλύτερη δουλειά από προτάσεις μομφής.

Το είπε ο παλιός πρωθυπουργός της Βρετανίας Χάρολντ Μακμίλαν, όταν τον ρώτησαν ποιος ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυβέρνησή του: “Τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα”. Ο κ. Μητσοτάκης το βλέπει πια κάθε μέρα. Και δεν μπορεί να τα ελέγξει όση προπαγάνδα και να επιστρατεύσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα