“Κακοποιητική συμπεριφορά” είναι κι όταν διώχνεις μαθητές από το μουσείο

“Κακοποιητική συμπεριφορά” είναι κι όταν διώχνεις μαθητές από το μουσείο
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Eurokinissi

Το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όταν απαγορεύτηκε η δωρεάν είσοδος μίας τάξης προσφυγόπουλων επειδή "δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες", με βάση την παρερμηνεία ενός νόμου, φανερώνει στην καλύτερη περίπτωση απαράδεκτη έλλειψη ευαισθησίας, αυτονόητης παιδαγωγικής αντίληψης και αντανακλαστικών.

Ε λοιπόν «κακοποιητικές συμπεριφορές» δεν είναι μόνον όσες συνδέονται με σεξουαλικής φύσεως επιθέσεις ή με υπερβάσεις των ορίων μίας πολιτισμένης επαγγελματικής συνεργασίας. Κακοποιητικό είναι π.χ. και να διώχνεις από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μία ολόκληρη τάξη προσφυγόπουλων, ενώ διαπραγματεύεσαι, μπροστά στα παιδιά, τη χώρα προέλευσης τους, επικαλούμενος ένα νόμο που έχει παρερμηνευτεί. «Ναι, ΑΛΛΑ δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Από ποιες χώρες είναι;» ρώταγε και ξαναρώταγε την περασμένη Παρασκευή ο υπάλληλος στο γκισέ του Μουσείου μετ΄επιτάσεως την εκπαιδευτικό που συνόδευε την σχολική τάξη ελληνικού σχολείου στο οποίο φοιτούν προσφυγόπουλα παρακολουθώντας θερινά μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Ματαίως εκείνη επεδείκνυε το έγγραφο του σχολείου με τη σφραγίδα και την υπογραφή του διευθυντή.

«Δεν μπορούν να μπουν αν δεν πληρώσουν. Είναι ευρωπαίοι πολίτες;» Λέω, μα είναι ανήλικοι, μαθητές σχολείου. «Ναι, ΑΛΛΑ δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Από ποιες χώρες είναι;» Από διάφορες, απαντώ. «Δηλαδή;», ρωτάει. «Από Συρία για παράδειγμα». «Ναι, πρέπει να πληρώσουν». Λέω, «οι πρόσφυγες;; Είναι ασυνόδευτα ανήλικα τα περισσότερα, που ζουν στην Ελλάδα σε ΜΚΟ».

Μηδέν ευαισθησία. Μηδέν αντανακλαστικά ώστε να βρεθεί ένας τρόπος (με διευκρινιστικό τηλεφώνημα; Με ανάληψη της ευθύνης από τη διοίκηση του μουσείου;) για να μπουν τα παιδιά. Απλώς τα έδιωξαν. Ανάλογο περιστατικό είχε ξανασυμβεί στην Ακρόπολη και ενώ επρόκειτο να δοθούν διευκρινίσεις και οδηγίες από το ΥΠΠΟ δεν δόθηκαν προφανώς. Είναι φαίνεται ένδειξη υψηλού εθνικού φρονήματος να διώχνεις από την είσοδο ενός μουσείου μία σχολική τάξη από προσφυγόπουλα που θέλουν να περιηγηθούν σε αρχαιολογικά εκθέματα. Και «πολιτισμένο».

Το περιστατικό σχετίζεται πράγματι με νόμο που είχε ψηφιστεί επί παρουσίας Μυρσίνης Ζορμπά-Κώστα Στρατή στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 3976 / Β / 31-10-2019, απόφαση ΥΠΟΠΟΑ / ΓΡΥΠ / 591722/12422/2019). Νόμος που ισχύοντας για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και βασισμένος σε διατύπωση υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης (ΦΕΚ 2666 / Β / 1-7-2019) ορίζει ότι:

«Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης» (Άρθρο 3, παρ.2).

Αλλά και ότι «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τους πίνακες του Παραρτήματος Ι της παρούσας, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». (Άρθρο 2, παρ.1)».

Ο όρος για μέχρι τα 25 χρόνια εντός ΕΕ είναι μόνο για ατομικές επισκέψεις, όχι για ομαδικές εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και πανεπιστημίων. Για αυτές η υπουργική απόφαση Στρατή – Ζορμπά προβλέπει μειωμένο εισιτήριο για συνοδούς γονείς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δωρεάν είσοδο για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς σχολείων και ιδρυμάτων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με όρο το σχολείο και το πανεπιστήμιο να είναι εντός ΕΕ, χωρίς να τίθεται χώρα προέλευσης των γονέων ή των εκπαιδευτικών ως προσώπων.

Παρόλα αυτά υπάλληλοι των αρχαιολογικών χώρων ή των μουσείων δεν έχουν ενημερωθεί προφανώς σωστά και παρερμηνεύουν τον νόμο. Όταν είχε γίνει ανάλογο περιστατικό στην Ακρόπολη με αρχαιοφύλακα που δεν επέτρεπε την είσοδο σε τάξη του 2ου ΓΕΛ Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ελληνικού, η προϊσταμένη της αρμόδιας για το μνημείο της Ακρόπολης, Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου είχε ξεκαθαρίσει ότι «φυσικά και τα ελληνικά σχολεία (μαθητές και συνοδοί) εισέρχονται δωρεάν στην Ακρόπολη χωρίς να ζητάμε λίστες της υπηκοότητας των παιδιών και των συνοδών τους. Ο νόμος είναι καινούριος και απαιτείται μια συνδυαστική ανάγνωση των άρθρων για να εξαγάγει κάποιος αυτό το συμπέρασμα». Τότε, μετά από δίωρη καθυστέρηση έστω, επιτράπηκε τελικά η είσοδος των μαθητών. Προχθές; Τα κατήγγειλε η ίδια η εκπαιδευτικός- συνοδός: «Πάρτε στο τάδε τηλέφωνο, δεν μπορείτε να μπείτε τσάμπα χωρίς χαρτιά!’ καταλήγει η υπεύθυνη, αποπέμποντάς με μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών που περίμεναν –φυσικά στον καύσωνα- εκτός του μουσείου, όπως ζητήθηκε, για να ακούσουν πως ένα από τα προπύργια του πολιτισμού της Ελλάδας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τους απομακρύνει βδελυρά, διατρανώνοντας τον απροκάλυπτο ρατσισμό του. Ελλάδα του 2021».

Μετά το περιστατικό στην Ακρόπολη που συνέβη τον Νοέμβριο του 2019, δεν εστάλη στους υπαλλήλους των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων, διευκρινιστική οδηγία προφανώς. Αλλά αυτά είναι πολιτικά ζητήματα. Υπάρχει και η ουσία. Μίας τάξης παιδιών που έφυγαν άπρακτα από το Μουσείο. Και θα το θυμούνται. Ότι κάποτε δεν τα άφησαν να μπουν σ΄ένα από τα δύο σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας, παρότι πήγαν επισήμως, με συνοδό και υπογραφή του διευθυντή του σχολείου τους, γιατί ήταν «ξένοι».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα