Νέα Αριστερά: Έχει στίγμα, έχει πρόσωπο, δεν έχει Πολάκη – Κασσελάκη…

Διαβάζεται σε 3'
Νέα Αριστερά
Νέα Αριστερά SOOC

Η Νέα Αριστερά, όπως παρουσιάστηκε, έχει τρία χαρακτηριστικά που μπορεί να αποβούν υπέρ της. Αλλά έχει το παρελθόν, την πολιτική ιστορία, εναντίον της.

Ο νέος πολιτικός φορέας όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί εκλογικά σε έξι μήνες, στις ευρωεκλογές. Τότε θα φανεί αν θα τον συμπαρασύρει κι αυτόν η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα καταφέρει να παρεμβληθεί σε μια ούτως ή άλλως κατακερματισμένη Αριστερά και να καταγραφεί με αξιοσημείωτο ποσοστό.

Η Νέα Αριστερά, όπως παρουσιάστηκε χτες, έχει τρία χαρακτηριστικά που μπορεί να αποβούν υπέρ της. Αλλά έχει το παρελθόν, την πολιτική ιστορία, εναντίον της. Ας τα δούμε αναλυτικά:

  1. Ο νέος φορέας έδωσε πολιτικό στίγμα. Αυτό δεν προσδιορίζεται τόσο από το «νέα» (Αριστερά) σε αντίθεση με τη «ριζοσπαστική» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί ευκολότερα να απευθυνθεί σε σημαντικό κομμάτι του κόσμου που θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να γίνει «λίγο απ’ όλα», απέβαλε βασικά χαρακτηριστικά κόμματος της Αριστεράς.
  2. Ο νέος φορέας έχει «πρόσωπο». Το συνθέτουν μερικά από τα πιο αξιόλογα στελέχη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική θητεία του. Άλλωστε και στην τελευταία προεκλογική(του 2023) φωτογραφία ο Αλέξης Τσίπρας με τον Χαρίτση, την Αχτσιόγλου και τον Τσακαλώτο επέλεξε να συνυπάρξει. Τα πρόσωπα αυτά είναι καθαρά. Δεν βαρύνονται με αμαρτίες απαγορευτικές για δημόσια πρόσωπα, δεν έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους, δεν εκπέμπουν τοξικό λόγο. Φυσικά, κρίνονται για πράξεις και παραλείψεις στο κυβερνητικό παρελθόν τους.
  3. Ο νέος φορέας δεν έχει Κασσελάκη ούτε Πολάκη. Και αυτό είναι, ίσως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Τα ηγετικά πρόσωπα που τον συγκροτούν δεν είναι άσχετα με την πολιτική και την Αριστερά, δεν είναι ουρανοκατέβατα, όπως ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Και, ευτυχώς, δεν έχει στους κόλπους του πρόσωπα σαν τον Παύλο Πολάκη, τον μέντορα του νέου αρχηγού.

Ο νέος φορέας δεν έχει μαζί του την ιστορία. Τα παραδείγματα από το παρελθόν λένε ότι κόμματα που δημιουργήθηκαν από διάσπαση δεν είχαν καλή τύχη. Μένει να φανεί αν τα νέο εγχείρημα θα έχει καλύτερη, εκμεταλλευόμενο την ασταμάτητη κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ υπό το νέο αρχηγό. Η ασχετοσύνη, η πολυπραγμοσύνη και η αμετροέπεια του κ. Κασσελάκη τούς το επιτρέπει. Μόλις χτες ανήγγειλε το νέο στόχο του, που είναι… «η νίκη στις ευρωεκλογές» ! Για να το πούμε με τον(παραλλαγμένο) τίτλο μιας ταινίας του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, «σοβαρότης μηδέν». Απέναντι σ’ αυτά του κασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ, αν το νέο κόμμα δώσει δείγματα στοιχειώδους ρεαλισμού, αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, μπορεί να διαψεύσει το παρελθόν. Η από παντού ορατή αποτυχία στην αλλαγή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τις πιθανότητες του νέου φορέα.

Διότι, σύμφωνα με μια ρήση το Αμερικανού συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, «δεν είναι αρκετό εσύ να πετύχεις, πρέπει και οι άλλοι να αποτύχουν»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα