Ο ιός θα εκδικηθει για τους φτωχούς του τρίτου κόσμου

Ο ιός θα εκδικηθει για τους φτωχούς του τρίτου κόσμου
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού. AP

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για την χαλάρωση των μέτρων, τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, τους εμβολιασμούς αλλά και τους αντιεμβολιαστές.

«Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και μου ήρθε στο μυαλό μετά από το κλίμα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που έχει καταλάβει, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σαν να τελειώσαμε με τον κορονοϊο. Και αυτό το αίσθημα έχει προκληθεί κυρίως από την ταχύτητα με την οποία προχωρά το πρόγραμμά εμβολιασμού, αλλά και ο ερχομός του καλοκαιριού, που υποτίθεται, ότι δεν ευνοεί την επέκταση των ιώσεων.

Όμως -έδω κολλάει η… «αχλάδα»- ξεχνάμε κάτι βασικό! Κάτι που αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του τείχους της ανοσίας που θέλουμε να χτίσουμε…

Τις μεταλλάξεις!

Θα μου πείτε: Μα δεν τις αντιμετωπίζουν τα εμβόλια; Και ακόμα: άν κάποια δεν την αντιμετωπίζουν, δεν θα το λύσουν οι φαρμακευτικές, φτιάχνοντας νέα εμβόλια ή ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα;

Εδώ μπαίνει η παράμετρος Ινδία! Όταν άρχισε η τραγωδία στη χώρα αυτή και τα μέσα ενημέρωσης έστρεψαν τα φώτα τους στο δράμα αυτού του λαού η αντιδράσεις ήταν έντονες. Κορυφαία αντίδραση, αυτή του Aμερικανού Προέδρου ο οποίος αιφνιδιάσε θετικά τους πάντες με την πρότασή του να καταργηθούν οι πατέντες για τα εμβόλια. Δηλαδή, όσοι μπορούν να παρασκευάζουν εμβόλια, κυρίως για να δοθούν στον τρίτο κόσμο, που δεν έχει τη δυνατότητα, να τα προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτά πριν από λίγο καιρό… Σήμερα η δύσμοιρη Ινδία έχει αφεθεί στην τύχη της και η ιστορία με τις πατέντες έχει πάει στις καλένδες, (βοήθησαν τα μέγιστα γι’ αυτό οι Γερμανοί).

Αποτέλεσμα: Οι μεταλλάξεις είναι εδώ και απειλούν με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας!

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που προκάλεσε το τρίτο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο στη χώρα μας…

Σήμερα στη Βρετανία οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι η ινδική μετάλλαξη είναι προ των πυλών. Και μπορεί τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα να έχουν χαλαρώσει, αλλά οι βρετανοί -συμβουλεύουν οι ειδικοί- δεν πρέπει να χαλαρώσουν..!

Και για να μην νομίζουμε, ότι, έμας ως χώρα, λίγο μπορεί να μας αφορά αυτή η ιστορία, να θυμίσω ότι οι επιστήμονές μας, μελετούν ήδη μια νέα μετάλλαξη, εδώ στο κέντρο της πρωτεύουσάς μας -μάλιστα την βαφτίσαμε «αθηναϊκή»- η οποία μπορεί να αντέχει σε κάποια από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Όμως τι μπορεί να περιορίσει τις μεταλλάξεις;

Μόνο ο μαζικός εμβολιασμός!

Και αυτός, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα!

Και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλο το κόσμο!

Όσο υπάρχουν μέγαλα τμήματα του πληθυσμού ανεμβολίαστα, τόσο ο φονικός ιός θα βρίσκει έδαφος να αναπτύσσεται, να μεταλλάσσεται και να γίνεται πιο επικίνδυνος, τινάζοντας στον αέρα το όποιο τείχος ανοσίας έχει δημιουργηθεί!

Όσοι επιλέγουν να μην εμβολιάζονται (για τους όποιους λόγους) απειλούν, όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και την συλλογική προσπάθεια αντιμετωπίσης του κορονοϊού.

Αλλά και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να καταλάβουν, ότι αν δεν βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να εμβολιαστεί ο πληθυσμό τους, ο ιός θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αλλάζει και ως μετάλλαξη θα χτυπήσει τις εφησυχασμένες, μακάριες, ανεπτυγμένες κοινωνίες μας…

Ο ιός θα εκδικηθει για τους φτωχούς του τρίτου κόσμου, που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα